Autor Wątek: Co to jest prędkość średnia?  (Przeczytany 26248 razy)

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
Odp: Co to jest prędkość średnia?
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 18, 2011, 09:31:33 am »
Zawsze średnie wyliczałem, jako całkowity czas, w jakim dotarłem z punktu a do punktu b.
Razem ze wszystkimi przerwami, jakie po drodze się przytrafiały.
Pomimo, że nie ślamazarze się jakoś wyjątkowo, to jednak moje średnie, znacząco odbiegały od tego, co na różnych forach mogłem wyczytać.
Teraz już wiem, że te różnice, nie koniecznie myszą wynikać, z braku mojej formy.

Jednak taki sposób obliczenia średniej V, jak przedstawia gemsi, jest dla mnie bardziej wiarygodny, a pełen obraz, może dać tylko przedstawienie obydwóch wartości, tj. prędkość średnia i prędkość średnia w ruchu.

To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
Na tym ze swojej strony temat zakończę.

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 18, 2011, 09:56:16 am »

Nie zmienia to faktu, że z jakiegoś powodu większość liczników mierzy średnią prędkość tylko w ruchu

wg mnie to wynika z konstrukcji i sposobu naliczania, tak jest po prostu latwiej...
Wracajac do mojego pytania
jezeli będę jechał dystans 100 km i co 10 km przjechanych ze srednia predkosca 40km/h  bede robil przerwe dajmy na to 1 godzine to
kazde 10 km przejade w 15 minut
bedzie to wygladalo tak 15 minut pedalowania 60 minut przerwy
w sumie moj przejazd z punktu A do B zajmie 12 h 30 m czy  moja srednia bedzie wynosila 40 km/h ? bez sensu

a teraz zadanie z fizyki z 6 klasy szkoly podstawowej,

Rowerzysta wyjechal z punktu A o godzinie 8:23,dojechal do punktu B oddalonego o 125 km o godzinie 18:23 tego samego dnia. Oblicz prędkośc średnią rowerzysty na odcinku AB.

Dobra, widze że nie mam się co sprzeczać z miliardem chinczyków, nie zapominajecie co jedzą miliony much, czy one mogą się mylic ? :)

no dobra to jeszcze jedno zadanie, bardziej rozbudowane ale tym razem nie z glowy ale z zestawu zadan :
Pociąg osobowy wyjeżdża z Ełku o godzinie 17:12. W Białymstoku jest o 18:53.
W dalszą drogę do Warszawy wyrusza o 19:05.
Na dworcu Warszawa Centralna jest o 21:30.
Podane dane są informacjami z rozkładu jazdy pociągów. Dalej zakładamy, że pociąg jedzie zgodnie z tymi informacjami.
Długość trasy z Ełku do Białegostoku jest równa 104 km, z Ełku do Warszawy zaś - 288 km.

1) Jaka jest prędkość średnia jazdy z Ełku do Białegostoku?
2) Jaka jest prędkość średnia jazdy z Białegostoku do Warszawy?
3) Jaka jest prędkość średnia jazdy (prędkość podróżna) z Ełku do Warszawy?
4) Jaka jest prędkość średnia pociągu na trasie z Ełku do Warszawy?

podsumowując : Storm mówi o prędkości średniej jazdy, a ja o prędkości średniej, i ta ostatnia jest dla mnie miarodajna, bo zawiera również informację o tym jak szybko dany osobnik jest w stanie się zregenerować. :D

Dzięukuję

p.s.
przepraszam za Maciejowo długie wypowiedzi
« Ostatnia zmiana: Lipca 18, 2011, 10:16:04 am wysłana przez gemsi »

MYSH

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #17 dnia: Lipca 18, 2011, 10:52:00 am »
@Gemsi tutaj masz rację ale tylko pozornie, jeżeli Ty jesteś jakimś sportowcem wyczynowcem i w ogóle super hiper mega koksem to sobie możesz kupić licznik który nie dość że ci liczy prędkość średnią, całkowitą częściową, kadencje, puls, ilość przejechanych kilometrów, ilość mililitrów wypoconych płynów, i inne szmery bajery.

Wybacz dla 90% ludzi lubiących jeździć na rowerach nie dla sportu tylko dlatego że "lubią jeździć" ważne jest to że średnio pedałowali z prędkością 25 km/h a odcinek powiedzmy 100 km przejechali w 5h bo mieli przerwę na kompiel i zmianę dętki. Jak wracam do domu po rowerze i jak mnie żona zapyta jak było i ile dzisiaj pojeździłem to powiem wiesz jakieś 80km średnio 20km/h w przybliżeniu bo przejechałem 82,45km ze średnią 27,23 km/h nie ważne, tak samo jak nie ważne jest w przeciętnej jeździe na rowerze że wyszedłem z domu, ruszyłem rowerem ale że mi się srać (czytaj wypróżnić) zachciało to się zatrzymałem na 20 minut :) nie róbmy scen z powodu zwykłej średniej "tak zwanej"

Ty sobie możesz zapisywać ilość przejechanych km, średnią całkowitą i w ruchu, puls itp. itd. ale 95% innych rowerzystów te dane nie będą zbytnio potrzebne... Bo może dla jednego jest ważne by za przeproszeniem "zjebać" swój organizm na maxa tak by po 10h bez przerwy spaść ze swojego roweru, dla innych ważne jest to by dobrze się bawić i nie zmęczyć się zbytnio...

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 18, 2011, 11:09:45 am »
@Gemsi tutaj masz rację ale tylko pozornie, jeżeli Ty jesteś jakimś sportowcem wyczynowcem
nie jestem

Wybacz dla 90% ludzi lubiących jeździć na rowerach nie dla sportu tylko dlatego że "lubią jeździć" ważne jest to że średnio pedałowali z prędkością 25 km/h a odcinek powiedzmy 100 km przejechali w 5h bo mieli przerwę na kompiel i zmianę dętki

wybaczam i o to co napisales mi chodzi, :), jezeli przejechalem 100km w 5 h, to tyle mi zajela podróż :),
jeżeli jade sie zjebac jak bura suka i przejezdzam 100 km w 3h30min to mam predkosc srednią 33 km/h, a jezeli jade na wyprawe po polskim pomorzu z sakwami, i przejazd z punktu A do B zajmuje mi X czasu, a w miedzyczasie pływam w morzu, jem rybe i piję piwo, to siłą rzeczy mam niską średnią, pewnie moje zboczenie wynika z tego że od dosyć długiego czasu używam do pomiaru przejazdów GPSa, i mam skonkfigurowanego tak że na postojach sie nie zatrzymuje, ale już ustatlilismy ze to kwestia nazewnictwa i wg mnie powszechność tak liczonej średniej zrodziła się wraz z pojawieniem sie liczników rowerowych :)
« Ostatnia zmiana: Lipca 18, 2011, 11:38:01 am wysłana przez gemsi »

MYSH

« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 18, 2011, 11:17:19 am »
też miałem jechać z wami na rajd po pomorzu ale z pewnych niezależnych ode mnie względów niestety nie pojadę... choć wygląda na to że i tak byście nam nie musieli czekać więc i tak dobrze (dla was) ale to już w innym wątku..

Co do liczników to myślę że tutaj każdy się z Tobą zgodzi (a najwyżej każdy średnio inteligentny) że większość liczników jest zrobiona tak jak jest prościej bo tutaj liczy się średnia prędkość w ruchu tego łatwo w pamięci nie obliczysz, natomiast wyjazd o 9 a dojechanie o 12 to nawet w pamięci obliczysz.

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 18, 2011, 11:40:19 am »
też miałem jechać z wami na rajd po pomorzu ale z pewnych niezależnych ode mnie względów niestety nie pojadę... choć wygląda na to że i tak byście nam nie musieli czekać więc i tak dobrze (dla was) ale to już w innym wątku..

eee... dalibysmy rade, a ty szybciutko wejdź do działu "Przywitalec" http://forum.poziome.pl/index.php?board=8.0 , widze że Storm uprawia mocną agitację :D

storm

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Lipca 18, 2011, 11:51:44 am »
@Gemsi - jaką znowu agitację? :)
Ja od początku wspominałem koledze MYSH, że nie będziemy się ścigali, tylko jedziemy turystycznie :)

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #22 dnia: Lipca 18, 2011, 11:56:12 am »
@Gemsi - jaką znowu agitację? :)

W sensie że mamy dwóje nowych czytelników na forum, sami wpadli ? ;)

storm

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Lipca 18, 2011, 12:34:16 pm »
Łeee tam, od razu agitacja... lepiej się ciesz, że nam wzrasta ilość Prawdopodobnych Posiadaczy Rowerów Poziomych :) I to takich, którzy chcą :D

[ w przeciwieństwie do np Kenaja, który sporo pisał, a nic nie zrobił ;) ]

MYSH

« Odpowiedź #24 dnia: Lipca 18, 2011, 04:05:42 pm »
łeee tam od razu chcą :D takie szumne słowa, ja bym bardziej powiedział których od zawsze interesowały, ja już to forum przeglądałem od dawna ale nie miałem w zwyczaju pisać na forach...

nahtah

• całkiem inny wariat
  • Obieżyświat w poziomie
« Odpowiedź #25 dnia: Lipca 18, 2011, 04:31:37 pm »
Sorry! Że się w trącę do tematu średniej ale poco? liczyć średnią w czasie postoju. Wsiadamy na rower by się wozić lub przejechać z punktu A do punktu B i liczymy czas spędzony na rowerze, prędkość,średnią, spalone kalorie, pokonane podjazdy i takie tam inne wyliczenia, poprawiające samopoczucie i satysfakcję z dobrze spędzonego czasu. Owszem, można by jeszcze do tych wyliczeń dodać całkowity czas wycieczki rowerowej ale w takim przypadku przerwy na pracę czy sen też musielibyśmy wliczać do naszych średnich?;) To ostatnie napisałem dla hecy, bo moje życie leci w poziomce a reszta to przystawka z tym, że ta przystawka zżera najwięcej czasu.;)
ŻYCIE jest jak jazda NA ROWERZE aby utrzymać równowagę MUSISZ się poruszać naprzód.......Albert Einstein
https://www.bikestats.pl/rowerzysta/nahtah

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #26 dnia: Lipca 18, 2011, 04:35:02 pm »
Sorry! Że się w trącę do tematu średniej ale poco? liczyć średnią w czasie postoju.

zostało juz ustalone, srednia to srednia, a srednia z jazdy to ta dziwna i nie przemawiajaca do mnie wartosc uzyskana po odliczeniu postojów.
a po co ? no do mnie np przemawia pomiar prędkości średniej, a pomiar predkości sredniej z jazdy jest dziwadłem :)

Owszem, można by jeszcze do tych wyliczeń dodać całkowity czas wycieczki rowerowej ale w takim przypadku przerwy na pracę czy sen też musielibyśmy wliczać do naszych średnich?;)
na brevecie 600 i BBT, tak wlicza się do średniej z całego przejazdu, nie wlicza się natomiast do średniej z jazdy.

storm

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Lipca 18, 2011, 05:35:38 pm »
...a może Organizator nie ma możliwości pomiaru średniej z jazdy i dlatego jest mowa o czasie z całości, mniejszym niż XYZ godzin?

Dla mnie najważniejsza jest średnia z jazdy, i to ona jest wyliczana przez liczniki, a nie jakieś tam czasy "z dnia".
Gdyby tak było @Gemsi jak piszesz to..... To co? Miałbym wycieczki do pracy i z powrotem w 9:40 godzin? To nawet jak siedzę w pracy to też mi leci średnia?

MYSH

« Odpowiedź #28 dnia: Lipca 18, 2011, 06:05:43 pm »
tutaj się zgadzam ze Stormem i Nahtahem.

@Gemsi, ciekawi mnie jak wyliczysz średnią z wypadu nad morze? 500 km w 168h? to Ci średnia wyjdzie tragiczna ;D ale niestety będziesz musiał ją zaakceptować (oboje wiemy ile w tej średniej będzie prawdy) pozostańmy lepiej przy tym średnia jest wtedy gdzie siedzisz swoimi 4 literami na rowerze, i wtedy masz średnią, bo biorąc wszystko Twoją średnią to właśnie całkowita średnia Ci spada w dół bo tutaj piszesz przy kompie a przecież miałeś pewnie gdzieś jechać ;D

Reasumując:
Na wyścigach, treningach i innych możesz liczyć średnia z trasy dokładnie wtedy kiedy się sprawdzasz, bo to ma sens, jednak poza treningami Twoja średnia nie zdaje egzaminu...

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #29 dnia: Lipca 18, 2011, 08:13:01 pm »
...a może Organizator nie ma możliwości pomiaru średniej z jazdy i dlatego jest mowa o czasie z całości, mniejszym niż XYZ godzin?

zaproponuj to panom z tour de france ub tour de polgne :)
Np zawodnicy starujący w BBT są wyposażeni w rejestratory GPS, więc w tym wyścigu są możliwości techniczne, jednak chodzi o prędkośc i wytrzymałość, która się wiąże z umiejętnością szybkiej regeneracji organizmu.

Dla mnie najważniejsza jest średnia z jazdy, i to ona jest wyliczana przez liczniki, a nie jakieś tam czasy "z dnia".
Gdyby tak było @Gemsi jak piszesz to..... To co? Miałbym wycieczki do pracy i z powrotem w 9:40 godzin? To nawet jak siedzę w pracy to też mi leci średnia?

to zalezy jak chcesz to traktowac, jak jedną wycieczkę ? to zupelnie jest bez sensu, wg mnie powinienes to rozbc na dwie oddzielne wycieczki zeby zaznaczyc ze w jedna i druga strone jechales po dluzszej przerwie, tzn, to jest o tyle glupi przypadek ze odleglosc jest strasznie mala

@Gemsi, ciekawi mnie jak wyliczysz średnią z wypadu nad morze? 500 km w 168h?

a juz wyjasniam, otóż każdy dzien będę liczył oddzielnie jako osobne wycieczki, i to bedzie srednia z dnia. Ja juz zrozumiałem o co wiekszości chdzi, więc proszę nie przekonujcie mnie teraz że mój pomiar mi nic nie mówi i jest do dupy. Większośc z was uzywa średniej z jazdy a ja uzywam średniej i chodziło mi tylko i wyłącznie o uściślenie, jeśli osobom uzywającej średniej z jazdy jest z tym dobrze, to proszę bardzo, do moich zastosowań lepiej przemawia średnia.

Tak, wiem, większość z rowerzystów jeździ rekreacyjnie, a ja lubię się rekreacyjnie pogonić, ot cała różnica w podejściu do zagadnienia jazdy na rowerze.