Autor Wątek: Żywica poliestrowa - Opis co i jak  (Przeczytany 36347 razy)

koncki

• wyczynowiec na poziomie
Odp: Żywica poliestrowa - Opis co i jak
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 09, 2011, 04:41:41 pm »
A kto mówi, że przeszkadza?
Pomysłowe mocowanie amotyzatora.

horizon

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 18, 2011, 11:19:41 pm »
Sławku75 a powiedz jak Ci się jeździ na tym przednim widelcu? I czy rama nie "brzęczy, stuka" na nierównościach? Nie trzeszczy jakoś?
Jest coś w tym rowerku co chciałbyś zmienić może - pytam bo taki właśnie mam na myśli ;)

Sławek75

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 19, 2011, 12:04:56 am »
Witam
Co do roweru, to ma przejechane ok. 25km głównie po asfalcie i jest jeszcze w fazie kończenia. Dopiero co wkleiłem piwoty do V-breaków na tyle i jeszcze nie robiłem prób, choć czeka złożony w garażu od kilku dni na testy.
W stosunku do zamieszczonych zdjęć to troszeczkę już pozmieniałem. Przede wszystkim zdemontowałem rolki prowadzące łańcuch zarówno pod osią wahacza (te czerwone) jak również w okolicach amortyzatora - łańcuch był łamany w wielu miejscach, co powodowało przenoszenie dużych wibracji na ramę (hałas), skracało jego żywotność i zmieniało jego linię. Zastosowałem węża 15mm z instalacji ciśnieniowych powietrza od sam. ciężarowych zarówno na podawaniu jak i odbiorze łańcucha.Teraz jeździ się płynnie, bez trzasków i stuków, choć nie mam porównania z innymi.
Wymianie także uległy koła, z których pozyskałem tylko piasty, a dołożyłem nowe obręcze (Alexrims), szprychy(CNspoke), dętki(Shwalbe) i opony (Shwalbe Kojak) na węższe - ogromna różnica na jeździe i wadze - przestał być mułem - przypomina mi teraz jazdę na kolarce.
Oryginalnie w ramie w miejscu łączenia jej z wahaczem, zastosowano proste łożysko ślizgowe osadzone w aluminium (oś stalowa ok. 6-8mm). Pierwsze co zrobiłem, to je wywaliłem i w stawiłem tam piastę przednią. Podczas jazdy, zwłaszcza dość mocnego nacisku na pedała mam takie wrażenie, jakby dorobiony przeze mnie wahacz lub rama lekko się rozciągała. Może to być jeszcze efekt pracy obu amortyzatorów i pracy ramy, jeszcze do tego nie doszedłem.
Muszę jeszcze wymienić sprężynę w amorze (RST 200k) na mocniejszą, bo jednak wagą dobijam go do elastomerów i nie do końca spełnia swoją funkcję. Jeszcze tylko pomalować i gotowy. Zdjęcia zamieszczę wkrótce w naszej galerii.

cruzbike

• wyczynowiec na poziomie
  • Solec Wielkopolski
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 19, 2011, 09:23:05 pm »
A takie pytanko: Jakie powinno być ciśnienie w oponach rowerowych ? ( najlepsze tak żeby się dobrze jechało ale nie było zbyt " twardo" )
GG: 13949582

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #19 dnia: Marca 19, 2011, 10:01:38 pm »
Takie powinno być ciśnienie jakie zaleca producent opony. Na każdej jest napisane minimalne i maksymalne ciśnienie jakie jest dopuszczalne i powinno się tego przestrzegać. Grube (powyżej 1.75") opony typu terenowego pompuje się tak do 2.5~3bara, normalno-szosowe 1.35~1.5" najczęściej 5~6 barów (Schwalbe MarathonPlus - max 6.5bara), 1" szytki szosowe 9~10bar.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 29, 2011, 08:34:03 pm »
Podepne się, dokładne odmierzenie jest istotne z punktu widzenia charakterystyki wytrzymalosci,
zbyt szybko zżelowana żywica będzie po prostu krucha i mniej podatna na dynamiczne odksztacenia,
tak jak ktos napisal, pozwala to na dokladne rozplanowanie czasu pracy.
Epidian jest fajny, bo daje spory komfort pracy, czas zelowania 4-5 h, przygotowujac ~150 g mozna spokojnie polozyc 2 warstwy laminatu (mowię o laminowaniu ramy), natomiast poliuretan wiąże megaszybko i śmierdzi.

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 04, 2011, 03:11:29 pm »
poliuretan wiąże megaszybko i śmierdzi.
Eee... poliester chyba?

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 08, 2011, 06:38:04 pm »
poliuretan wiąże megaszybko i śmierdzi.
Eee... poliester chyba?

tak

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #23 dnia: Maja 09, 2011, 09:09:56 am »
Do tej pory robiłem "w" E61, w ubiegłym tygodniu wykonałem próby z CES R70, probnie została wykonana kierownica do mojego nowego roweru i takie spostrzezenia w stosunku do E61

- CES wiąże szybciej ( ok 2 godziny )
- lepiej penetruje materiał ( jest rzadszy ), łatwiej się w związku z tym odprowadza nadmiar żywicy, a co za tym idzie konstrukcja bedzie lżejsza niz z E61, bo pozostaje znacznie mniej wypełniacza.
- podobno jest twardszy, a to oznacza że może być bardzij kruchy

Technolog1 napisał mi że to żywica do malowania betonu, ale chyba pokuszę się na wykonanie jakiejś ramy z CES