Autor Wątek: Pan Lik wynalazł...... rower poziomy ...........????????????  (Przeczytany 30774 razy)

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
Odp: Pan Lik wynalazł...... rower poziomy ...........????????????
« Odpowiedź #45 dnia: Sierpnia 12, 2011, 02:11:07 pm »
    Jako rozwiązanie na dłuższą metę:  zastanów się czy pokazał byś się na mieście z taką ''karoseria'' nie mówiąc o kupnie zestawu ''dorobionego roweru" by MD
    Ja bym się chyba nie pojawił, mi się bardzie podoba obudowa z Zetafoam. Ale są gusta i guściki. Jako eksperyment i obudowa testowa coroplast wydaje się dobry
    Przy kosztach obudowanego elektrycznego trajka można kupić używany mały samochód - i podejrzewam że lepiej sprawdzi się na co dzień
    Dokładnie, koszta elektrycznego trajka są porównywalne z małym samochodem, co bardzo ogranicza popyt szczególnie w Polsce. Zastaw się a kup samochód, bo przecież samochód jest obiektem kultu a rower to dla biedaków ;). Ludzie nie potrafią zrozumieć, że rower może kosztować 3000~4000Euro, skoro trudno im zrozumieć, że przyzwoite lampki do roweru to ponad 100pln
    Właśnie - biły. Teraz na BM trzech kółek praktycznie się nie spotyka. W kwestii szybkości velomobili - wystarczy wejść na angielskie forum i poczytać opinie posiadaczy żeby zweryfikować wizję szybkości ( W skrócie jeśli po drodze są podjazdy = rewelacyjnych średnich nie ma.)
    Pamiętam z Allegre z MŚ w 2006 - w dużym wyścigu Questy mocno dostały, bo teren był górzysty. Wygrały VK2, RazFazz, M5LowRacer, OptimaXlow, ale już w Holandii w 2007, na torze samochodowym górą były Questy. Zależy gdzie i do czego się tego używa. Trójkołowiec nie jest rozwiązaniem uniwersalnym i najlepszym. Ja zdecydowanie wolę przemykać się pomiędzy samochodami na moim IMK P7, łatwiej też wjechać. na chodnik
    Jeśli to by się sprawdzało to więcej producentów miało by poziomy z skrętnym tylnym kołem w ofercie.
    Strach przed nieznanym jest bardzo duży. Wydaje mi się, że nawet my, (deklarujący się jako zaawansowani użytkownicy) mielibyśmy opory, żeby kupić rower RWS, więc trzeba by ludzi przekonywać, czyli marketing, marketing i jeszcze raz promocja = kasa, dużo kasy
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #46 dnia: Sierpnia 12, 2011, 05:46:12 pm »
    Odniosę się tylko do tego bo z całą resztą całkowicie się zgadzam:
Strach przed nieznanym jest bardzo duży. Wydaje mi się, że nawet my, (deklarujący się jako zaawansowani użytkownicy) mielibyśmy opory, żeby kupić rower RWS, więc trzeba by ludzi przekonywać, czyli marketing, marketing i jeszcze raz promocja = kasa, dużo kasy[/li]
[/list]
Do tej pory z tego co wiem/ kojarzę jest jeden komercyjny trajk rws - zapewne były też prototypy innych firm które z jakiś względów nie trafiły do produkcji. Działania marketingowe są takie same jak w przypadku innych poziomych - targi, spezi, pojawienie się na ''poziomych'' stronach w usa. Ludek poziomy jest ciekawy nowości więc opinie o nowym sprzęcie dosyć szybko pojawiają się w sieci i rozchodzą pocztą pantoflowa.   

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #47 dnia: Sierpnia 13, 2011, 08:10:25 am »
      Jako rozwiązanie na dłuższą metę:  zastanów się czy pokazał byś się na mieście z taką ''karoseria'' nie mówiąc o kupnie zestawu ''dorobionego roweru" by MD
      Ja bym się chyba nie pojawił, mi się bardzie podoba obudowa z Zetafoam. Ale są gusta i guściki. Jako eksperyment i obudowa testowa coroplast wydaje się dobry
    Tylko że, z tego co pamiętam, MD pisał o produkcji rowerów, a przynajmniej za przyszłego producenta chciał uchodzić. Więc w tym kontekście, zgadzam się z wystawioną temu materiałowi, przez gemsiego cenzurką - to kupa. Jeśli chcemy coś sprzedać, to wygląd ma kluczowe znaczenie.
    Na zawody świetne rozwiązanie, niskie koszty materiału, mały wpływ na wagę całości konstrukcji. Zaryzykował bym nawet stwierdzenie, że lepszy niż laminat.
    Nikt nie zaprzeczy chyba, że rower ze wspomaganiem jest wielu przypadkach uzasadniony i praktyczny. Dla wielu ludzi mógłby być to "plus dodatni", który skłonił by ich do jazdy rowerem
    I nikt nigdy nie zaprzeczał, że to rozwiązanie ma swoje zalety. Przypomnę jeszcze raz, że  sprzeciw budziła nachalność i sposób w jaki rozwiązanie, było wszystkim wciskane, oraz nie przyjmowanie do wiadomości argumentów przeciw.
    To kompletny brak podstawowej wiedzy z dziedziny marketingu, co uważam za katastrofę, jeśli występuje u osoby, która chce produkować i produkt swój sprzedawać. Te dyskusje/spory o prądzie w rowerze, to doskonały materiał, który pozwala określić grupę klientów, do których można taki produkt kierować, a do których nie i dlaczego nie. To wiedza na talerzu, bez badań, ankiet, wywiadów. Zamiast korzystać i słuchać, lepiej się było jednak zaprzeć nogami, zatkać uszy i głośno krzyczeć NIE, NIE MACIE RACJI. Ot obraz postawy autora tej strony(a forum ponoć nie jest źródłem wiedzy)

MD zarzuca w niej, że lansujemy wyłącznie rowery "firmowe" i mieszamy z błotem amatorów, którzy chcą coś zbudować.
    Pozwolę sobie nawet postawić tezę, że to właśnie konstruktorzy, są w przeważającej części użytkownikami forum poziomego, a całe forum składa się właśnie z amatorów.
    Konstruktorzy i amatorzy są dyskryminowani? Muszę przyznać, że nawet jak bym się bardzo starał, nie wymyślił bym tego sam.  ::) ::) ::)

Nakręcanie koniunktury sklepikowy? A gdzie wysłać osobę, która chce kupić fotel? Do mięsnego?
    Oczywiście teraz jest jeszcze Igor, oraz strona z Kalisza, ale skoro przez wiele lat, ten sklepik był jedynym takim miejscem, to co w tym dziwnego?
    (wiedza gdzie kupić, to też wiedza, a ponoć forum nie jest źródłem wiedzy)

Najbardziej mi się podoba, że MD lepiej wie, od założyciela forum, w jakim celu ono powstało. Uważa, że powstało jako źródło wiedzy (przypominam, że treść na stronie się zmienia) i jest zdziwiony, że jest ono dyskusyjne. Wielkie zaskoczenie prawda?
    Stoi wszak w nazwie "Rowery Poziome - Forum dyskusyjne" ale cóż, można przecież  przeoczyć.
    Panie kelner TA ZUPA JEST POMIDOROWA - no tak, taką pan zamawiał.

Ponadto zarzut, iż nie stanowi źródła wiedzy, postawiony przez osobę, która sama takiej wiedzy nie przekazuje, a skupia się raczej na oczernianiu i eskalacji konfliktu z innymi, jest tyle wart, co odpadki płynące rynsztokiem. Ale jak widzę, jest to jedyny cel, a rowery to tylko narzędzie. Jak MD mawiał, "trzeba umieć wchodzić w sytuacje konfliktowe"? Nie, nie trzeba. Trzeba umieć do nich nie doprowadzać, a jeśli już do nich doszło, trzeba umieć z nich wychodzić, ale jak widzę tej umiejętność jeszcze autor strony nie posiadł.

Moi drodzy.
    W sumie ciszę się, że przeczytałem "wasze" wypowiedzi, wszak nigdy ich wcześniej na forum nie czytałem (tak wiem, że to konfabulacje i sztuka cięcia tekstu), ale dzięki temu mam obraz całości, który pozwala mi wyobrazić sobie, jak wyglądała prawdziwa współpraca z kontrahentami tego pana, a to wyobrażenie jest teraz zgoła odmienne, od prezentowanego, zarówno na forum, jaki i na tej stronie.

[/list]
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 13, 2011, 01:12:24 pm wysłana przez kaczor1 »

szydziu

• całkiem inny wariat
      • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
    « Odpowiedź #48 dnia: Sierpnia 20, 2011, 10:24:28 pm »
    MD Ma swój świat.... mały kolorowy... tylko go pewnie za mocno łopatką okładali...
    Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

storm

• Gość
    « Odpowiedź #49 dnia: Sierpnia 21, 2011, 08:30:08 am »
    A propos MD... Maciej - ja cię uprzedzam, że masz naprawde mało czasu, radzę zrobić porządek z działem forum.poziome.pl bo będę naprawdę niemiły...

@Gemsi - http://sites.google.com/site/rowerypoziome/autorytet-do-bani
    Pozwalałeś temu panu MD umieszczać swoje zdjęcia na jego stronie? Mam dziwne wrażenie, że on Twoja praca podciera sobie swoje 4 literki...

tomo

• całkiem inny wariat
    • SWB DIY
    « Odpowiedź #50 dnia: Sierpnia 21, 2011, 09:46:08 am »
    Heh, MD szybki jak błyskawica jest- z mojego wątku z galerii jedno zdanie (wyrwane z kontekstu) już na stronce sie znalazło. Panie Macieju, skoro Pan śledzi to forum, pozwolę rzec sobie jedno. Mimo iż nie miałem wątpliwej przyjemności Pana poznać, to z ogólnej Pana twórczości na tym forum i na wiadomej stronie, bije jasna łuna frustracji i rozdętego ego, podszyta delikatnym smrodkiem trola.
    A takie wyrywanie zdań z kontekstu to stosowała na szeroką skalę inkwizycja stosowała, w celu udowodnienia, że delikwent w swojej twórczości czcił kosmatego. Stosując taką metodę, można udowodnić wszystko każdemu. No, to teraz możesz mnie pan zacząć obsmarowywać ;) Uprzedzam tylko że na FB nie warto, bo nie mam ;D

gemsi

• całkiem inny wariat
    • carbon matters
    « Odpowiedź #51 dnia: Sierpnia 21, 2011, 10:31:19 am »
    Heh, a ja nie bede oponowal, Maciej, pisz do woli, chyba tylko idiota, lub elektorat skrajnej prawicy jest w stanie to uwierzyc. Panie i panowie, to smutny frustrat na obczyznie, w pogoni za kromka chleba ze smalcem, ktory to poza fotelikiem z laminatu nic innego nie zbudowal. Nie wstydze sie tego co zbudowalem, tego co spapralem tez nie, bo wyciagnalem wnioski. My sie psuwamy do przodu a ON sie cofa...

Neverhood

• całkiem inny wariat
    • Erotoman-gawędziarz
    « Odpowiedź #52 dnia: Sierpnia 21, 2011, 12:37:13 pm »
    No szybki jest, tego samego dnia mój spawoglut znalazł się w jego galerii. Pochylę głowę, zacisnę zęby , niech będzie postęp w spawaniu amatorskim.
    E tam poziome, rower transportowy - to jest to!

tomo

• całkiem inny wariat
    • SWB DIY
    « Odpowiedź #53 dnia: Sierpnia 21, 2011, 12:44:54 pm »
    Normalnie dla mnie MD to taki rowerowy Jarek Kaczyński ;)

hansglopke

• całkiem inny wariat
    • Zduńska Wola
    « Odpowiedź #54 dnia: Sierpnia 21, 2011, 10:59:02 pm »
    Tym zdaniem mnie powalił:
    "Odwraca się ludziom uwagę by próbować wymusić na ludziach wrażenie że "nic się nie stało""

Maciej chyba przestanę Cię lubić.
    "Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
    « Odpowiedź #55 dnia: Sierpnia 22, 2011, 06:39:59 pm »
    RIP

Neverhood

• całkiem inny wariat
    • Erotoman-gawędziarz
    « Odpowiedź #56 dnia: Lutego 14, 2013, 11:07:57 pm »

wyslalem kilka informacji, linkow , przedewszystkim do puzona ( mam nadzieje ze go nie opatentuje :D)

a jesli chodzi o kardan dobilem tym http://www.rqriley.com/xr2.htm

mam nadzieje ze sie czlowiek nie zniecheci, zajzy na forum, poczyta, wyciagnie wnioski i sie bedzie dobrze bawil :D
    http://www.mochet.org/Liegerader/liegerader.html  Velo-Velocar, Velorizontal
    1932r  mochet(owski) - produkt komercyjny :D
    E tam poziome, rower transportowy - to jest to!