Autor Wątek: Pan Lik wynalazł...... rower poziomy ...........????????????  (Przeczytany 30710 razy)

wodnik

• sympatyk na poziomie
  • **
Pan Lik wynalazł...... rower poziomy ...........????????????
« dnia: Sierpnia 04, 2011, 10:33:47 am »
http://lodz.naszemiasto.pl/artykul/1022783,likbike-niezwykly-rower-z-lodzi,id,t.html#430e7ee81f15ccf7,1,3,5

Ten news jest lekko irytujący.
Czy żeby zbudować rower poziomy to muszę uzyskać licencję od pana Lika, który opatentował swój pojazd  ???   ?       ....................................

O co tu chodzi ?

storm

• Gość
Odp: Pan Lik wynalazł...... rower poziomy ...........????????????
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 04, 2011, 10:48:54 am »
Nie wiem co mam napisać. Na klawiaturę biegną mi tony wściekłości... Facet odkrył Amerykę, ale o jakieś dobrych kilka lat za późno.
I nie wiem co on chce opatentować, skoro w Polsce to Puzon był chyba(?) pierwszym rowerem poziomym typu LWB?

No chyba, że redahturek coś popieprzył w swoim arthykóle...

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 04, 2011, 11:00:26 am »
Artykuł nie mówi czego dotyczy patent, i może być to przekłamanie.
Może patent dotyczy kształtu ramy, a może dotyczyć tych manetek/łopatek w kierownicy, a nie roweru poziomego jako takiego?
A może facet powiedział po prostu "miałem taki pomysł, to mój patent" a dziennikarz przekręcił.
Kto to może wiedzieć?
Nie ma się co irytować.

wodnik

• sympatyk na poziomie
  • **

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 04, 2011, 01:38:23 pm »
Jak mi jakaś maUpa opatentuje pomysł na rower poziomy z napędem zamiennym - nożno-ręcznym, to chyba z niej zrobię kotlet mielony ;)
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 04, 2011, 02:20:11 pm »
Nie ma to jak po raz kolejny wynaleźć koło :). Ciekawe czy facet jest świadomy że jest już coś takiego jak rower poziomy, bo z tego co mówi wynika że projektował go od zera. Co do samego roweru - sterowanie kierownicą samochodową - porażka. Manetki na ramie - lata 70? Podoba mi się mocowanie świateł i tylne zawieszenie. Wersja aluminiowa jest lepiej pomyślana, ale to dalej lwb - długie linki, słaba zwrotność itp.

Jak mi jakaś maUpa opatentuje pomysł na rower poziomy z napędem zamiennym - nożno-ręcznym, to chyba z niej zrobię kotlet mielony ;)

Coś takiego?
http://forum.poziome.pl/index.php?topic=254.0
http://donpedro2107.fotosik.pl/albumy/614704.html

;)
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 04, 2011, 02:29:41 pm wysłana przez Yin »

wodnik

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 04, 2011, 02:33:08 pm »

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 04, 2011, 02:48:19 pm »
Yin - dokładnie takie, jak pod tym drugim linkiem. Miejmy nadzieję, że Don Pedro nie opatentował swojego wynalazku i będę mogła sobie takie cudo (with a little help from my friends ;)) zmajstrować ;)

PS: Konstruktora Likbike'a chyba pogięło. 6 K za rower???????
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 04, 2011, 02:51:01 pm wysłana przez Makenzen »
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

storm

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 04, 2011, 03:52:49 pm »
Pogięło? ten pan powinien w trybie natychmiastowym udać się do Pruszkowa, na ul.Partyzantów 2/4...

najlepsze:
rama:
aluminium, w kolorze białym, ułatwiająca wsiadanie, z regulacją położenia kierownicy i fotela

Panie Lik - widać było na filmiku jak wsiada na to dziennikarz z TV. Z TRUDEM! I pan to nazywasz "ułatwienie wsiadania"?!

Idę o zakład, że mój stary stalowy LWB na prostej będzie szybszy, z lepszym i wygodniejszym wsiadaniem i lepszą widocznością :P

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 04, 2011, 04:26:17 pm »
Eeeeech
Do gardła z kłami bracia, krtań na strzępy krwawe rozszarpywać.
Wszak człek ten obrazę i plugastwo, postępkiem niecnym, na świat paskudztwo wydawszy czyni.

Na serio.
Co on wam takiego zrobił?

Opatentował swoją konstrukcje (pomijam to, czy udaną czy nie), która w jego mniemaniu, może stać się handlowym przebojem. Bardzo rozsądne podejście, bo jeśli tak by się stało (wiem, wiem, marna szanse) , to on jest właścicielem pomysłu i nikt po rozpoczęciu produkcji nie zastuka do jego drzwi o odszkodowanie. Ponadto, jeśli szuka inwestora, lub będzie chciał uzyskać w jakikolwiek sposób środki na produkcje, to patent jako ochrona wartości intelektualnej, jest jednym z kluczowych elementów i na pewno ktoś o niego zapyta.

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 04, 2011, 04:27:15 pm »

Coś mu blisko do holendra :D
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 04, 2011, 05:06:56 pm »
przypomina mi sie tu taki kawał słyszeliście że to Rosjanie wynalezli rower na to słuchacze gdzie ? u Niemca na strychu :)

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 04, 2011, 05:25:17 pm »
tu są ceny tego cuda
http://liklook.pl/index_pliki/Page862.htm
Dzizas, za taką cenę można kupić azuba..

Panie Lik - widać było na filmiku jak wsiada na to dziennikarz z TV. Z TRUDEM! I pan to nazywasz "ułatwienie wsiadania"?!
W aluminiowym już dopracował trochę ten element wywalając tą belką między kolumna kierownicy a fotelem.

Na serio.
Co on wam takiego zrobił?
Krytykujemy konstrukcję nie człowieka. Jako producentowi z naszego rynku życzę mu jak najlepiej, ale mam pewność że tym modelem za tą cenę rynku nie zawojuje.

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 04, 2011, 07:01:28 pm »
Opatentowal , jego strata ;), a ja do pana napisalem i mu wyslalem zaproszenie na forum ;p

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 04, 2011, 10:10:27 pm »
wymienilem kilka uwag z tym panem, wyglada na to ze czlowiek byl przekonany ze wynalazl kolo,
napisal ze zaleta jego roweru jest kierownica samochodowa z przekladnia kardana, zapytal sie czy warto zamieniac w konstrukcji stal na aluminium,

wyslalem kilka informacji, linkow , przedewszystkim do puzona ( mam nadzieje ze go nie opatentuje :D)

a jesli chodzi o kardan dobilem tym http://www.rqriley.com/xr2.htm

mam nadzieje ze sie czlowiek nie zniecheci, zajzy na forum, poczyta, wyciagnie wnioski i sie bedzie dobrze bawil :D