Kwestia jest taka, że mój wycinacz (laserowy i wodny + obróbka CNC) w ogóle nie obrabia EN-AW 7075 w postaci blach, czasem tylko w postaci prętów/płyt bo jego klienci tego nie potrzebują. Więc nie chce mu się bawić w sprowadzanie całego arkusza i płacenie za niego, do nikt poza nami nie będzie go potrzebował.
Ale jak mu się przywiezie blachę, to pewnie wytnie.
Edit:
Już dzwoniłem do Firmowego dostawcy Alu: mają kawałek arkusza EN-AW 7075 o grubości 4mm i wymiarach 1000mmx700mm=8kg w cenie 37pln/kg brutto czyli, kosztujący 296pln.
Da się z tego wyciąć 6 blatów 65T i max 2 blaty 70T lub 8x65T i trochę ścinków.
Mało kto tego potrzebuje w Polsce, więc nie wiedzą kiedy mogliby ściągnąć całą formatkę 2500mmx1250mm.
Rozmawiałem też z wycinaczem: jak dostanie blachę, to wytnie. Cena: muszę mu przesłać rysunki i ilości, to wyceni.
Jak chcecie pokrycie galwaniczne (czarne eloksydowanie) to dajcie znać - jest to płatne dodatkowo.
Hansglopke: jak już wielokrotnie pisałem: mało kto używa w Polsce blachy z EN-AW 7075 a jeżeli już to grubszej, więc nie ma zapotrzebowania, więc hurtownie nie mają na składzie, więc wycinacze tym bardziej nie mają. I nie chce im się jeździć po hurtowniach w poszukiwaniu takiej blachy dla paru popierdułek, bo to muszą być wyspecjalizowane hurtownie a nie ta najbliższa, za rogiem. Prawdą jest, że większe firmy mają większe upusty, ale w hurtowni za rogiem, w której zwyczajowo kupują, a jak trzeba pojechać na drugi koniec wAw, do wyspecjalizowanej hurtowni to już upustów nie będzie.
Toft: w hurtowni mają jeszcze pasek o szerokości 200mm i długości coś pod 2000mm (4mm grubości), na blaty się nie nadaje bo 65T to D=267, ale jak byś potrzebował.......
Pzdrw.