Autor Wątek: kolejny projekt czas rozpoczac  (Przeczytany 72877 razy)

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
Odp: kolejny projekt czas rozpoczac
« Odpowiedź #150 dnia: Listopada 30, 2011, 07:45:20 pm »
alkohol poliwinylowy jako rozdzielacz tworzy po odparowaniu cieniutką warstewkę folii
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject

pizmak

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #151 dnia: Listopada 30, 2011, 08:31:37 pm »
A co do grubosci warst to przepisze fragment bardzo ciekawej ksiazki :)

Gramatura [g/m2]   Gr przy formowaniu pod cisnieniem [mm]   Gr przy formowaniu recznym [mm]
80                        0.07                                                   0.10
110                       0.1                                                    0.17
161                       0.15                                                   0.20
215                       0.19                                                   0.28
280                       0.26                                                   0.35
395                       0.36                                                   0.5

Dane dotycza konkretnej tkaniny wiec w przypadku innych moga sie nieco roznic, ale daja pojecie jak +/- ksztaltuje sie grubosc jednej warstwy.

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #152 dnia: Listopada 30, 2011, 10:36:49 pm »
ooo i oto mnie chodziło.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

bzaborow

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #153 dnia: Grudnia 09, 2011, 12:23:09 pm »
Hm.. jesli moge sie wtracic...

bzaborow, przejzalem twoja fotorelacje i na moje oko, to robieniem piankowego negatywu dodales sobie mase niepotrzebnej roboty, bo... sciaganie formy ma sens jesli hm..mamy element o idealnej powierzchni i ta powierzchnie chcemy odtworzyc na nastepnych produkowanych elementach. Jednak do tego juz potrzebujemy podejsc z nieco wieksza profeska i zrobic forme jak nalezy. Stosowanie porowatej pianki ktora tylko odtwarza ksztalt, ale juz nie powierzchnie mija sie troszke z celem (pozniej szpachlowanie,szlifowanie, a i tak nie bedziemy z tego zadowoleni). Gdybym mial kopiowac fotelik zdecydowanie laminowalbym na pozytywie czyli na naszym kupnym siedzisku o lustrzanej powierzchni : ) Kwestia tylko i wylacznie porządnego pokrycia fotelika porzadnym rozdzielaczem, tak zeby nasz laminat sie do niego nie przykleil i zabezpieczenia czyms reszty jego (fotelika) powierzchni, tak zebysmy nie zapaskudzili go zywica : )

Troche pozno tu zajrzalem - masz calkowita racje i tak bym zrobil, gdyby mozna bylo kupic fotelik w rozmiarze "M i pół";) Ja mam tego rodzaju pecha, ze jestem dokladnie w polowie rozmiarowki kaliszowej miedzy M i L i na obu rozmiarach moge jezdzic, ale pozostawiaja troche do zyczenia. Moja piankowa forme zdjalem z M i przedluzylem o 3cm odcinek plecow - teraz jest praktycznie idealnie pode mnie. Jakbym mial robic wiecej takich foteli to bym zdjal porzadna forme laminatowa a potem stawal na uszach, zeby prawidlowo przedluzyc (prosto), ale dla 1 sztuki latwiej bylo zrobic z pianki.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 09, 2011, 12:24:58 pm wysłana przez bzaborow »
bartek maupa bzaborow.org

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #154 dnia: Stycznia 22, 2012, 01:12:31 pm »
Qrcze, długo myślałem, rysowałem, co prawda projekt szedł 2 kroki do przodu, 3 kroki do tyłu bo znów się rysunki rozpadły do tego po obejżeniu zdjęć z odpowiedzi dla Mhrok'a dochodzę do wniosku, że cała moja praca może być nic nie warta. Łatwiej użyć gotowy fotel i tylko wzmocnić a z bagażnika wewnętrznego zrezygnować. Muszę to wszystko przemyśleć.

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800

Franc

• całkiem inny wariat
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #155 dnia: Stycznia 25, 2012, 10:52:13 pm »
Podbijam, żeby zaznaczyć zmiany:
rysunek pierwszej wersji fotelo-ramy:

i w razie czego link do zdjęcia w Picasie:https://picasaweb.google.com/lh/photo/hhsb3P4eP2TWiI4OZ4fE8NMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink jakby się obrazek nie chciał otwierać.
Konstrukcja bazuje na fotelu samoróbce, powstałym poprzez skopiowanie siedziska istniejącego fotelika (forma negatywowa) oraz wykonanej w pozytywie dolnej części z insertami do mocowania płyty zacisku, insertami pod łożyska wahacza oraz mocowaniami do amortyzatora wnikającymi do przestrzeni bagażowej fotela. Wzorowane na konstrukcji Bzaborow.
« Ostatnia zmiana: Lutego 09, 2012, 11:39:59 am wysłana przez Franc »

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
Twister 800