Cześć! Znowu wypowiem się o tym, co znam tylko od strony teoretycznej.

Dale jak już zbudujesz pojazd z silnikiem to musisz go zarejestrować, a do tego trzeba homologacji (o ile dobrze pamiętam).
Jeżeli chodzi o rejestrację, to homologacja wymagana jest tylko przy produkcji seryjnej. Jednostkowe konstrukcje można (chyba nadal) zarejestrować jako pojazd SAM. Wymaga to rozszerzonych badań technicznych, ale to nie to samo, co homologacja - takie badania może przeprowadzić Okręgowa Stacja Kontroli Pojazdów.
Jeżeli chodzi o wsteczny, to chodzi mi po głowie taki pomysł, ale nie wiem jak by się sprawdził w praktyce. Mianowicie tylna piasta wielobiegowa z hamulcem torpedo. Wymontować dźwignię hamulca (tą podłączoną do ramy) i już. Mamy N biegów do przodu i jeden (bezpośredni) do tyłu - poprzez hamulec (pedałując do tyłu). Gdyby hamulec nie chciał się blokować/odblokowywać, dzwignie trzeba by zastąpić sprzęgłem ciernym o (bardzo) ograniczonym momencie przenoszonym. Powodowałoby to dodatkowy opór na wstecznym, ale to raczej nie problem.
Z uwagi na to, że tylny bieg byłby bezpośredni, najlepiej pewnie sprawdziłaby się siedmiobiegowa piasta firmy Sachs, bo ma wszystkie przełożenia przyspieszające.