Witam,
Zainteresowalem się dyskutowanymi technologiami i sposobami produkcji kufra do mojego Mistrala.
(tak jestem po lekturze wywodów MD i burzy dookoła materiałów, biomasy itp)
W związku z tym powstał szkic który uwzględnia porządaną długość - czyli do końca obecnego bagażnika - względy bardziej praktyczne niż aerodynamiczne, szerokość - czyli rozstaw ramion z odzieżą:)
Naszkicowałem z pomocą zdjęcia zamienionego na kontur coś takiego:

Następnie zrobiłem model w skali z grubszego papieru na zasadzie wręgów łódki (wykorzystując wycinane przekroje szkicu)- potem został wypełniony pianką montażową - docięty zgrubnie i pokryty gipsem.
Potem go wyszlifowałem do (prawie) porządanego kształtu (jest ociupinkę krzywy gdzieniegdzie:)). Potem pomalowany gęstą farbą w celu zakrycia pianki do której się przy tym szlifowaniu dokopałem.
Nanioslem pasy do skalowania - zaznaczylem wycięcie pod koło i jego umieszczenie. Model ma ok. 18cm długości.
Model gipsowy:

i od dołu:

góry:

full3d:

Docelowy model w skali 1:1 chcę wykonać z grubej przestrzennej tektury z wypełnieniem coś a'la coroplast tyle że papierowym - coroplastem nie dysponuję bo byłbym go użył..
Model będzie klejony z pasów i testowany przed wersją finalną chyba że wpadnę na genialny pomysł impregnowania/dozbrajania tektury i to będzie wersja finalna :>
Usiłuję obecnie dojść finalnego kształtu pasów (zaokrąglenia do kształtu 3d) w taki sposób że przyklejam wyginając przestrzennie paski folii na wierzch narysowanych konturów i odrysowuję kształt. Potem tylko skalowanie na tekturę i wycinam.Zobaczymy jak technologia się sprawdzi..
Jak macie jakieś sugestię odnośnie projektu to chętnie:) Nieomieszkam pochwalić się też wersją 1:1 :>
Jutro pasy do skalowania i na warsztat. Dobrej nocy!