Autor Wątek: Duże blaty  (Przeczytany 45168 razy)

storm

• Gość
Duże blaty
« dnia: Maja 13, 2011, 11:52:06 pm »
Jest propozycja, co by wspólnie zakupić większą ilość aluminium 7075-T6 i z niego wyciąć większą ilość blatów o większych niż standardowe (T52-53 zęby) ilość zębów (~>60).
Razem z Francem szukamy chętnych osób do współudziału w tym przedsiewzięciu, przewidywany koszt zakupu materiału, tj 250cm * 125cm * 0.4cm po 5 PLN/kg = 141 PLN, co pewnie starczyłoby na kilkanaście nowych blatów o bardzo przyzwoitych paramterach wytrzymałościowych. (ponoć to alu jest najlepsze dostepne na rynku)

Licząc ostrożnie po 30x30cm powierzchni na każdy blat, powinno wyjść co najmniej z 24 sztuki... :)

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
Odp: Duże blaty
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 14, 2011, 07:19:40 am »
... Razem z Francem szukamy chętnych osób do współudziału w tym przedsiewzięciu, ...

No to ja chętnie się przyłącze.

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 14, 2011, 09:42:25 am »
Jestem zainteresowany. Liczyliście +- końcową cenę 1 blatu?

storm

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 14, 2011, 01:14:25 pm »
@Yin - nie. Nie wiem ile będzie kosztowała robocizna, ale moim zdaniem powinnismy się zmieścić w 100 PLN... Czekam na więcej informacji od Franca.

toft

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 14, 2011, 02:08:47 pm »
Ja bym chętnie partycypował w samej blasze:), tak by mi się z pół metra kwadratowego przydało...

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 14, 2011, 02:24:41 pm »
Toft CNC u Ciebie w pracy ruszyło wcześniej? Czy to jakiś projekt poza rowerowy?

toft

« Odpowiedź #6 dnia: Maja 14, 2011, 02:45:27 pm »
Nie, cnc nie ruszyło jeszcze, natomiast blacha przydałaby się do czego innego więc tak tylko zapytałem jakbyście mieli mniej chetnych na blaty i zostało coś z arkusza to bym dołożył się do tego.
Interesowałoby mnie też blacha o grubości 10mm i 15mm.
Natomiast jak cnc ruszy to pierwszych trzech forumowiczów dostanie ofertę promocyjną na aluminiowe foteliki do poziomek:).

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 14, 2011, 11:02:19 pm »
Storm: ja ci wysłałem cenę 5pln/kg? Qrwa, robiłem obliczenia będąc na zakupach i myśląc o tym co kupić do domu. Cena za EN-AW 7075-t6 to bliżej 50pln/kg niż 5pln/kg więc się nieźle walnąłem i to może mało zabawne, do tego ta płyta będzie ważyć coś koło 34kg (bo teraz sprawdziłem gęstość alu) :(.
Poza tym 65T= D268mm.
W poniedziałek, jak tylko ustalę gdzie obecnie moja Firma kupuje Alu, to sprawdzę cenę.
« Ostatnia zmiana: Maja 14, 2011, 11:07:03 pm wysłana przez Franc »
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Bryxon

• Bryxon - dwa lata w roku czyli jak stałem się kiwi
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 15, 2011, 01:47:24 pm »
Witam,

Ja też jestem chętny na blat:)

Interesuje mnie >=57 zębów - moze być i więcej - dostosuje się:)
Mój oryginalny blat z challenge obecnie jest obrócony odwrotnie bo po 13kkm zęby były mocno zjechane na krawędziach natarcia. Wygląda trochę dziwnie bo osłona (rant) nie z tej strony no i nie wiem na jak długo to starczy - zęby już cieniutkie no i znów będzie głośny.

Pozdrowienia i oby nam to wypaliło:)
Bryxon

Pozdrawiam

Bryxon

"na horyzont i jeszcze.."

wrmichal

• Turek Wielkopolska
    • http://picasaweb.google.com/wrmichal
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 15, 2011, 02:23:04 pm »
też bym się chętnie pisał tylko macie kogoś kto to wytnie,raczej laser zostaje? Czy coś innego?
No i jaki będzie końcowy koszt?
Chyba że tylko mowa o samym blacie a reszte mam sobie sam zrobić?:)
Ebenen ist eine Maschine.
Michał

art75

• kolarz na poziomie
  • Świętochłowice
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 15, 2011, 02:56:58 pm »
też w to wchodzę :)

toft

« Odpowiedź #11 dnia: Maja 15, 2011, 10:10:08 pm »
No własnei, czyli jakie konkluzje co do zakupu arkusza blachy? Swoją drogą gdzie zamawiacie? Jak kiedyś pytałem w Katowicach o kawałki blach a nie cały arkusz to mnie odesłali do wawy. Ale podobno da się to załatwić, dzwonisz i jak leży coś mniejszego to najbliższym ptransportem ci dowożą.
Pozdrawiam:)

storm

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 15, 2011, 11:01:54 pm »
Wszystko będzie wiadomo jak Franc uzyska odpowiednie dane ze swoich źródeł informacji - czyli prawdopodobnie już jutro [dzisiaj] :)

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 15, 2011, 11:15:41 pm »
"Mnie się wydaję" (coś z klasyka :D), że jak się zamówi tyle, a tyle wyciętych blatów na laserze z konkretnej blachy, to może być taniej, niż kupowanie alu, transport, zlecanie i transport - czyli ten co wycina ma większe upusty, niż prywatnie na paragon.
1.Parę rzeczy już wyciołem i wiem, że mi sie nie opłaca jeździć do hurtowni po blachę i wycinać.
2. Blacha jest w arkuszach, a coś z odpadem trzeba zrobić, czyli albo kupuję odpad ja, albo klient.
3. Większa firma ma większe upusty i może wyjść taniej.
4, Zakładamy, że za wszystko płaci klient i szczegółami się nie martwimy.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 16, 2011, 07:19:59 am »
Kwestia jest taka, że mój wycinacz (laserowy i wodny + obróbka CNC) w ogóle nie obrabia EN-AW 7075 w postaci blach, czasem tylko w postaci prętów/płyt bo jego klienci tego nie potrzebują. Więc nie chce mu się bawić w sprowadzanie całego arkusza i płacenie za niego, do nikt poza nami nie będzie go potrzebował.
Ale jak mu się przywiezie blachę, to pewnie wytnie.

Edit:
Już dzwoniłem do Firmowego dostawcy Alu: mają kawałek arkusza EN-AW 7075 o grubości 4mm i wymiarach 1000mmx700mm=8kg w cenie 37pln/kg brutto czyli, kosztujący 296pln.
Da się z tego wyciąć 6 blatów 65T i max 2 blaty 70T lub 8x65T i trochę ścinków.
Mało kto tego potrzebuje w Polsce, więc nie wiedzą kiedy mogliby ściągnąć całą formatkę 2500mmx1250mm.
Rozmawiałem też z wycinaczem: jak dostanie blachę, to wytnie. Cena: muszę mu przesłać rysunki i ilości, to wyceni.
Jak chcecie pokrycie galwaniczne (czarne eloksydowanie) to dajcie znać -  jest to płatne dodatkowo.

Hansglopke: jak już wielokrotnie pisałem: mało kto używa w Polsce blachy z EN-AW 7075 a jeżeli już to grubszej, więc nie ma zapotrzebowania, więc hurtownie nie mają na składzie, więc wycinacze tym bardziej nie mają. I nie chce im się jeździć po hurtowniach w poszukiwaniu takiej blachy dla paru popierdułek, bo to muszą być wyspecjalizowane hurtownie a nie ta najbliższa, za rogiem. Prawdą jest, że większe firmy mają większe upusty, ale w hurtowni za rogiem, w której zwyczajowo kupują, a jak trzeba pojechać na drugi koniec wAw, do wyspecjalizowanej hurtowni to już upustów nie będzie.

Toft: w hurtowni mają jeszcze pasek o szerokości 200mm i długości coś pod 2000mm (4mm grubości), na blaty się nie nadaje bo 65T to D=267, ale jak byś potrzebował.......
Pzdrw.
« Ostatnia zmiana: Maja 16, 2011, 09:20:20 am wysłana przez Franc »
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800