Autor Wątek: Pan Lik wynalazł...... rower poziomy ...........????????????  (Przeczytany 30738 razy)

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
Odp: Pan Lik wynalazł...... rower poziomy ...........????????????
« Odpowiedź #30 dnia: Sierpnia 11, 2011, 12:06:09 pm »
Maciek tu czasami zagląda, wiem z pierwszej ręki :)
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #31 dnia: Sierpnia 11, 2011, 12:43:05 pm »
No to pozdrawiamy, bo to jednak rowerzysta na (wspomaganym, ale) poziomie, więc nie wolno zupełnie odrzucać. Jest nas na to za mało, żeby się wykluczać, jednak wywoływać postów nie należy pochopnie. ;D
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #32 dnia: Sierpnia 11, 2011, 02:51:59 pm »
Ja bym się z pozdrowieniami wstrzymał do przeczytania tego co o nas pisze na swojej stronie: http://sites.google.com/site/rowerypoziome/forum-poziome-pl
Pewne jednostki są izolowane od reszty nie bez przyczyny.

Makenzen

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #33 dnia: Sierpnia 11, 2011, 03:11:25 pm »
Wow, nawet "moje" jajo się tam znalazło ;) http://sites.google.com/site/rowerypoziome/autorytet-do-bani
Jeśli pod twoim tyłkiem jawi się rower poziomy... to wiedz, że coś się dzieje!!! :P

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #34 dnia: Sierpnia 11, 2011, 05:05:15 pm »
Szkoda, że on wciąż edytuje te teksty - poprzednia odchodzi w otchłań. Naprawdę lepiej by się to czytało, gdyby można było jak w wikipedi czytać poprzednie wersje. Zbyt dużo nowych argumentów ucieka z edycji na edycję. Stąd ma się uczucie niedosytu po przeczytaniu aktualnej wersji.

Skoro jesteśmy już przy MD. Możecie mi powiedzieć jak znajdować najnowsze zdjęcia md na tym googlowym picaso?
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #35 dnia: Sierpnia 11, 2011, 05:53:04 pm »
a z czego ten daszek ;) ?

Nie wiem z czego. To tajemnica Pana Lika, bo wkrótce złoży patent.
W każdym razie daszek nie będzie tylko chronił przed deszczem i słońcem,
będzie on korzystał i przetwarzał energie słońca, jak i energie kinetyczną spadającego deszczu
co będzie się starało że pokładowa bateria na oświetlenie i zasilanie chodzenia lub podgrzewania uchwytu na kubek nigdy się nie wyczerpie.

;D
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #36 dnia: Sierpnia 11, 2011, 07:59:02 pm »
A wiesz że patent z podgrzewaniem bidonu zimą był by niegłupi? ;)

storm

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: Sierpnia 11, 2011, 08:14:24 pm »
Ja chcę tylko powiedzieć, ze ten tekst o rowerze NIE elektrycznym, który on podpisał moją ksywą NIE JEST MÓJ.

MD: nalegam na SKASOWANIE tych bzdur, daję ci na to 14 dni.

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #38 dnia: Sierpnia 12, 2011, 12:55:01 am »
A wiesz że patent z podgrzewaniem bidonu zimą był by niegłupi? ;)

Wiem. Tak samo z chłodzeniem latem :)
Na ostatnim (gorącym)brevecie spróbowałem 2l camelback w Crosso kieszeni przypiętej do fotelika, a do camelbacka 4 ajs paków (takie to co się zamraża, a potem trzyma zimno)
Pomimo tego że kieszeń nie ma izolacji termicznej(jak te mobilne lodówki) przy 32-33 stopnie
zawartość camelbaku została przyjemnie chłodna aż 6-7 godzin.(wtedy się właśnie skończyła)
Oczywiście soczek był z lodówki.
W zimę można by było stosować te ogrzewacze, czy jak to się nazywa,
taki żel co się gotuje w wodzie, a potem jak się coś tam z nim zrobi zaczyna oddawać ciepło.

Pozzz
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #39 dnia: Sierpnia 12, 2011, 08:30:49 am »
Yin: po przejrzeniu strony też jednak nabieram wątpliwości co do tego pozdrawiania MD.
Zawsze staram się być otwarty na innych oraz tolerancyjny wobec ich poglądów ale niektóre uwagi Maćka są wybitnie obraźliwe oraz nieprawdziwe, oszczercze wręcz. :(

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #40 dnia: Sierpnia 12, 2011, 10:26:22 am »
Czyli takie same jak prezentował na forum o czym cześć osób już widać zapomniała.

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #41 dnia: Sierpnia 12, 2011, 10:53:28 am »
Yin: trochę co innego jest na Forum, które z natury jest miejscem do dyskusji pomiędzy użytkownikami, a ta jak wiadomo może ulec zaognieniu, a co innego jest na "stacjonarnej" stronie internetowej na którą mogą trafić postronni, którzy chcieliby się czegoś na temat normalnych rowerów dowiedzieć. Google znalazł stronę o rowerach poziomych, wchodzisz na nią i bach - lecą same epitety pod adresem Forum. Wejdziesz na takie Forum?? Na Forum jest dyskusja - są argumenty jednej ze stron, komentarze i uwagi innych, ogólnie jest wiele różnych opinii więc nowy uczestnik będzie miał jednak szersze spojrzenie.

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #42 dnia: Sierpnia 12, 2011, 11:05:15 am »
Jasne, przewaga forum jest bezdyskusyjna - mi chodziło tylko o zachowanie MD jest takie samo tam i tu. Myślę że ludzie naprawdę zainteresowani tematem poziomych nie ograniczą się do jednej strony, a co bardziej myślący będą chcieli zrewidować przedstawione wydumki z treścią forum. 

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #43 dnia: Sierpnia 12, 2011, 11:53:34 am »
MD prawie nie pisze wydumek, bez przesady, wiele jego teorii jest mniej lub bardziej słuszna.

• Nikt chyba nie zaprzeczy, że obudowa z coroplastu lansowana przez MD może być praktyczna, co prawda ładna raczej nie będzie, ale praktyczna może. Ale na pewno nie jest lekiem na całe zło i jedynym słusznym rozwiązaniem, jak pisze MD.
  • Nikt nie zaprzeczy chyba, że rower ze wspomaganiem jest wielu przypadkach uzasadniony i praktyczny. Dla wielu ludzi mógłby być to "plus dodatni", który skłonił by ich do jazdy rowerem *, np. chętnie wstawił bym ** wspomaganie do IMK P6 żony, co by mi nie marudziła na wycieczkach, ale sam takiego nie założę, (ani pewnie Gemsi) bo ja używam roweru właśnie po to, by się zmęczyć.  Ale na pewno wspomaganie elektryczne nie jest lekiem na całe zło i nie jest konieczne dla każdego, jak pisze MD. A co do ograniczenia mocy silnika - wydaje mi się, że jest potrzebne, co by ograniczyć w pewnym sensie prędkość pojazdu - jak będzie za szybko, to by się przydała rejestracja, OC i prawo jazdy.
  • Trójkołowce są faktycznie są bardzo szybkie, jednak w BM to jednak obecnie, dwukołowe rowery wygrywają. Coś w tym musi być. Niemniej historia notuje, że pierwsze rekordy biły trójkołowce - WhiteLighting, Vectory, pierwsza Varna. Jednak trójkołowiec nie jest lekiem na całe zło tego świata.
  • Tak samo z kierowaniem tylnym(i) kołem (kołami) którą MD się zachwyca a którą wg niego całkowicie zmieszaliśmy z błotem i odsądzamy od czci i wiary każdego kto ośmieli się takie zrobić. Nie prawda, nie mieszamy z błotem, bo przecież nie wolno zapominać  (i chyba nie zapominamy o tym), że najszybszy samochód (?) świata, ponaddźwiękowy: Thrust SSC, jest czterokołowcem, z kierowanymi tylnymi kołami, ustawionymi w dodatku jedno, za drugim (prawie w osi pojazdu - mają niewielkie przestawienie) (!). Więc można zbudować coś, co jest bardzo szybkie i kieruje się tyłem, zwracamy jednak uwagę na problemy które z tego mogą wyniknąć i które mogłyby zniechęcić do rowerów poziomych niewprawnego użytkownika
  • Jedna rzecz natomiast jest w wypowiedziach MD wobec naszego Forum wysoce obrzydliwa, obraźliwa i z nią się nie zgadzam, ani jej nie toleruję. MD zarzuca w niej, że lansujemy wyłącznie rowery "firmowe" i mieszamy z błotem amatorów, którzy chcą coś zbudować. WYPRASZAM, QRWA SOBIE TAKIE TEKSTY, na tym Forum jest bardzo wielu budowniczych amatorów, począwszy ode mnie (7 zbudowanych prototypów, jeden w budowie), których nikt za samoróbki nie szykanuje.

*: nie pojadę rowerem do pracy, bo się zmęczę i nie będę miał siły robić. Mam wspomaganie, to pojadę, bo będę mniej zmęczony.
**: pod warunkiem, żeby było więcej modeli silników do wstawienia w tylne koło, ale z kasetą (na razie widziałem 1) a nie z wolnobiegiem i przede wszystkim żeby to było dużo tańsze. Jakoś wolę wspomaganie mieć w tylnym, napędowym kole. Nie wiem dlaczego, ale tak.

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #44 dnia: Sierpnia 12, 2011, 01:46:26 pm »
  • Nikt chyba nie zaprzeczy, że obudowa z coroplastu lansowana przez MD może być praktyczna, co prawda ładna raczej nie będzie, ale praktyczna może. Ale na pewno nie jest lekiem na całe zło i jedynym słusznym rozwiązaniem, jak pisze MD.
Jako faza przejściowa - tzn chcę sprawdzić jak się jeździ z obudową / chcę z wymiarować w praktyce ile przestrzeni potrzebuję jest ok ( co pisałem parokrotnie). Podobnie w wyścigach gdzie te rowery są wożone samochodami, robia parę kółek na torze i wracają na bagażnik samochodowy. Jako rozwiązanie na dłuższą metę:  zastanów się czy pokazał byś się na mieście z taką ''karoseria'' nie mówiąc o kupnie zestawu ''dorobionego roweru" by MD ;)

• Nikt nie zaprzeczy chyba, że rower ze wspomaganiem jest wielu przypadkach uzasadniony i praktyczny. Dla wielu ludzi mógłby być to "plus dodatni", który skłonił by ich do jazdy rowerem *, np. chętnie wstawił bym ** wspomaganie do IMK P6 żony, co by mi nie marudziła na wycieczkach, ale sam takiego nie założę, (ani pewnie Gemsi) bo ja używam roweru właśnie po to, by się zmęczyć.  Ale na pewno wspomaganie elektryczne nie jest lekiem na całe zło i nie jest konieczne dla każdego, jak pisze MD. A co do ograniczenia mocy silnika - wydaje mi się, że jest potrzebne, co by ograniczyć w pewnym sensie prędkość pojazdu - jak będzie za szybko, to by się przydała rejestracja, OC i prawo jazdy.
I tak i nie. Przy kosztach obudowanego elektrycznego trajka można kupić używany mały samochód - i podejrzewam że lepiej sprawdzi się na co dzień. Ograniczenie mocy jak obecnie do 250W to bardzo, bardzo mało. Rejestracja to dodatkowe koszty i znowu okazuje się że małe auto wypada lepiej. 

• Trójkołowce są faktycznie są bardzo szybkie, jednak w BM to jednak obecnie, dwukołowe rowery wygrywają. Coś w tym musi być. Niemniej historia notuje, że pierwsze rekordy biły trójkołowce - WhiteLighting, Vectory, pierwsza Varna. Jednak trójkołowiec nie jest lekiem na całe zło tego świata.
Właśnie - biły. Teraz na BM trzech kółek praktycznie się nie spotyka. W kwestii szybkości velomobili - wystarczy wejść na angielskie forum i poczytać opinie posiadaczy żeby zweryfikować wizję szybkości ( W skrócie jeśli po drodze są podjazdy = rewelacyjnych średnich nie ma.)

• Tak samo z kierowaniem tylnym(i) kołem (kołami) którą MD się zachwyca a którą wg niego całkowicie zmieszaliśmy z błotem i odsądzamy od czci i wiary każdego kto ośmieli się takie zrobić. Nie prawda, nie mieszamy z błotem, bo przecież nie wolno zapominać  (i chyba nie zapominamy o tym), że najszybszy samochód (?) świata, ponaddźwiękowy: Thrust SSC, jest czterokołowcem, z kierowanymi tylnymi kołami, ustawionymi w dodatku jedno, za drugim (prawie w osi pojazdu - mają niewielkie przestawienie) (!). Więc można zbudować coś, co jest bardzo szybkie i kieruje się tyłem, zwracamy jednak uwagę na problemy które z tego mogą wyniknąć i które mogłyby zniechęcić do rowerów poziomych niewprawnego użytkownika
Jeśli to by się sprawdzało to więcej producentów miało by poziomy z skrętnym tylnym kołem w ofercie.