Autor Wątek: Jednostronne mocowanie koła - adaptacja piasty  (Przeczytany 28769 razy)

noisue

• kolarz na poziomie
Odp: Jednostronne mocowanie koła - adaptacja piasty
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 28, 2016, 08:04:16 am »
Z własnego doświadczenia mogę potwierdzić że piasty od wozka inwalidzkiego z hamulcami bebnowymi zdają role. Nie przeplatalem ich, i jeżdżę na 24 calach.
Do przyczepki chyba nie potrzeba hamulców ;-)

Ok, jakoś mi umknęło, że chodzi o koła do przyczepki. W takim razie kółka będą jeszcze tańsze.

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 28, 2016, 02:33:50 pm »
Danielasty straszysz gościa  ;) ja jeżdżę z doczepką prezes  ma ponad 25kg i doczepka prawie 10 zatrzymuje całość w miejscu jak
masz dobre heble przy rowerze to przyczepka nawet 50kg staje na raz  :D

AGA być może na wielośladzie tego tak nie czuć. Ale na jednośladzie przy dużej prędkości i próbie hamowania z ciężkim ładunkiem w przyczepce, przyczepka próbuje cię wywalić, o czym mieli się okazje niektórzy koledzy boleśnie przekonać.
Oprócz tego inaczej zachowujemy się, gdy wieziemy nasz najcenniejszy "ładunek" a inaczej gdy jest to worek z cementem  ;)

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #17 dnia: Lipca 28, 2016, 02:39:40 pm »
Noisue: ależ hamulce w przyczepce mogą być jak najbardziej - coś w stylu najazdowego zrobić.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 28, 2016, 08:00:50 pm »
prościej zrobić zamiast najazdowego linkę ,zakładasz na przednim heblu podwójną klamkę  na dyszlu zakładasz stoper i przelotkę do linki x2 (są takie wkręcane na nitonakrętkach )
odwrócone do siebie z odstępem jakieś 6 cm
linkę od hebli przyczepki  zarabiasz w pentelkę a tą od strony rowerka haczykiem można wykorzystać gotowe elementy o VB
w każdej chwili można rozpiąć i rozłączyć zespół  ;)
https://www.facebook.com/matixbike/timeline         - MATIX TRÓJKOŁOWIEC POZIOMY fat 1000W,48v, ,LIPO4 18AH przebieg- 2014-4860km sezon2015 -3740km,sezon2016-4456 przejechane

Tef

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 28, 2016, 09:24:30 pm »
@AGA pięknie brzmi - nie widzę tego!
Poproszę o rysunek poglądowy bo gdyż, i bo ponieważ mam zamiar zrobić przyczepkę i to (!) by mi ułatwiło projektowanie.
Z cyklu przysłowia i powiedzonka ludowe. Oczywiście o poziomkach :) : Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

DrewnianaTrajka
Pierwsze ujeżdżenie SWB 'Mroczny Żuraw'

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 29, 2016, 05:57:27 am »
 Tef masz w planie jednoosiową czy na 2 koła hamulce planujesz tarcze czy vb ??
https://www.facebook.com/matixbike/timeline         - MATIX TRÓJKOŁOWIEC POZIOMY fat 1000W,48v, ,LIPO4 18AH przebieg- 2014-4860km sezon2015 -3740km,sezon2016-4456 przejechane

Tef

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #21 dnia: Lipca 30, 2016, 09:22:15 pm »
@AGA planuję dwukołową bagażówkę z opcją szybkiego dopasowania na osobówkę i + składalność dopasowująca do piwnicy w bloku.
Z cyklu przysłowia i powiedzonka ludowe. Oczywiście o poziomkach :) : Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

DrewnianaTrajka
Pierwsze ujeżdżenie SWB 'Mroczny Żuraw'