Ja miałem MidDrive'a w IMK P2 - zupełnie mi nie wyszło. Przedni łańcuch był po lewej, tylny, tradycyjnie po prawej. Niestety oś middrive'a była krzywo i zrzucało oba łańcuchy w dowolnej konfiguracji, zwiększenie masy było duże, przełożeń teoretycznie przybyło (2x2 z przodu x 2x7 tył), ale te na lewym łańcuchu zmieniałem ręcznie bo nie ma takich przerzutek. Wykręcania się pedałów z korb (zwykłych, założonych odwrotnie tzn - blat z lewej a sama korba z prawej) nie stwierdziłem, bo rower przejeździł może z 1000km bo miałem źle zrobione mufy suportowe (z rurek) i się wyrobiły. W większości, oczywiście są to błędy konstrukcyjne, wynikające z wykonania, braku komponentów i materiałów, ale ogólnie mi się nie podobało.
W IMK P7 problem z prędkością /kadencją rozwiązałem dając na przód blat 58T i mam z głowy. Jak będę robił kiedyś LowRacera FWD z kołami 2x20" to wpakuję blat 65T i też będzie dobrze.
Jak brakuje przełożeń lepszym rozwiązaniem wydaje się mi dać na przód szosowy blat 32-42-58 a na tył Sram DualDrive - 3 biegowa planetarna + 8/9 biegów kaseta.