Autor Wątek: Poziomka najtańszym kosztem  (Przeczytany 11068 razy)

Danielasty

• całkiem inny wariat
Poziomka najtańszym kosztem
« dnia: Stycznia 22, 2011, 08:18:41 pm »
Witam. Projekt trika odkładam na kiedy indziej z braku dużej gotówki. Na Start chciałbym zapytać jak zrobić najtańszą poziomkę? Skłaniam się do kupna taniego marketowego używanego fulla. Obecnie nie mam nic w głowie co dalej. Myślałem nad FWD, lecz bez kupna fotelika, zrobić z szerokiego siodełka na sprężynach i kawąłka deski obszyte materiałem czy coś takiego. Kawałka leżaka czy coś innego. Prosiłbym tu o burze mózgów co byście zrobili. Mam dostęp do spawacza. Chciałbym się zamknąć w koszcie 150zł dla rowerka bez zawieszenia typu damka. do 300zł dla rowerka z amortyzatorem z tyłu

doman

• kolarz na poziomie
Odp: Poziomka najtańszym kosztem
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 22, 2011, 08:37:54 pm »
Myśle że rower jaki zbudował Yin będzie dobry (ominie Cię spawanie)  http://forum.poziome.pl/index.php?topic=112.0 rower wrmichała też jest spoko http://forum.poziome.pl/index.php?topic=826.90 a tu efekt końcowy jego pracy   http://forum.poziome.pl/index.php?topic=1013.msg13319#msg13319 lub jak masz jakieś składaki typu jubilat możesz zrobić coś takiego jak ja (nie bardzo estetyczny ale za to tani ) http://forum.poziome.pl/index.php?topic=797.0

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 22, 2011, 08:45:45 pm »
Jakbyś mógł jeszcze udzielić informacji na temat jak zamontowałeś "mostek" u góry ( co to za część?)
i jak rozszerzyłeś widełki pod koło z wolnobiegiem? Pomysł bardzo ciekawy Nawet chyba wiem skad takiego jubilata wziąść

doman

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 22, 2011, 08:58:12 pm »
Mostek zamocowałem za pomocą obejmy?(niewiem jak to się nazywa) do mocowania plasikowych rur powiększyłem otwory żeby wsadzić grubszą śrube z drugiej strony nakrętka to wszystko docisnięte nakrętką okrągłą co trzyma wianki w kierownicy. A widełki rozgiałem na zimno. Włożyłem jedno ramię widełek do kultywatora ;) ( jakiś ciężki przedmiot z otworem będzie Ci potrzebny. Z drugiej strony nałożyłem na ramię około 1,5m rurę zeby było i ciągnąłem ile było trzeba tak samo z drugim ramieniem.

Dokładnie takiej obejmy użyłem. Troche spłaszczyłem bo była za krótka http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://zakupy.muratordom.pl/s//files/eeb609c062b38a6b.jpg&imgrefurl=http://zakupy.muratordom.pl/systemy-mocowania-elektroinstalacji-obejmy/obejma-do-rur-34,547193,4274/&usg=__acr296-tmrtocZuCw7kHGDT7FYE=&h=180&w=240&sz=13&hl=pl&start=20&zoom=1&tbnid=7QQKtRGJll5hZM:&tbnh=139&tbnw=192&ei=Ozc7TaLYNc7A8QPd6O3OCA&prev=/images%3Fq%3Dobejma%2Bdo%2Brur%2Bplastikowych%26um%3D1%26hl%3Dpl%26sa%3DN%26biw%3D1360%26bih%3D595%26tbs%3Disch:10%2C342&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=179&vpy=285&dur=1756&hovh=144&hovw=192&tx=119&ty=100&oei=Ijc7TcfFDYmi8QPO0_ivCA&esq=2&page=2&ndsp=21&ved=1t:429,r:0,s:20&biw=1360&bih=595
« Ostatnia zmiana: Stycznia 22, 2011, 09:07:44 pm wysłana przez doman »

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 22, 2011, 09:21:26 pm »
SWB "jednorurowiec"? Z marketowego fulla idzie zawieszenie tył, przód z rurą sterową. Jeszcze na złomowcu odkupujesz support z kawałkiem rury (bo ten z fulla pewnie będzie "w" zawieszeniu), jakiś kawałek profila/rury na "ramę" i jakieś ścinki (mocowanie fotela, itp). Kierownicę zrobisz ze starego  mostka i kawałka rury 1".
Fotelik z deski, obić można czymkolwiek (np. resztki wykładziny dywanowej z jakąś gąbką pod spodem). Puszka farby antykorozyjnej i cokolwiek w normalnym kolorze załatwi "elegancję".
Jak masz spawarkę "pod ręką", to da się całkiem ładnie i tanio zrobić. Niestety nie nada się to do bardziej zaawansowanego rowerowania (bo.. koła będą za słabe, amorek za "miękki", fotelik niewygodny, itd). Ale poprawianie tego to już kosztowna sprawa.

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 22, 2011, 09:25:02 pm »
...Myślałem nad FWD, lecz bez kupna fotelika, ...
Prosiłbym tu o burze mózgów co byście zrobili. Mam dostęp do spawacza. ...

To może stara deska do prasowania.

Większe zdjęcie >>>link
Źródła niestety nie pamiętam

Rymowanka na dziś:

Uważać trzeba, na redukcji szpony
by budżet nie stał się, jednak zbyt małym
Bo gdy się wpadnie, w oszczędność mamony
to można nie wyjść, już z tego całym.

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 22, 2011, 09:35:18 pm »
genialny pomysł z deską. Jeszcze pomyślę nad ramą i będzie git. Pomysł Cruzbika FWD bardzo mi się spodobał z uwagi na prostotę wykonania

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 22, 2011, 10:09:56 pm »
Na Start chciałbym zapytać jak zrobić najtańszą poziomkę?  Mam dostęp do spawacza. Chciałbym się zamknąć w koszcie 150zł dla rowerka bez zawieszenia typu damka. do 300zł dla rowerka z amortyzatorem z tyłu

Można prościej?  rower damka, z przodu dospawany  suport i w drogę.
 Nie jest to cruzbike, więc prowadzi się łatwo.
 Uwaga, ten sam pomysł w wersji "przerabiamy rower amortyzowany" nie wychodzi za dobrze... Zulus próbował.
 Większość roweru to oryginalna damka z fabrycznymi spawami.
  http://img193.imageshack.us/img193/6626/punktko.jpg
Sławek

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 22, 2011, 10:42:58 pm »
No ja też zaczynałem od Jubilata: bierzemy Jubilata, z przodu, do główki ramy dospawywujemy całą rurę podsiodłową z suportem (i oczywiście odciętymi widełkami) od innego roweru, np. Pelikana (taką miałem ja), albo jeszcze inną, byle długą i otrzymujemy piękną ramę do SWB z napędem klasycznym, bez kombinowania i rozginania widelca. Pozostałe rurki z ciętego tylnego trójkąta używamy jako podstawa do fotela (bo Jubilat miał za nisko poprowadzoną ramę), siedzenie fotela robimy z oparcia drewnianego krzesełka (takiego wąskiego) a oparcie z siedziska tegoż krzesełka, można obić pianką. Jak nam zostaną rurki, to wspawujemy w widelec, żeby można było założyć hamulec szczękowy i koło 20" zamiast oryginalnego 26". Rurę kierownicy zakładamy tył-naprzód, odpowiednio obracamy kierownice i rower gotowy. Aaaa, przy główce ramy musi być rolka zaginająca łańcuch ku dołowi, bo inaczej nie da się przeprowadzić łańcucha nad widelcem. Rower będzie ważył coś pod 23kg (Jubilat waży 17kg), ale będzie jeździł. Ja jeszcze obniżałem rurę podsiodłową w Jubilacie i przeginałem górne nóżki tylnego trójkąta, ale to jest mniej potrzebne.
Można na podobnej zasadzie przerabiać ramę od BMX'a - tylko musi być maksymalnie niska. Z przodu, do główki ramy dospawujemy długą rurę podsiodłową z suportem, fotelik - tu najlepiej dać jednak laminatowy ze sklepiku, choć można samemu wystrugać podobny ze sklejki, mocujemy w miejscu siodełka (oczywiście rurę podsiodłową z BMX'a odcinamy przy samej górnej rurze ramy, żeby fotel był jak najniżej) i podpieramy prętami do osi tylnego koła. Tu efekt jest jeszcze lepszy, bo jest tylko jedno spawanie.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 22, 2011, 10:49:31 pm »
SWB "jednorurowiec"? Z marketowego fulla idzie zawieszenie tył, przód z rurą sterową. Jeszcze na złomowcu odkupujesz support z kawałkiem rury (bo ten z fulla pewnie będzie "w" zawieszeniu), jakiś kawałek profila/rury na "ramę" i jakieś ścinki (mocowanie fotela, itp). Kierownicę zrobisz ze starego  mostka i kawałka rury 1".
Zgadzam się całkowicie. Może na początek nie robił bym amortyzacji (choć sam tylny wahacz jest bardzo doby na tył sztywnego roweru), a zwykłego jednobelkowca. Proponuje wzorować się na tym:

Sporo prostych do wykonania rowerów znajdziesz tu: http://www.atomiczombie.com/
Napędu na przednie koło w pierwszym rowerze poziomym nie polecam - z ujechaniem na moim FWD mieli problem ludzie z sporym stażem na poziomie. Choć z drugiej strony jak się nauczysz jeździć na FWD to na wszystkim pojedziesz ;)

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 22, 2011, 11:15:59 pm »
Raczej na pewno skłonie się do przeróbki rowerka damskiego z dospawanym przodem w raz z supportem i napędem na tył. Koła na 90% to 26/26 postaram się o jakiś amortyzator na 1 cal załatwić na przód. Co do amortyzacji tyłu to jeszcze się zastanowię jak to rozwiązać. Z pianką nie mam problemu. Pracowałem koło ludzi którzy taką piankę produkowali. Co do wytrzymałości - owszem nie będzie to pierwsza liga - Znam wytrzymałość takiego sprzętu i myślę że do jazdy po osiedlu czy po mieście w zupełności wystarczy. Teraz się rodzi takie pytanie, jaka jest potrzebna długość łańcucha do takiego rowerka? Tzn czy 3 łańcuchy po 116 ogniw wystarczą czy potrzeba sporo więcej? Jak ze zmianą biegów? Można używać tzw skrajnych biegów tak jak 1:6 czy 3:1 ?

art75

• kolarz na poziomie
  • Świętochłowice
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 23, 2011, 12:02:39 am »
Teraz się rodzi takie pytanie, jaka jest potrzebna długość łańcucha do takiego rowerka? Tzn czy 3 łańcuchy po 116 ogniw wystarczą czy potrzeba sporo więcej? Jak ze zmianą biegów? Można używać tzw skrajnych biegów tak jak 1:6 czy 3:1 ?
Do SWB potrzeba trzech łańuchów. (Kawałek zostanie). Ja używam skrajnych przełożeń; łańcuch jest na tyle długi, że efekt krzyżowania nie jest tak mocno wyrażony. (mam napęd 2x8).

Danielasty

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 23, 2011, 12:07:00 am »
To cacy jak to mówią. Teraz poszukać tylko 2 damek i zrobić siedzisko. Jakby ktoś pytał kiedy czas na projekt czy coś to szczerze powiem że wszystko będzie mierzone już na żywo gdzie co ma się znajdować :)

cruzbike

• wyczynowiec na poziomie
  • Solec Wielkopolski
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 23, 2011, 09:19:47 am »
A ja proponuję taki rower jak ten żółty http://www.poziome.republika.pl/techno50.html
Mi się bardzo podoba taka konstrukcja, i jest w miare prosta, a jak masz jakąś wytrzymałą rurę to możesz sobie zrobić highracera.
GG: 13949582

storm

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 23, 2011, 10:20:20 am »
http://www.poziome.republika.pl/techno48.html
Mój pierwszy Prawdziwy Rower - i jak widać budowa wymaga tylko jednego górala ;)