Autor Wątek: Model kufra do produkcji własnej  (Przeczytany 34140 razy)

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
Odp: Model kufra do produkcji własnej
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 27, 2011, 10:17:36 pm »
baner do nadruków ciężko się zgrzewa jeśli mówimy o tym  trzy warstwowym z czarna warstwą w środku nie pamiętam nazwy handlowej.

Można z chińskiej plandeki najtańszej chyba, jest najcieńsza.
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject

kapitanwasyl

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 27, 2011, 10:26:37 pm »
Nagrzewarką , nie suszarką i nie ma problemu ,nawet stopisz jak nie uważasz.
I tak w koło  Macieju ...

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 27, 2011, 11:50:40 pm »
LEISTEREM
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject

Bryxon

• Bryxon - dwa lata w roku czyli jak stałem się kiwi
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 19, 2011, 09:02:08 pm »
Hej,

Trochę to trwało ale musiałem po swojemu odkryć Amerykę i wrócić..:/

Kilka fotek poniżej to próby 'wynalezienia'  nowego materiały na kufer, czyli: szyta i wzmacniana na szyciach silikonem karimata + stelaż z siatki ocynkowanej drucianej. Zachęcony klejeniem szpachlą poliuretanową dwu pasów karimaty z siatką w środku przystąpiłem do mozolnego plecenia kosza z wycinanych siatkowych kawałków. Praca benedyktyńska i palce pokłute. Dużo drutu, dużo pracy a efekt nie do użycia niestety.. Wnioski: siatka stalowa NIE jest wdzięcznym materiałem, silikon budowlany jest słaby a karimata się drze...odkrywcze nie? :)

Tak nie należy robić kufra.. >:(

A więc jednak laminat.
Uruchomiłem źródła informacji handlowych - niestety nikt nie chciał wysłać mi żywic do Danii wykręcając się niebezpieczeństwem wycieków z paczki itp.. Po sporych poszukiwaniach znalazłem importera w Aarhus ogłaszającego się na portalu szkutniczym. Na polskie warunki wyszło sporo za dużo, na duńskie tanio. (norma)
Co kupiłem:
Żywicę poliestrową Polylite 440 M850 5kg
Utwardzacz Luperox ok 150ml
Tkaninę szklaną 300g/m 5m2
wałek-tarkę, aceton 1L
Top Coat 1L biały

Oprocz tego juz osobno rękawiczki, dużo folii strech, pędzle...

Z braku możliwości wykonania porządnej formy (były beznadzieje próby z wykorzystaniem nieszczęsnych połówek drucianego kufra i pianki) laminuję bezpośrednio na kopycie. Kopyto wyrównałem i wielokrotnie szplachlowałem gipsem nadrabiając braki kształtu więc swoje waży.

Przygotowałem go pokrywając rozdzielaczem: Terpentyna+stearyna do tego dużo foli strech. Nałożyłem 1 warstwę nakładających się kształtów za każdym razem owijając już wykonaną część folią.

Po nałożeniu laminatu mam trochę zafalowań - głównie  w okolicach ostrych kątów.

Obecnie po uformowaniu kształtu rozciąłem go dremelem na dwie połowy.

Połówki zeszły z modelu niemalże idealnie (zostawiłem miejsce na nadkole bo bym przez to nie zdjął skorupy). Było trochę niedoróbek - kilka dziurek i sporo powietrza. Połówki są wiotkie i cienkie ale trzymają kształt.
Teraz wrzuciłem jedną na model  przeszlifowałem i buduję warstwy laminatu - mokre na mokre. Jutro zdejmę i zobaczę czy 3 wystarczą by nie było za wiotko do klejenia.

Plany: na oparciu planuję wlaminować wzmocnienie z siatki do mocowania śrub, to samo na dole w trójkątach mocujących, nie wiem zaplanować jeszcze klapę..
Wiem że warto nie wycinać klapy przy samej krawędzi oparcia z uwagi na względy wytrzymałościowe - martwi mnie konieczny zawias, zamknięcie i uszczelnienie tego wszystkiego. Napewno będzie potrzebny nawis na klapie by nie zaciekało do wnętrza..

Stay tuned - I'll be back..

8)

Sorry za jakość fotek, wartszat nie nastraja do operowania porządnym aparatem, kleistość otoczenia także..
Pozdrawiam

Bryxon

"na horyzont i jeszcze.."

Bryxon

• Bryxon - dwa lata w roku czyli jak stałem się kiwi
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 20, 2011, 10:33:58 pm »
Oto i kolejny update:)

Budowa kufra wznowiona pełną parą bo mam zamiar go zabrać na maraton do Karlskrony.:)

Skleiłem dwie połówki, potem szlifowanie niedoróbek (sn), potem konstrukcja nadkola i sn, wklejenie nadkola, sn, zaprojektowanie wcięcia dolnego i uzbrojenie go siatką stalową (nadkola nie zbroiłem - nawet zeszlifowałem bo wyszło mi chyba kilogramowe:>, wycięcie klapy i od środka - sn, sn, sn.... klejenie dziur, sn, sn.. wyrównywanie fal szpachlą z włóknem, łatkami z maty szklanej, sn, sn, sn...zapyliłem cały warsztat i będę miał pylicę płuc na starość.

wklejanie nadkola

szpachlowanie i sn ad capo sensa fine..

Potem próba wyrównania TopCoat'em - lepiej niż szpachla daje się szlifować - wada  nie wiąże jak za grubo (albo dałem za mało utwardzacza). TopCoat był biały i z puszki 0.75 większość poszła na ściany warsztatu:> w postaci pyłu...
Ale trochę wyrównalem..

Po 3 dniach wyrównywania dałem spokój bo przyszły zamówione z UK preparaty PlastiDip. (guma w płynie)
2x niebieski spray 1x puszka yellow glow in dark:D
planowałem: niebiesko wewnątrz (pozbycie się kłujących włókien)
Yellow na zewnątrz: Niestety..okazał się za bardzo przejrzysty i zdecydowalem się całość na niebiesko a że dwa spraye tylko...więc oszczędności:> Plan by po dziurach i montażu na wierzch dać tej yellow glow in dark..

wnętrzności

Zdjęcia z przypasowywania i sesyjka na podwórku:

Tak: będzie gumowany i z niepowtarzalną fakturą
Tak: planuję zawias i zamek
Nie: dla wykończeń "piano finish" (chyba że będę kiedyś robił laminat z porządnej formy)
Nie: dla igieł laminatu pod paznokciami brrrrr....

Dobrej nocy..jutro śrubowanie..

Pozdrowienia

Pozdrawiam

Bryxon

"na horyzont i jeszcze.."

darznur

« Odpowiedź #20 dnia: Marca 30, 2014, 05:21:01 pm »
Witam, wczoraj byłem swoją SS-ką na małej pętli a ponieważ nieodpowiednio  :o  się ubrałem do pogody zabrakło mi miejsca  :-X  na chowanie rzeczy. Stwierdziłem że może jednak kufer by się przydał. Przeglądałem forum i oprócz tego postu znalazłem jeszcze parę innych ( Twórców przepraszam że nie piszę w ich wątku) i mam pytanie co lepiej zrobić: obudować metalowy bagażnik jako stabilną podstawę czy laminować "na żywca" ??

honda104

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Marca 30, 2014, 07:14:25 pm »
Pełna dowolność wyboru :) Można robić bez bagażnika tylko trzeba wziąć poprawkę na wybrany rodzaj laminatu i w laminować mocowania do przykręcenia. Robisz tak jak Tobie wygodniej, dobrze zrobione będzie mieć wytrzymałość jak z ramą i lżej ;)
« Ostatnia zmiana: Marca 30, 2014, 07:16:18 pm wysłana przez honda104 »

DeVilio

• całkiem inny wariat
  • Chill... tylko chill nas uratuje.
« Odpowiedź #22 dnia: Marca 30, 2014, 08:56:07 pm »
Hey! Ostatnio kupilem sobie sakwe rowerowa ale widze juz na wstepie ze bedzie z nia troche problemow a teraz widze ten temat i stwoerdzam ze kufer nie byl by takim zlym pomyslem... jak sie domyslam - gotowca ciezko kupic a z kolei nie mam zbyt duzych mozliwosci warsztatowych... temat fajny i do zastanowienia. Widze to tak: projekt karton, jak dobry to delikatne rozlozenie tego na plaszczyzny, zakup plexi, wyciecie, sklejenie, wzmocnienie od zewnatrz wloknem szklanym i zywica i na koniec jakies wykonczenie. Do zrobienia ale prosto nie bedzie....
Cayon XT Performante FOX 18,5`
FatFlevo - na sprzedaż

woojtek1

• całkiem inny wariat
  • Optima Lynx
« Odpowiedź #23 dnia: Marca 30, 2014, 10:17:38 pm »
Ja od paru dni zachorowałem na kufer Picnic - tak wiem, że nie jest taki aero jak te na wymiar,
ale kosztuje koło 150 zł i jest od razu gotowy do montażu.
Kłopot tylko w tym, że znalazłem go tylko w archiwum allegro.

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #24 dnia: Marca 30, 2014, 10:57:29 pm »
« Ostatnia zmiana: Marca 30, 2014, 11:02:31 pm wysłana przez DeVilio »
FatFlevo - na sprzedaż

woojtek1

• całkiem inny wariat
  • Optima Lynx
« Odpowiedź #25 dnia: Marca 31, 2014, 07:10:36 am »
Dokładnie to. :)

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #26 dnia: Marca 31, 2014, 01:15:12 pm »
Szukałem tego i rzeczywiście - praktycznie nie do dostania, ale martwi mnie tez że tam jest podane info, że dla rowerów 24-28 cali. Ja mam 20 jedynie więc pewnie nie będzie to pasowało, ale znalazłem tymczasem coś takiego: http://allegro.pl/kufer-kuferek-na-bagaznik-rowerowy-15l-najtaniej-i4084887819.html wygląda całkiem całkiem tylko nie wiem czy:
1). zmieści się na wysokość bo mam dość blisko siedzenie przy bagażniku
2). Jakie tam jest mocowanie do bagażnika? Nigdzie nie ma tego podane, a aukcji tego jest kilka.

Fajnie by było to na żywo zobaczyć i przypasować, tylko gdzie :/
FatFlevo - na sprzedaż

honda104

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: Marca 31, 2014, 01:28:40 pm »
Są obejmy, a raczej blaszki, które przekładasz pod bagażnikiem i skręcasz razem. Ulep sobie coś samemu, to naprawdę nic mocno skomplikowanego, jak widać koledze wyżej fajnie wyszedł, a następne będą jak fabryczne ;)

DeVilio

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #28 dnia: Marca 31, 2014, 01:47:18 pm »
No i chyba tak też zrobię, tylko tak jak wspominałem obawiam się że mam za małe warsztatowe możliwości, o ile model z kartonu jestem w stanie zrobić to wzmocnienie go czy wykonanie później z włókna szklanego i żywicy epoksydowej może stworzyć mi spory problem, no chyba, że po wykonaniu modelu z tworzywa oddam go do pokrycia go włóknem szklanym do jakiegoś większego specjalisty ode mnie :)
FatFlevo - na sprzedaż

darznur

« Odpowiedź #29 dnia: Marca 31, 2014, 03:55:27 pm »
Też myślałem o Picniku i takiego też, używanego zakupiłem. W środę będe go przymierzał to dam znać jak pasuje, choć powiem szczerze - nie jest to szczyt marzeń. Wiem, wiem: jak się nie ma to się ...  :-*