Autor Wątek: SWB z włókna szklanego  (Przeczytany 32613 razy)

center26

• sympatyk na poziomie
  • **
Odp: SWB z włókna szklanego
« Odpowiedź #30 dnia: Lutego 24, 2009, 02:36:08 am »
Ciąg dalszy mojej historii:

Poganialiśmy sobie na tych rowerkach szybko i szaleńczo i było fajnie ale , przy przeglądaniu internetu zaczęliśmy "tonąć" w materiałach kompozytowych ,stronach z USA ,Niemiec i innych ukazujących rowery poziome z kompozytów, no i pierwsza myśl a może my byśmy spróbowali i stało się projekt 3,5 m-ca wykonanie -model z gipsu szpachli itd 140 godzin pracy ,woskowanie, kołnierze do styku dwóch połówek formy, laminowanie formy, dopieszczanie powierzchni formy znowu ponowne woski na formę i w koncu laminowanie-nie chce nawet wiedzieć ile to zajęło.Teraz mam rower już sklejony z  2 połówek jeszcze a może aż muszę zrobić wklejenie tulejki od steru , korby i mocowanie systemu przesuwającego siedzenie-ale ciągle brak czasu. Zrobiłem też widelec pod tarczówkę a teraz stoję w miejscu bo mam ośmio miesięczną córeczkę i wiele obowiązków.Jakkolwiek zainteresowanym mogę przesłać zdjęcia moich konstrukcji teraz interesuje mnie tylko laminat no chyba że będe musiał zrobić wersję testową ze stali która docelowo i tak będzie z laminatu. Dlaczego tak sie rozpisuje -żebyście wiedzieli jaką wiedzę już mam a i wy macie naprawdę dużą może więc skorzystamy ze wspólnej współpracy i jak piszecie "burzy mózgów". Chce wam tylko powiedzieć żę jesteście dalej niż myślicie a Pan kaczor 332 o pare kroków wyprzedza Pana Jambo bo ma z laminatami kontakt od X czasu. Dlaczego jesteście dalej niż wam się wydaje-kiedyś Pan Kamil Manecki z Velokrafta był dla mnie Bogiem ,wzorcem, moim Guru , niestety do czasu kiedy zobaczyłem Jego rower na żywo w Holandii 19 maja 2006 . Jak mniemam wyglądem właściciel No Compromise`a przypominał Brytyjczyka - pokazał mi go. Z daleka szok bo wiem że zaraz zobaczę rower wyznaczający nowe kanony a może i wzorce kształtów dla przyszłych rowerów poziomych (w to nie wątpię) , rower który był i jest do dziś dnia wzorcem do naśladowania. Zbliżam się do niego, ale potem przy oględzinach to już tylko rozczarowanie, matowa powierzchnia bez połysku, wnętrze tylnego widelca w bąblach i odstające włókno w sam raz do zarżnięcia się o nie bez "compromisów". Na stronie velokraft.com oczywiście no compromise`a wygląda jak odrzutowiec w wersji poziomiec ale rzeczywistość jest nieco inna-chyba się chłopaki śpieszyli w wykonaniu albo tak miało być a może to ich standard, jakkolwiek ja tak negatywnie oceniłem ten rower bo pod kątem naszych laminatów u Kaczmarka -[((były dokładne ,lśniące i Niemcom z HPV Velotechnik i Optimy (bo dla nich je robiliśmy) oczy wychodziły ze zdumienia jak my je robimy metodą ręczną-a no Polak potraf i))] wypadł bardzo słabo.To koniec mojej historii ,teraz stoję w miejscu bo mam małą córkę a w następnym wątku już o laminowaniu.
« Ostatnia zmiana: Lutego 24, 2009, 11:15:46 pm wysłana przez center26 »

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
« Odpowiedź #31 dnia: Lutego 24, 2009, 02:50:44 am »
Bardzo serdecznie witam i zapraszam do czytania.

przydała by się osoba na forum która w ramach swojego wolnego czasu napisała by prosty tutorial co i jak szczególnie jeśli chodzi o wklejanie elementów metalowych np. ster czy support, piwoty pod V'ki (umieścili byśmy je na poziome.pl/joomla/ jestem tam redaktorem i mógłbym to ładnie przedstawić, ach to jeszcze nie jest oficjalne i narazie powoli (choć ostatnio nie za dużo czasu na to poświęcam) przenoszę dział techno

Apropo twojego rowery to nie lepiej było zrobić model w jakim kolwiek CAM'ie i dać go na CNC by w piance frezem powycinał.
Po pierwsze szybciej po drugie dokładniej z tym że za każdym razem trza by było robić nowy rdzeń.
« Ostatnia zmiana: Lutego 24, 2009, 02:54:43 am wysłana przez cyqlop »
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject

center26

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: Lutego 24, 2009, 03:31:15 am »
Laminowanie:

Z upływem czasu dowiedziałem sie prawie wszystkiego o laminowaniu zrobiłem sam pompę Vacum ze zbiornikiem który utrzymuje podciśnienie-moge przesłać zdjęcia ,pozatym dowiedziałem sie wszystkiego o technice próżniowej i wypróbowałem ją sam,dlaczego próżnia nie musze tłumaczyć ale głównym powodem była żywica jaką stosuje C.E.S RL 10 z utwardzaczem C. E. S. H11 jest też H12 szybszy od H11 a tak na boku to praktycznie każdy epoksyd trzeba wygrzewać jeśli chce się mieć wytrzymałość według tabeli  wytrzymałości dla tego produktu . Ja na etapie nauki z epoksydem potrzebowałem czasu na laminowanie i obserwacje, ta żywica ładnie przesącza ale jest rzadka i tkanina nie trzymała kształtu formy odchodziła przy zagięciach i załamaniach kształtu formy-dlatego próżnia -pozwoliła mi zachować kształt do momentu żelowania żywicy no i dociskała pięknie poszczególne warstwy laminatu i dziwie sie dlaczego Wy Panowie takiej żywicy nie stosujecie-nie śmierdzi ,wręcz pachnie karmelkiem nie trzeba wprawy w przesączaniu-leje sie jak woda i nie zostanie jej zbyt dużo w tkaninie(lekkość ramy!!!!!) poza tym tą żywicę polecił mi Pan Marcin Karpowicz i Krzysztof Drąg z Connectora w Poznaniu z którymi Maciek Kaczmarek (od którego złapałem początki techniki laminackiej) współpracował wiele lat więc kitu mi nie wcisnęli i wiele cennych informacji przekazali , no i siedzą w laminacie również namacalnie-nie są to ludzie po studiach bez doświadczeń-robili formy ,modele i laminaty.Pozatym tą żywicą wykonywane są łopaty śmigieł do elektrowni wiatrowych -a chyba nie muszę wymieniać jakie tam sa naprężenia. Kiedyś na próbę kolega kupił mi puszkę epidianu 52 albo 53 nie pamiętam dokładnie którego -myślałem ze wścieklizny przy laminowaniu dostane-lepiła się do pędzla ,podnosiła mi włókno z formy itd..  no i śmierdzi niewiele ładniej od najzwyklejszego poliestru. Ale jak mnie przekonacie to spróbuje z epidianem bo czasem i ten CES RL 10 też potrafi mi na nerwach zagrać. Pompa Vacum-łatwo ją zrobić samemu-pompka od roweru przerobiona na ssanie zaworek jednostronnego przepływu żeby próżnia nie wracała do pompki rowerowej  25 zł zbiornik na złomowisku z 15 zł i Manometr ciśnienia ujemnego niestety 85 zł ale przydatny-ciśnienie ujemne powinno być około minus 0.7 bar-zależy od żywicy jak jest tak leista jak moja to ciśnienie dajemy mniejsze bo wyssie nam żywice z pierwszej warstwy i będzie problem z odklejeniem od formy,nawet zniszczenie powierzchni formy.Worków próżniowych nie trzeba kupować wystarczy folia ,najlepszym materiałem na uszczelnienie formy w worku jest zwykły silicon bezbarwny pomiędzy warstwą foli nad i pod formą na obrzeżach folii-nawet lepsze niż oryginał, worek z dziurkami do przepływu żywicy w materiał w który ma wsiąknąć jej nadmiar możecie sami podziurawić-na początek tak jest taniej a dla was wskazane bo nie robicie tego na sprzedaż więc koszty się liczą a materiał do wchłaniania nadmiaru żywicy to zwykła podszywka taka jak w kurtkach które nosicie i można ją dostać w sklepie z dodatkami krawieckimi-zwą ją fliseliną jest biała i stosowana również do wygłuszania rezonansu kolumn głośnikowych od wewnątrz

Dobra nie wymądrzam się już dalej -moją ideą jest pomagać sobie na wzajem jeśli gdzieś nie mam racji wyprostujcie mnie szczególnie Pan Jambo i Kaczor332 bo wasze uwagi są najcenniejsze -jesteśmy mniej więcej na tym samym poziomie.
Mimo że wiem dużo nie mogę przeskoczyć tematu widelca z włókna węglowego a dokładnie styku i konstrukcji pomiędzy rurką widelca a widełkami z karbonu, bo ja rurkę aluminiową wklejam na stożku zeby nie mogła się wcisnąć dalej w połączenie z widełkami z włókna węglowego przy ewentualnym scięciu kleju na polskiej dziurze  przy uderzeniu.Tam jest punkt newralgiczny łatwy do złamania,łatwiejszy nawet niż wyrwanie haków z laminatu w dziurze, a Pan Jambo taki widelec zrobił w całości z carbonu-może by mi pomógł jakimiś obrazkami lub rada słowną-byłbym wdzięczny to jedyna rzecz na której utkwiłem. Poza tym mój mail jakby ktoś nie widział to::       center21@wp.pl    i panowie logujcie się lub zarejestrujcie ,łatwiej byłoby napisać maila ale zajrze tu jutro i pojutrze i po pojutrze ,możecie po prostu na forum odpisać. Służę pomocą ,jaki klej stosować też wyciągłem od przedstawiciela Loctite a nie chciał mi skubany powiedzieć co stosuje konkurencja, poza tym szczegóły o próżni , czym  wałeczkować  w metodzie ręcznej a nawet w próżniowej wskazane, z czego zrobić forme jak zrobić  PROSTY kołnierz formy, czym natrysnąć gotowa ramę żeby ładnie błyszczała i jak ułożyć na niej włókno nawet przy żywicach które nie są lepkie i sprawiają problemy przy tych czynnościach i wiele szczególików którzy ukrywają ci co z tego żyją

Pozdrowienia dla Was i wszystkich czytających no i poziomkowiczów

« Ostatnia zmiana: Lutego 25, 2009, 02:01:14 am wysłana przez center26 »

center26

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: Lutego 24, 2009, 03:51:03 am »
Bardzo serdecznie witam i zapraszam do czytania.

przydała by się osoba na forum która w ramach swojego wolnego czasu napisała by prosty tutorial co i jak szczególnie jeśli chodzi o wklejanie elementów metalowych np. ster czy support, piwoty pod V'ki (umieścili byśmy je na poziome.pl/joomla/ jestem tam redaktorem i mógłbym to ładnie przedstawić, ach to jeszcze nie jest oficjalne i narazie powoli (choć ostatnio nie za dużo czasu na to poświęcam) przenoszę dział techno

Apropo twojego rowery to nie lepiej było zrobić model w jakim kolwiek CAM'ie i dać go na CNC by w piance frezem powycinał.
Po pierwsze szybciej po drugie dokładniej z tym że za każdym razem trza by było robić nowy rdzeń.

oczywiście że było by łatwiej tak zrobić ale ja po prostu nie znam obsługi programu /ów w 3D ,chciałem przeznaczyć ta zimę na naukę tak żeby profesjonalnie się w którymś poruszać ale jak pisałem córeczka i obowiązki-tak więc czasem zastanawiam się ponadto czy czas jaki poświęce na naukę programu nie zamienić na pobyt w garażu i "rzeźbienie" modelu.Tyle jest jeszcze do zrobienia i czasami z mętliku w głowie nie wiem czy w prawo ,czy w lewo

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
« Odpowiedź #34 dnia: Lutego 24, 2009, 02:02:48 pm »
Tak apropo CAM'ów to są bardzo łatwe jak załapiesz filozofie programu to na bryłach będziesz śmigał na powierzchniach troszkę gorzej bo nieraz, przynajmniej ja tak mam, trzeba sie nagłowić jak taką powierzchnie narysować (utworzyć), ale te programy w zasadzie są intuicyjne, więc po przerobieniu kilku samouczków które  np: w solidzie są zawsze po polsku i całkiem dużo można się z nich dowiedzieć + troszkę samo zaparcia i się śmiga.

pochwale się: (ten kolorowy to jest pocięty na kawałki i złożony w całość jako złożenie)

« Ostatnia zmiana: Lutego 24, 2009, 02:17:55 pm wysłana przez cyqlop »
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona

center26

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: Lutego 24, 2009, 11:55:24 pm »
No wszystko to to bardzo dobry etap w dążeniu do zbudowania tego co na rysunku-profesjonalnie i wszystko da się przewidzieć, obracasz ,patrzysz a tu poprawić a jeszcze tu mała zmiana i wszystko jak w zegarku działa. No ale najważniejsze ze już ten rower widzimy i wiemy czy jest tak naprawdę ładny , czy tylko nam się tak wydaje(nasze subiektywne odczucia). Możesz mi podać jaki to program i czy jest warty polecenia bo być może znasz już lepszy. Ja osobiście znalazłem na stronie tego forum link do T-flex CADa, chyba Polacy go zrobili i ten dla mnie jako laika tylko na etapie prezentacji wydaje się prosty i szalenie intuicyjny.  Ale jeszcze jedno, przypuśćmy że się nauczę  programu ,zaprojektuje rower to ile będę musiał wydać nie po znajomości na wyżeźbienia tego na CNCku bodajże obrabiającym w pięciu osiach???? czy ten koszt mnie nie przerośnie..i ILE CZASU ZAJMIE MI NAUKA zakładając że jestem sprytny??

Wiesz dlaczego nie chce robić na stelażu z pianki-bo to dużo [[nazwijmy to dosłownie]] babrania się jak małe dziecko w piaskownicy. Ja zawsze robiłem w formach ,prędkość z jaką wykonujesz taki laminat jest zawrotna bo nic nie ucieka nie kapie i nie spada ,po prostu układasz w formie przesycasz żywicą wałeczkujesz, wysycha wyciągasz wklejasz drewienka tam gdzie przechodzi ster korba i inne  niezbędne pierdoły sklejasz dwie połówki ramy "obciągasz" włóknem na równej powierzchni twojej ramy, bo robionej w formie, trochę zetrzesz polakierujesz i wszystko, a z tego co sobie poczytałem o kolegach "owijających" piankę jako stelażu włóknem  to nieźle się musieli nagimnastykować przy tym i napolerować żeby końcowy efekt był "perfekt".Ponadto znam już szybsze techniki robienia modelu z gliny tak jak robią do designerzy forda, Audi i inni-po zrobieniu w glinie odbijasz kształt w gipsie odlewniczym ,  jeszcze raz odbijasz żeby otrzymać twój gotowy model, poprawiasz szczegóły już na twardszym gipsie, natryskujesz szpachlą natryskową i zdejmujesz formę-proces o 3 razy krótszy i nie wymagający takiej siły fizycznej do ścierania szpachli poliestrowej jak pisałem jak to wcześniej robiłem.
 Jak się mylę  w tym co tu napisałem popraw/iajcie mnie bo krytykę uwielbiam ,pomaga się rozwijać. Szkoda że koledzy Janboo i Kaczor 332 się nie odezwali ,może znajdę jakoś maile do nich.

Pozdrowionka
« Ostatnia zmiana: Lutego 27, 2009, 12:16:51 am wysłana przez center26 »

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
« Odpowiedź #36 dnia: Lutego 25, 2009, 12:12:45 am »
ja osobiście polecam solid works (solidedge bardzo podobny) zresztą one wszystkie są podobne tylko inaczej wyglądają (inne ikonki przycisków i inne nazwy).

Co do CNC to jak pytałem o trzy osiową to  80 zł za godzinę pracy ( z programowaniem włącznie) z tym że to w aluminium http://forum.poziome.pl/index.php?topic=32.msg748#msg748 tu maszyna może szybciej się przesuwać bo pianka to leki materiał. Chodziło o programowanie ręczne (tak przypuszczam bo element prosty) a takiego roweru bez pomocy, mastercama czy innego do tworzenia g-code, ręcznie nie napiszesz bo to by dużo czasu zajęło i prawdopodobnie jest to niewykonalne.
Moja mała firemka

Druga strona

center26

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: Lutego 25, 2009, 02:17:37 am »
ja osobiście polecam solid works (solidedge bardzo podobny) zresztą one wszystkie są podobne tylko inaczej wyglądają (inne ikonki przycisków i inne nazwy).

Co do CNC to jak pytałem o trzy osiową to  80 zł za godzinę pracy ( z programowaniem włącznie) z tym że to w aluminium http://forum.poziome.pl/index.php?topic=32.msg748#msg748 tu maszyna może szybciej się przesuwać bo pianka to leki materiał. Chodziło o programowanie ręczne (tak przypuszczam bo element prosty) a takiego roweru bez pomocy, mastercama czy innego do tworzenia g-code, ręcznie nie napiszesz bo to by dużo czasu zajęło i prawdopodobnie jest to niewykonalne.

No tak ale wciąż pozostaje to "babranie się w owijanie pianki tkaniną szklana czy czym tam sobie wymyślimy" ale ten solid to chyba do najłatwiejszych nie należy chm?.

Osobiście ja bym zrobił tak. (jeśli bym umiał w 3 D). zaprojektowałbym w 3D  na prawdę przemyślany rowerek poziomy ,dobra trakcja i ładny wygląd, zwarty bez zbędnych przestrzeni tak abyś z maszyną tworzył jedną całość ,potem wykorzystałbym Twój plan i wrzucił to na obrabiarkę CNC w jakimś twardszym materiale może "porofoam" drogie ale "wdzięczne". Zdjąłbym formę z wyciętego modelu po to żeby właśnie się nie babrać i robić w formie ale miałbym też zabezpieczenie spłaty poniesionych kosztów bo zakładamy że sprzedamy sobie taki rower w kilku egzemplarzach na ebayu albo w Polsce miłośnikom poziomców, którzy wolą wydać niż upocić się nad własnym pomysłem po czym go wyrzucić. Tak podsumowując co do projektów 3D w solid worksie to chyba najszybsza nauka to książka-mam racje?????
« Ostatnia zmiana: Lutego 27, 2009, 12:19:26 am wysłana przez center26 »

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
« Odpowiedź #38 dnia: Lutego 25, 2009, 09:28:18 am »
Najszybsza nauka to wcale nie książki tylko Samouczki które zawarte są w tego typu programach jest tam w zasadzie wszystko co ma początek powinno wystarczyć. Samouczki są tak zintegrowane że jak nie możesz czegoś znaleźć to po prostu klikasz w samouczku na ikonę operacji o którą prosi cie solid a no wskazuje ci miejsce gdzie ta ikona się znajduje ale kliknąć w nią musisz sobie sam. Jak opanujesz podstawy to dopiero możesz zakupić sobie książkę i sprawdzić jaj zawartość kątem tego co już robiłeś (bo po co płacić za to co już było).

Po sobie wiem że najlepiej samouczki a potem metodą prób i błędów, próbować różne operacji bo nie wszystkie są opisane w książkach czy w samouczkach. Są opisane w pomocy ale to tylko po to by wytłumaczyć żadnych zadań z tymi operacjami nie ma.

Te programy tą turbo łatwe, przynajmniej mi się tak wydaje i nie wymagają nie wiadomo ile czasu by opanować je w stopniu, że tak powiem zadowalającym danego użytkownika. Jak załapiesz o co biega (filozofia programu) bo można wszystko narysować, zrobić złożenie ze wszystkimi częściami z posprawdzać pod kątem wytrzymałości i aerodynamiki, animować obiekt. Te procesy pozwalają tylko skrócić czas produkcji jednak nie należy się tylko na nich opierać.
Moja mała firemka

Druga strona

istrii

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #39 dnia: Lipca 19, 2009, 02:50:04 pm »
VeloGustlik: Czy przy epidianie 5 i Z-1 wystarczającą "ochroną" jest klejenie na zewnątrz budynku?
Ja laminowałem i bez problemu robiłem to bez zabezpieczeń (maski itp.). Jedyne co zalecam to rękawiczki lateksowe.
bzaborow: epidianem 5 to raczej niewiele zlaminujesz - jest za gesty zeby latwo przesaczac
E5 jak jest ciepły to jest dość leisty, a Z-1 jeszcze bardziej sprawia że jest rzadki. Ja laminuje tkaniną aramidowo-diolenową (160g/m2) i bardzo fajnie przesyca włókna.
center26: a z tego co sobie poczytałem o kolegach "owijających" piankę jako stelażu włóknem  to nieźle się musieli nagimnastykować przy tym i napolerować żeby końcowy efekt był "perfekt".
Dokładnie się z tym zgadzam. Trzeba się trochę nagimnastykować i nawkurzać nie raz. Ja osobiście zrobiłem stelaż z rurek PCV. A jak mi się złamał tylny widelec to z drewna.

Polecam stronę http://www.jjscozzi.com/
 można tu podpatrzeć wiele ciekawych rzeczy.

Trochę minęło czasu od Waszych postów. I mam takie pytanie, jak wam idzie z tworzeniem ram z laminatów? Prace ukończone z powodzeniem, czy wystąpiły jakieś problemy?

Sławek75

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: Lipca 20, 2009, 09:09:17 am »
Cześć
U mnie jak pisałem w temacie "Pierwsza poziomka" oczywiście wystąpiły problemy i to nie z samym laminowaniem, tylko z odpowiednim przemyśleniem konstrukcji. Popełniłem kilka rażących błędów, które zdyskwalifikowały moją pracę. Musiałem odpocząć od "produkcji". Teraz po prawie 3 miesiącach przerwy, przystępuję do kontynuacji ze zdwojoną siłą. Właśnie szykuję laminat na nowe haki, a poprawiony projekt wahacza, jest już wykonany w skali 1:1
Czytając powyższe posty w tym temacie, mam wrażenie, że niektórzy poprzez swoje wypowiedzi próbują zrobić ze zwykłej zabawy w laminowanie (czyt. robienie ramy rowerowej itp.) - technologię kosmiczną nieosiągalną przez "zwykłych" chlebożerców, a tak naprawdę potrzebna jest zwykła staranność podczas pracy. Co prawda użycie odpowiednich żywic i tkanin ma znaczenie, ale dopiero, gdy będziemy szykowali się w podróż na Marsa :)
A do zwykłej jazdy dla przyjemności, wystarczające jest użycie sprawdzonych żywic serii Epidian 51,52,53 z utwardzaczem Z1 oraz tkaniny rowingowej szklanej. Obniży to koszty, które i tak w większości przypadków są zbyt wysokie (wiem z autopsji i komentarzy mojej żony), choćby podczas porażki - mój przypadek.

Pisząc te słowa pragnę jedynie przedstawić, że laminowanie wcale nie jest takie trudne jakby się wydawało, a używanie drogich żywic, tkanin z włókna szklanego, węglowego czy kevlarowego ma znaczenie podczas produkcji ekstremalnie wytrzymałych ram dla majętnych ludzi.

center26

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: Lipca 27, 2009, 10:18:46 pm »

Czytając powyższe posty w tym temacie, mam wrażenie, że niektórzy poprzez swoje wypowiedzi próbują zrobić ze zwykłej zabawy w laminowanie (czyt. robienie ramy rowerowej itp.) - technologię kosmiczną nieosiągalną przez "zwykłych" chlebożerców, a tak naprawdę potrzebna jest zwykła staranność podczas pracy. Co prawda użycie odpowiednich żywic i tkanin ma znaczenie, ale dopiero, gdy będziemy szykowali się w podróż na Marsa :)

Nie chodzi o podróż na Marsa Sławku. Niektórzy się tym bawią , niektórzy zaś liczą jednak na coś więcej. Bo czy nie fajnie byłoby być jednocześnie producentem i użytkownikiem swoich ram ,cieszyć się jazdą na swoich konstrukcjach ale i dawać innym szczęście z ich użytkowania. Czy niefajnie było by patrząc na coś co nam się podoba po prostu to kupić a nie patrzeć ile zostało w portfelu, no chyba że za 1500 PLN/m-c można na "wszystko sobie pozwolić" .Chyba wszyscy wiedzą o co chodzi!!!! Popatrzcie za jakie ceny sprzedawane są te rowery chociażby  ze znanej firmy z Krakowa na "V". Ponad to to co napisałem w tym temacie ma służyć polepszeniu osiągów laminatorskich i naprawde nie ma nic wspólnego z kosmiczną technologią-oni maja autoklawy-piece z ciśnieniem do 120 Bar  które zgniatają warstwy laminatu a próżniowy worek dodatkowo dociska te warstwy podciśnieniem--my mamy ręce i jakiś tam wybór żywić i "zbrojenia"-chyba nie ma co porównywać

Pozdro
« Ostatnia zmiana: Lipca 27, 2009, 10:21:49 pm wysłana przez center26 »

Sławek75

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: Lipca 28, 2009, 12:37:36 pm »
Cześć
Jestem za, a nawet przeciw  ;)
Oczywiście, że każdy chciałby za jak najniższą cenę mieć w miarę dobry rowerek włącznie ze mną, a cenę kształtuje rynek. Dlatego zawijam rękawy i biorę się do roboty. Wykonałem już nowe haki (zdjęcia wkrótce) i naniosłem niezbędne zmiany w projekcie. Powoli przygotowywuję się do wykonania kopyta z pianki.
Przy okazji zapytam jak radzicie sobie z odpowiednim oświetleniem rowera, bo tu też jest spore pole do popisu (nie mylić z POPIS-em  >:()?
Pozdrawiam

tramelka

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: Lipca 28, 2009, 05:44:49 pm »
Korzystając z okazji zapytam osoby bardziej doświadczone w laminatach niż ja, jaką żywicę epoksydowa polecają na pierwszą ramę? I z czego zrobić rdzeń? Myślałem o styrodurze, gdyż mam łatwy dostęp i ładnie mi się go obrabiało, ale boję się że coś znowu mi  to zeżre i masa pracy w plecy. Ponoć epidian 53 zawiera styren, a to była pierwsza myśl bo jest tańszy niż np. L285. Do tej pory zrobiłem tylko owiewkę na poliestrowej, więc jakiegoś super doświadczenia nie mam, ale myślę że warto się uczyć póki się do szkoły chodzi i jest masa wolnego czasu.

A jak sobie Panowie radzicie z wklejaniem metalowych elementów jak główka sterowa czy haki z tyłu? myślałem żeby użyć do tego części z jakiegoś starego rowerka, ale tu nasuwa się pytanie czy połączenie metal-epoksyd będzie wystarczająco mocne.

Co do oświetlenia, ja mam w owiewce wycięte takie otwory, zrobiłem "klosze" z butelki, pozostaje mi tylko wrzucić tam jakieś diody do świateł pozycyjnych i "drogowych". z tyłu na razie jakaś prowizorka, może kufer dorobię, ale chyba prędzej zajmę się nową konstrukcją ;)

zdjęcia

istrii

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #44 dnia: Lipca 28, 2009, 10:06:36 pm »
Dokładnie. Każdy robi z tego co chce i jak chce. A to czy od razu wyjdzie i będzie jeździć kilka tyś km czy na pierwszym zakręcie coś się zepsuje, to jest ryzyko konstruktora, wykonawcy i użytkownika w jednej osobie.
Ja od razu zacząłem robić z tkaniny aramidowo-diolenowej, bo stwierdziłem że nie ma co się bawić w włókno szklane. Przejechałem 500km i złamał się tylny widelec. No ale to moje ryzyko. Teraz wydałem kolejne niemałe pieniądze aby to naprawić, i mam nadzieje ze będzie wszystko ok. Ale czas pokaże. Ciesze się ze rama teraz waży 3,5kg. Nie wiem ile powinna ważyć, ale się ciesze z takiego osiągu. 
A domowe (garażowe) produkcje nigdy nie będą jakieś super, hiper. I nie ma co psioczyć na tych co  chcą zrobić coś nieprzeciętnego. (por. center26 )

Odpowiadając na pytanie Sławka75
Ja u siebie samontowałem lampke na kierownicy, tak jak w pionach. Obawiałem się że będzie mi świecić po nogach i a nie tam gdzie chce. Obawy były niepotrzebne. W moim SWB światełko z kierownicy jest ok.

A co do pytania tramelka.
Wpierw używałem Epidianu 51, a teraz stosuje Epidian 5. I tym i tym dobrze się robi, ale E51 jest w pojemnikach 5kg, a E5 można kupić już od jednego kg.
Na temat żywic można poczytać na stronie producenta
http://www.zch.sarzyna.pl/epoksydy/