Autor Wątek: Co to jest prędkość średnia?  (Przeczytany 26245 razy)

storm

• Gość
Co to jest prędkość średnia?
« dnia: Lipca 17, 2011, 11:34:28 pm »
Wg Gemsiego, jest to prędkość pokonania całej trasy, wliczając wszelkiego rodzaju postoje, obiady, śniadania, siku, prysznice etc. Czyli jak bym wyjechał do Broku o 7:40 z domu i dojechał o 21:00 to... jechałem łącznie 13:20? Interesującve, bo licznik impulsowy pokazał mi 9:45 czasu jazdy. Powtórzę: CZAS JAZDY. I to jest to samo co czas pokonania danej trasy. A że po drodze były postoje? Wówczas koła w rowerze się nie kręciły, on też nie jechał, więc jak można wliczać ten czas do czasu jazdy?

Oczywiście ma to spore znaczenie na Brevetach, gdzie na pokonanie danej trasy, np 300km jest chyba 15 godzin i wówczas trzeba się zmieścić i mocniej sprężać. Ale czy wówczas prędkość przejazdu jest liczona jako czas minięcia mety? Kompletnie bez sensu.

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
Odp: Co to jest prędkość średnia?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 17, 2011, 11:41:17 pm »
Ugryź się w język. Najpierw kartka, teraz to. Musiał być dzisiaj ciężki dzień.
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 17, 2011, 11:44:25 pm »
Chciałem Stormowi wytlumaczyc do czego sluzy pojecie predkosci sredniej, ale najwyrazniej nie zrozumial, posluze sie przykladem, ktory mu przedstawilem:

Jezeli na przejechanie dystansu 100 km mam 5 h a to oznacza ze czas otwarcia startu to jest godzina 10:00 czasu letniego, a czas zamkniecia mety to godzina 15:00 czasu letniego, to aby zostac sklasyfikowanym musze na mete przybyc o godzinie 15:00 najpozniej, a to oznacza ze musze jechac z predkoscia srednią 20 km/h lub wiecej , tak wiec jade sobie, pedaluje i licznik mi pokazuje 21 km/h, wiec spoko, bo mam w zapasie 1 km, ale nagle wyskakuje mi pod koła stado ślimaków, jako ze jestem dobrym czlowiekiem i stworzen narażał na niebezpieczeństwo nie chce, tak więc zatrzymuje się i przepuszczam kawalkade simaków podążających z lewego rowu melioracyjnego do prawego i zerkam na moj przyrząd który liczy cały czas i widze, ze moja prędkośc srednia zaczyna spadać, 20.9, 20.8, .... 20.1, !!! 20.0 !!! , a ślimaki idą, a ja stoje, predkość jest juz w okolicy 19.5km/h i wtedy ostatni ślimak zakończył przeprawę i ruszam i jade z prędkościa 35km/h i odrabiam straty, i po to się przydaje licznik z pomiarem predkosci sredniej nawet po zatrzymaniu, aby sobie ułatwiać zycie, i ja tego tak używam i będę tak używał, bo jeżeli do prędkości średniej wlicza się przejazd przy dojeżdzaniu do przeszkody z prędkością 0,001 km/h  to daczego nie mam wliczać postoju ?
« Ostatnia zmiana: Lipca 17, 2011, 11:46:56 pm wysłana przez gemsi »

storm

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 17, 2011, 11:51:20 pm »
@Neverhood - albo napisz coś wnoszącego do tematu - albo nie pisz wcale, bo taki post to tylko śmiecenie... (też chyba miałeś ciężki dzień i to gorszy od mojego)

@Gemsi - obaj dobrze wiemy i Ty też, że prawdziwy czas JAZDY to właśnie czas wskazany przez licznik impulsowy. A co Tobie wskaże GPS czy zegarek na mecie przejazdu (Brevet etc) to już zupełnie inna kwestia.
Dla uproszczenia dyskusji dodam, że są liczniki, które pozwalają na włączenie i mierzenie jeszcze czasu po włączeniu guzikiem odpowiedniej opcji i wyłączeniu tymże guzikiem tej opcji. Tyle tylko, że ta funkcja NIE MIERZY CZASU PRZEJAZDU, a czas pomiedzy dwukrotnym wciśnięciem odpowiedniego guziczka.

I jeszcze pytanko... Gemsi - skoro tak określasz prędkość średnią - to jak określisz właśnie prędkość, w której pokonujesz dany dystans nie licząc właśnie stania przed sygnalizacjami, kawalkadą ślimaków, jedzeniem, piciem, etc?

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 17, 2011, 11:52:39 pm »
@Neverhood - albo napisz coś wnoszącego do tematu - albo nie pisz wcale, bo taki post to tylko śmiecenie... (też chyba miałeś ciężki dzień i to gorszy od mojego)
sie mi skojarzyło : "moja prawda jest mojsza niż twojsza" :D

I jeszcze pytanko... Gemsi - skoro tak określasz prędkość średnią - to jak określisz właśnie prędkość, w której pokonujesz dany dystans nie licząc właśnie stania przed sygnalizacjami, kawalkadą ślimaków, jedzeniem, piciem, etc?

wg mnie to jest własnie prędkość przelotowa, twoja ulubiona:)
« Ostatnia zmiana: Lipca 17, 2011, 11:54:53 pm wysłana przez gemsi »

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 18, 2011, 12:01:08 am »
ja wam napiszę co to jest prędkość średnia jest ona w moim liczniku pisze tam AVS czy jakoś podobnie:) i kiedy stoję powyżej iluś sekund licznik przestaje obliczać prędkość średnią. Licznik jest produkcji Chińskiej za 12 zł myślę ze większość liczników  jest produkcji Chińskiej i podobnie oblicza prędkość średnią  :) czy miliard chińczyków może się mylić co do prędkości średniej zastanówcie się :) pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Lipca 18, 2011, 12:05:52 am wysłana przez tomek70 »

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 18, 2011, 12:13:25 am »
kiedyś kupiłem w lidlu miał być lepszy. że niby germany ładowany przez baterie słoneczne pokazywał temperaturę i inne bajery ale regularnie się zawieszał a kosztował tyle co trzy oryginalne chińskie dlatego teraz stawiam tylko na oryginalne chińskie produkty :)
« Ostatnia zmiana: Lipca 18, 2011, 12:15:42 am wysłana przez tomek70 »

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 18, 2011, 12:29:13 am »
a jeszcze napiszę co do prędkości średniej jest z nią tak jak z prawem w naszej Unii w jednym kraju coś jest legalne a w drugim to przestępstwo zależnie od tego jak zadecyduje parlament danego kraju tak więc dobro i zło, przestepstwo i zachowania zgodne z prawem to wszystko jest względne jak prędkość średnia zależnie jaką przyjmiemy definicje, a nie można mi przyjąć innej definicji niż  miliard chińczyków ?  :) czy gemsiemu jak dobrze odmieniam :)

ps : tak mię jakoś naszło :)

storm

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 18, 2011, 06:28:34 am »
@Gemsi - przelotowa to nie średnia. Dla mnie przelotowa to prędkość, którą możesz utrzymać przez dłuuuuższy okres czasu, bez specjalnego zmęczenia, łapania zadyszki - w danych warunkach pogodowych (najlepiej pogoda bezwietrzna, sucho, nie pada, etc). Dla mnie to jest coś rzędu >30 km/h na suchej asfaltówce, przy w miarę bezwietrznej pogodzie (może być nawet lekki wmordewind, nie odczuję go aż tak). Przelotowa - nie jest średnią, dotyczy prędkości chwilowej utrzymywanej przez jakiś okres czasu i jakiś dystans (nieokreślone liczbowo).

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 18, 2011, 08:08:39 am »
...

Do prędkości średniej wlicza się wszystko.
Postoje na światłach, jedzenie kanapek i leżenie brzuchem do góry, gdy nie jesteśmy na rowerze itd.
Na odbiornikach GPS (jak na licznikach rowerowych nie wiem, bo mój takich danych nie pokazuje) są pokazywane dwie wartości, prędkość średnia i ta jest wyliczana na zasadzie jaką podał gemsi, oraz średnia prędkość w ruchu, i to jest to, o co storm pytasz.

storm

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 18, 2011, 08:28:53 am »
@Kaczor - ja nie pytam. Jesli nawet pytam to jest to pytanie retoryczne :)

Warto jednak spojrzeć na definicję owej prędkości średniej: [za: http://pl.wikipedia.org/wiki/Prędkość_średnia ]
Prędkość średnia ? iloraz drogi i czasu, w którym droga ta została pokonana. Prędkość średnia wyrażona jest wzorem

Vsr= s / t

gdzie:
s - droga pokonana przez ciało w czasie t.

Prędkość taką można obliczyć dzieląc wskazania licznika przejechanych kilometrów przez czas pokonania tej drogi. W ruchu jednostajnym prędkość chwilowa, z jaką porusza się ciało jest równa prędkości średniej.

I teraz pytanie: czy jak schodzę z roweru i idę coś zjeść do baru przydrożnego, gdzie siedzę 2 godziny - to czy nadal "jadę"? zastanówcie się dobrze, zanim odpowiecie na to pytanie... Bo co innego siedzieć na rowerze i coś z nim robić, stać na światłach czy czekać na wolną drogę na przejeździe kolejowym, a co innego siedzieć z dala od roweru...

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 18, 2011, 08:50:20 am »
Zgodnie z fizyka, kiedy siedzisz w barze droga jaka przebywasz w tym czasie jest rowna zero,  tez wlczana do sredniej. Jak napisze ze zrobilem 100 km z predkoscia srednia 37km/h to wszyscy zrobia WOW! A jak dodam ze po kazdych przejechanych 10 km robilem godzinna przerwe to dalej bede wzbudzal taki zachwyt i czy wtedy przyznasz mi racje i bedziesz pisal na forach i chwalil sie wsrod znajomych ze Twoj kolega przejezdza 100km w 2i pol godziny ?

storm

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 18, 2011, 09:03:28 am »
@Gemsi - o ile tylko nie będziesz korzystał z pomocy holownika przed sobą i przejdziesz to na rowerze poziomym, bez korzystania z ruchomej osłony aerodynamicznej, popychaczy, tudzież rozwijającego się huraganu za swoimi plecami - to tak, będę pełny uznania. A czy będziesz siedział w barze co 30 kilometrów i pił herbatkę czy kawę czy piwko - TWOJA sprawa, byleby ta średnia była podana z dobrze ustawionego licznika. A oprócz tego - nie chwalę się cudzymi osiągnięciami, raczej osiągnięciami uzyskiwanymi na rowerach poziomych, a to nie jest to samo.

Poza tym osobiście preferuję na długich dystansach normalną jazdę, a nie wyścigową... :>

MYSH

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 18, 2011, 09:12:33 am »
To że ja wtrącę swoje 3 grosze o ile można:)

Już nie wspominając o tym że tak można dywagować do upadłego i tak żaden żadnego nie przekona, choć myślałem że jako ludzie dorośli możecie dojść do jakiegoś konsensusu :)

Ja dodam od siebie:

Prędkość średnia - to taka o której mówił Storm (średnia liczona z czasu JAZDY doi przejechanego dystansu, z czego postój to nie czas jazdy)
Prędkość przelotowa - to taka o której gadał Storm (jedziemy trasą, bez postojów i grzejemy 30 przez powiedzmy 20 minut to jest prędkość przelotowa.
Prędkość średnia przelotowa - to taka o której gadał Gemsi (czyli taka że wyjechaliśmy o 10 dojechaliśmy o 15 czyli PRZELECIELIŚMY ją  w 5h ze średnią przelotową 20km/h) tutaj wlicza się czas stania, czas obsługi ślimaków z rodzinami itp :D

ale tak naprawdę każdy z was ma po części rację, ale to tylko kwestia nazewnictwa.

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 18, 2011, 09:26:41 am »
W zasadzie to obie prędkości są bardzo przydatne ale do osobnych celów. Tą "prawdziwą" wg. gemsiego można sobie zawsze, nawet tylko zgrubnie, w pamięci policzyć bo jest "odrobinę" łatwiej, jak się jedzie w brevecie to nie chodzi przecież o to, żeby być na styk z czasem, a raczej wiedzieć czy się zmieściło i do tego takie obliczenie wystarczy  ;)
Nie zmienia to faktu, że z jakiegoś powodu większość liczników mierzy średnią prędkość tylko w ruchu i dla większości przypadków to daje bardziej miarodajne porównanie, bo nie wlicza zdarzeń przypadkowych, przeciętni ludzie robią postoje podobnie często i długo i podobnie wiele/niewiele zmieniają one w kwestii własnych możliwości danego dnia. Na zawodach liczy się wszystko bo tam mamy rywalizację na wyższym poziomie i wszyscy jadą po identycznej (albo prawie) trasie, można powiedzieć że na ich niekorzyść lub przewagę wlicza się też możliwość szybkiej regeneracji czy rezygnacji z postojów, lub odwrotnie.
Ale jak mamy np. tak jak tutaj forum na którym więcej osób jeździ oddzielnie niż razem, to moim zdaniem śr. prędkość z ruchu jest lepsza dla porównania - bo postoje nie są wyliczone, "szybkiemu amatorowi" MSZ wcale aż tak wiele nie dają trochę dłuższe vs krótsze (w myśl zasady że wyżej dupy nie podskoczysz), na dodatek większość jest podobnie długa, "w granicach rozsądku". I moim zdaniem wtedy bardziej liczy się porównanie z trasy, bo praktycznie każdy z nas ma inną trasę i inną ilość postojów wymuszonych po drodze i tylko jazdę możemy porównywać do siebie.
Jakub Sałata