Autor Wątek: I znowu połamała mi się rama!  (Przeczytany 17356 razy)

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
I znowu połamała mi się rama!
« dnia: Maja 25, 2011, 12:19:46 am »
Dziś wieczorem dostałem sms'a od Gemsiego z zaproszeniem na wieczorną przejażdżkę po okolicy. Niestety mogłem jedynie wybrać się na przejażdżkę do pobliskiego supermarketu ( :( duże zakupy do zrobienia) więc nie skorzystałem, ale fakt zaproszenia jest istotny dla dalszych rozważań. Wracając do meritum: zaprzęgłem boczny wózek, bo zakupy miały być większe i w drogę - mam 3.5km + 11 spowalniaczy. Zaraz za ostatnim spowalniaczem coś chrumknęło pod fotelem i zrobił mi się prawdziwy LowRacer. No pięknie pomyślałem. Zsiadłem z roweru i zaglądam pod fotel - rama wykrzywiona na łączeniu (regulacja długości ramy) - chyba coś się połamało. To dlatego w drodze z pracy był jakiś taki, bardziej mientki niż zwykle. Po prostu qrwa pięknie. A WMK w najbliższy piątek. Doturlałem się jakoś do domu, na zakupy wbrew zasadom pojechałem samochodem (mieszkam na wsi, więc po zakupy powinno się jeździć rowerem :) ). Po powrocie rozebrałem rower i okazała się rzecz straszna - rama jest mocno pęknięta. @#$%&*@!!!!!! :'( >:( :(. Czeka mnie poważny remont.
Fotki w albumie na Picasie: https://picasaweb.google.com/Franc.RoweryPoziomeRule/PoAmanaRama?authkey=Gv1sRgCOz5z7ugzN25UQ&feat=directlink

A dlaczego wspominam o zaproszeniu od Gemsiego? Bo na 3 jego zaproszenia na wycieczki: na pierwszej urwałem łańcuch (patrz wątek o tym, jak nie należy czyszcić łańcucha) i nigdzie nie pojechałem, druga się udała, a po 3 zaproszeniu pękła rama. Musi on Jonasz ;D
« Ostatnia zmiana: Maja 25, 2011, 09:18:27 am wysłana przez jarek_es »
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
Odp: I znowu połamała mi się rama!
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 25, 2011, 08:45:59 am »
...

A dlaczego wspominam o zaproszeniu od Gemsiego? Bo na 3 jego zaproszenia na wycieczki: na pierwszej urwałem łańcuch (patrz wątek o tym, jak nie należy czyszcić łańcucha) i nigdzie nie pojechałem, druga się udała, a po 3 zaproszeniu pękła rama. Musi on Jonasz ;D

to moze w ramach pokuty (i praktyki) ja ci tam pierdyknę mufę karbonowo epoxydową  ? ;)
na masę powinienem się wyorbić i powinno wytrzymac, zrobimy taką mufke na 16 warstw, da rade
« Ostatnia zmiana: Maja 25, 2011, 09:18:48 am wysłana przez jarek_es »

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 25, 2011, 09:16:07 am »
Nie wiem, chyba zaspawam go na stałe, bez regulacji. Te aluminiowe elementy zacisku muszą zostać bo do nich mocowana rolka prowadząca łańcuch i fotelik. Tam nie ma miejsca na dodatkowy laminat.
« Ostatnia zmiana: Maja 25, 2011, 09:19:10 am wysłana przez jarek_es »

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 25, 2011, 09:38:59 am »
...A WMK w najbliższy piątek.

Może jak ładnie poprosisz, to żona Ci rower pożyczy.
A jeśli ktoś się wybierana na WMK, to w związku z faktem, iż po naszym mieście będą jeździć Barakowozy, to start wyjątkowo odbędzie się z Bankowego, a nie z Zamkowego.
http://forum.masa.waw.pl/index.php?topic=1021.0

storm

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 25, 2011, 09:42:17 am »
@Franc - współczuję :(
Miałem podobne historie niecały rok temu z Jamnikiem po moich zabawach z przesuwaniem fotelika na ramie...
A przy okazji - może jakieś fotki zapodałbyś? Jak to wygląda i co się dokładnie stało?

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 25, 2011, 09:43:20 am »
Nie wiem, chyba zaspawam go na stałe, bez regulacji. Te aluminiowe elementy zacisku muszą zostać bo do nich mocowana rolka prowadząca łańcuch i fotelik. Tam nie ma miejsca na dodatkowy laminat.

Nie dodatkowy, tylko niezbedny, w kazdym porządnym rowerze jest miejsce na kawałek laminatu :),

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 25, 2011, 09:45:01 am »
A przy okazji - może jakieś fotki zapodałbyś? Jak to wygląda i co się dokładnie stało?

zapodał

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 25, 2011, 10:43:25 am »
Kaczor1: Żona moja kochana na pewno by mi pożyczyła swój IMK P6 ale ona ma 160cm wzrostu i na taki wymiar jest zrobiony rower. Ja na nim mam kolana za uszami i wytrzymuje kilkanaście minut jazdy.
Musiałby mieć coś większego, bardziej zbliżonego do mojego wzrostu...........

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

storm

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 25, 2011, 12:07:31 pm »
@Franc... Moim skromnym zdaniem - da się spokojnie zalaminować. Bo spawanie to... chyba musiałbyś rower rozbierać na części... A tak jakbyś dzisiaj zaczął laminować jeszcze, to przy tych warunkach pogodowych na jutro masz gotową ramę :) I tak masz lepiej z laminowaniem niż ja... Po prostu owijasz ramę dokładnie tkaniną, przesycasz i kolejna warstwa... Nie musisz się bawić w jej szczególne wyginanie. Aczkolwiek nie wiem co to za kawałek alu tak zwisający? Przykręcony do tyłu na 2-4 śruby?

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 25, 2011, 01:06:41 pm »
Rower i tak już rozebrałem, muszę jeszcze rozłączyć połówki i wyrównać urwane krawędzie. Na WMK się nie wyrobię, za duże uszkodzenia, za mało miejsca na laminat. Pamiętajcie, to są 2 połówki, pasowane suwliwie, jedna w drugą do elementów zacisku mocowana jest rolka łańcucha i fotelik.

To coś aluminiowego przykręcane pod ramą to nowe mocowanie wózka.

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

st_x

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 26, 2011, 07:58:45 am »
Rower i tak już rozebrałem, muszę jeszcze rozłączyć połówki i wyrównać urwane krawędzie. Na WMK się nie wyrobię, za duże uszkodzenia, za mało miejsca na laminat. Pamiętajcie, to są 2 połówki, pasowane suwliwie, jedna w drugą do elementów zacisku mocowana jest rolka łańcucha i fotelik.

To coś aluminiowego przykręcane pod ramą to nowe mocowanie wózka.

Witam

Nie żebym sie chciał wymądrząć - ale jak rower rozebrany to zrób toRAZ A DOBRZE.
To ugięcie pod fotelem osłabione mocowanimi zawsze bedzei miało tedencję do uszkodzeń .

Moim zdaniem (bazujac na zadjęciu: https://picasaweb.google.com/Franc.RoweryPoziomeRule/PoAmanaRama?authkey=Gv1sRgCOz5z7ugzN25UQ&feat=directlink#5610431281888111890

1. Rezygnujesz z "suwliwości" i
2. spawasz to co jest
3. POD rame (od mocowania wahacza do zagięcia podp ramy przy przednikm kole (albo co najmniej trójkątnego wzmocnienia w tym miejscu)) spawasz płaskownik aluminiowy - jedna cześc wzdłuz - dopasowany do ramy i spawany po całej długości krawędzi).
4. przerabiasz (w zwiazku z powyzszym) mocowanie przyczepki

LUB
-"SUWLIWOŚĆ" przesuwasz pomiedzy opaski trzymające kable (na prosty kwawałek - mufa kwadratowa na obie czesci ramy(
- resztę jak powyżej (czyli płaskownik pod ugięcie - od wachacza do mufy)

pozdrawiam
st_x

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 26, 2011, 09:00:48 am »
Po głębokim przemyśleniu, wychodzi mi, że remont tej ramy jest nieopłacalny, nawet, jeżeli zaspawam na sztywno i zrezygnuję z regulacji, bo okazało się, że rama pęka jeszcze przy mocowaniu osi wahacza. Będę miał reanimowanego trupa, który może znów gdzieś się rozejść na nowych spawach.
Zrobienie zupełnie nowego systemu regulacji, IMHO takiego z którym nie będę miał problemów (a w zasadzie nowej tylnej połówki ramy) do starego przodu i starego wahacza jest również niecelowy bo:
Wahacz mógłby mieć nowe, trochę inne haki (na małej zębatce łańcuch obciera o wahacz), mógłby być też trochę szerszy i mieć inaczej zamocowaną poprzeczkę amortyzatora, żeby zmieścić grubszą oponę oraz szerzej rozstawione łożyska.
Przednia część ramy powinna być z profilu 50x50x2. Zastosowany profil 45x45x2 +wzmocnienia wytrzymują, ale jak by przód był sztywniejszy, to by rower był szybszy..
Niby konstrukcja działa w obecnej formie, ale jak robić coś nowego to porządnie.
Więc będę budował nową ramę. Umarł IMK P7 niech żyje IMK P8.
W związku, z tym, że budżet jest bardzo ograniczony, nie będę budował z aluminium, ale zrobię z laminatu. Geometria będzie bardzo zbliżona do P7, będzie miał tylko minimalnie podniesiony suport (~20mm) bo obecnie korby zahaczają o koło i może obniżony o ~30mm fotel.  Zwiększenie wysokości suportu nad fotelem o ~50mm nie powinno być bardzo odczuwalne.  A może nie będę obniżał suportu? Na pewno zrobię integralny uchwyt do fotelika dla dziecka. W łykęd się nie wyśpię, na poniedziałek chciałbym mieć już projekt, żeby przy okazji wycinania blatów, wycinacz zrobił mi parę części (min. integralny element do mocowania fotelika z górnym mocowaniem fotela i górnym mocowaniem amortyzatora).

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 26, 2011, 09:01:15 am »

Witam

Nie żebym sie chciał wymądrząć - ale jak rower rozebrany to zrób toRAZ A DOBRZE.

Franc, to moze zeby nie robic dlugiej przerwy zrób tak jak mówi st_x, zespawaj to na sztywno, bedziesz mial jezdzacy rower i mozesz sie wtedy spokojnie zając robieniem nowej ramy, bo na robienie nowej ramy spokojnie zejda ci 2 miesiace ( chyba ze wezmiesz tydzien urlopu i tylko tym sie bedziesz zajmowal),

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 26, 2011, 09:03:39 am »
Po głębokim przemyśleniu ...

i dwugodzinne debacie garażowej - dodałbym - przerywajacej uruchamianie mojego K4 :)...

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 26, 2011, 09:33:36 am »
Tak, po dwugodzinnej debacie w garażu, dokładnie tak. :D
Gemsi: Myślisz, że to może zająć 2 miesiące? Dużo.

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800