Autor Wątek: kompozytowe modyfikacje  (Przeczytany 2410 razy)

tomek70

• całkiem inny wariat
kompozytowe modyfikacje
« dnia: Czerwca 18, 2011, 05:31:13 pm »
ostatnio po kilku latach myślenia w końcu zabrałem się nieśmiało za kompozyt takie tylko początki :) Postanowiłem poeksperymentować oczywiście przerobiłem swój  najnowszy rowerek a raczej zmodyfikowałem go troszkę i uczyniłem lżejszym. Pierwsze przy pomocy sąsiada wykonałem rurkę kompozytowa z tkaniny o gramaturze 200gr na 1m2 sąsiad był potrzebny aby rurkę zdjąć  z rurki metalowej na której nawijałem płótno zaznaczam że rurkę stalowa wcześniej owinąłem folią ale ledwo wspólnie daliśmy radę.  Rurka  wyszła leciutka i wytrzymała od razu przyszedł mi pomysł żeby wkleić ją w mój rowerek i tak uczyniłem ( na zdjęciu to rurka na której zamontowana jest przednia przerzutka ) potem zachęcony sukcesem z dwóch kawałków aluminium  skleiłem tkaniną szklaną kierownice, tez się udało rowerek jest lżejszy u ile nie wiem ale szczególnie kierownica dużo ważyła zawsze miałem obawy o łączenie kompozytu z metalem, ale nie były uzasadniane trzyma to jak cholera rurki metalowe przed połączeniem z kompozytem troszeczkę ponacinałem i porysowałem dość dobrze, przy pomocy brzeszczota polecam wszystkim wykonywanie takich rurek nie jest to trudne a można tanim kosztem sporo zejść z wagi

https://picasaweb.google.com/70ismail/RowerIInne28032010#5619591620550120098

https://picasaweb.google.com/70ismail/RowerIInne28032010#5619591665582905682

adriansocho

• kolarz na poziomie
Odp: kompozytowe modyfikacje
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 31, 2011, 11:28:34 pm »
Co do rurek to ja gdzieś w necie znalazłem takowy opis, i działa:

1. Rurkę metalową obkładasz folią, czy czym tam chcesz.
2. Kładziesz 1 warstwę tkaniny, maty. No, może dwie.
3. Jak stwardnieje, przecinasz kompozyt wzdłuż, tak, żeby dało się poruszyć względem rurki metalowej.
4. Pozostawiasz rurkę kompozytową na metalowej, i laminujesz kolejne warstwy. Potem całość da się zdjąć dużo łatwiej.

Jeśli jesteś sprytny to zaraz obczaisz, gdzie leży szkopuł.