Nie zmienia to faktu, że z jakiegoś powodu większość liczników mierzy średnią prędkość tylko w ruchu
wg mnie to wynika z konstrukcji i sposobu naliczania, tak jest po prostu latwiej...
Wracajac do mojego pytania
jezeli będę jechał dystans 100 km i co 10 km przjechanych ze srednia predkosca 40km/h bede robil przerwe dajmy na to 1 godzine to
kazde 10 km przejade w 15 minut
bedzie to wygladalo tak 15 minut pedalowania 60 minut przerwy
w sumie moj przejazd z punktu A do B zajmie 12 h 30 m czy moja srednia bedzie wynosila 40 km/h ? bez sensu
a teraz zadanie z fizyki z 6 klasy szkoly podstawowej,
Rowerzysta wyjechal z punktu A o godzinie 8:23,dojechal do punktu B oddalonego o 125 km o godzinie 18:23 tego samego dnia. Oblicz prędkośc średnią rowerzysty na odcinku AB.
Dobra, widze że nie mam się co sprzeczać z miliardem chinczyków, nie zapominajecie co jedzą miliony much, czy one mogą się mylic ?

no dobra to jeszcze jedno zadanie, bardziej rozbudowane ale tym razem nie z glowy ale z zestawu zadan :
Pociąg osobowy wyjeżdża z Ełku o godzinie 17:12. W Białymstoku jest o 18:53.
W dalszą drogę do Warszawy wyrusza o 19:05.
Na dworcu Warszawa Centralna jest o 21:30.
Podane dane są informacjami z rozkładu jazdy pociągów. Dalej zakładamy, że pociąg jedzie zgodnie z tymi informacjami.
Długość trasy z Ełku do Białegostoku jest równa 104 km, z Ełku do Warszawy zaś - 288 km.
1) Jaka jest prędkość średnia jazdy z Ełku do Białegostoku?
2) Jaka jest prędkość średnia jazdy z Białegostoku do Warszawy?
3) Jaka jest
prędkość średnia jazdy (prędkość podróżna) z Ełku do Warszawy?
4) Jaka jest
prędkość średnia pociągu na trasie z Ełku do Warszawy?
podsumowując : Storm mówi o prędkości średniej jazdy, a ja o prędkości średniej, i ta ostatnia jest dla mnie miarodajna, bo zawiera również informację o tym jak szybko dany osobnik jest w stanie się zregenerować.

Dzięukuję
p.s.
przepraszam za Maciejowo długie wypowiedzi