Autor Wątek: Części  (Przeczytany 12184 razy)

storm

• Gość
Odp: Części
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 27, 2011, 10:04:01 pm »
Dokładnie jak napisał Franc i jeszcze mi się przypomniało - w tych sklepach z łyżworolkami mozna też dostać łożyska do nich (chyba po 5 PLN/szt kupowałem, trzeba 2 sztuki na rolkę OIDP). Moje rolki pracowały na dospawanej do ramy śrubach (M6 chyba?), i to jeszcze na gwincie i z tego co stwierdziłem, to mimo tych 10k jeszcze by połowę tego spokojnie zrobiła jedna z nich, częściowo "nadcięta" między zwojami gwintu :] Jeśli chodzi o ściślejsze mocowanie, to rolki były ściśnięte - po obu stronach były podkładki i dopiero potem nakrętka czy rama.
Trwałość łozyska oceniam na jakieś 6-7k km, pamiętam, że dwa musiałem wymienić w jednej rolce, bo jedno praktycznie zardzewiało i kręciło się tylko na drugim ;)

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 27, 2011, 10:24:10 pm »

Przy dużych kątach opasania (czyli w rowerach FWD, z nieruchomy wysięgnikiem pedałów i skrętnym łańcuchem) na obciążonej nitce łańcucha zdrowy rozsądek podpowiada dać ośkę 10mm (również na podstawie obserwacji producentów).

jednak nie moze to byc oska zrobiona z supermarketowej stali, bo taka oska wygnie sie przy pierwszym ruszaniu , jechac sie bedzie dalo, ale po 100 km bedzie absolutnie do wymiany, ja wstawiem os ze starej piasty ( tylna oska z wigry ), a teraz zupelnie przerobiem system mocowania glownej rolki.

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 27, 2011, 10:35:25 pm »
To jeszcze zależy jak daleko tę rolkę odsuwasz od punktu utwierdzenia osi. Stosowanie przewymiarowanych podkładek pomaga. Oczywiście zastosowanie przewymiarowanej osi też nie boli a jak robimy rower sami czy zamawiamy go pod siebie to możemy sobie tego zażyczyć. Oś z tylnej piasty to też bardzo dobre rozwiązanie, można ją na stałe zamocować nakrętkami w ramie a zrobić rolkę zdejmowaną na szybkozamykacz (gdy jest nam to do czegoś potrzebne).
Ja mam w SWB co prawda nie za mocno załamany łańcuch ale na śrubie 8mm odsuniętej masą podkładek (chyba ponad 3 cm będzie w sumie razem z moim mechanizmem swobodnego ustawienia rurki), podkładki mają ok 1 cal średnicy i śruba pozostaje prosta (wiem bo już nieraz ją wykręcałem)
Jakub Sałata

koncki

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 28, 2011, 12:00:58 am »
A ja trochę z innej beczki - na prośbę Storma - gdzie kupić rzepy samoprzylepne np. do zamocowania obicia fotelika
- bricomarche - sprzedają na metry
- np. tutaj http://www.abc-rc.pl/p/8/753/tools-rzep-z-klejem-20mm-x-200mm--inne-materialy-konstrukcyjne.html
W tym sklepie można też kupić wiele innych ciekawych materiałów, np. nieduże płyty PETG (właśnie sobie dzisiaj testowałem jak to się formuje na gorąco)

wrmichal

• Turek Wielkopolska
    • http://picasaweb.google.com/wrmichal
« Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 28, 2011, 07:49:40 am »
To czyli lepiej poszukać tego napinacza, o którym Ty Gemsi pisałeś?
Ebenen ist eine Maschine.
Michał

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 28, 2011, 09:01:40 am »
Gemsi kupił (zamówił u producenta) tylko rolkę, a nie cały napinacz.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 28, 2011, 09:42:30 am »
Gemsi kupił (zamówił u producenta) tylko rolkę, a nie cały napinacz.

tak jest, a poszukiwanie wszelkich materialów zaczynam w poniższej kolejności :

- moj garaz
- skladzik "odpadow" w zaprzyjaznionym seriwsie rowerowym
- allegro
- sklepy

czasami jest tak ze rozwiazanie jest dopasowywane do materiałów które zgromadze, nie zawsze jest to optymalne, ale czesto na potrzeby testow wystarcza, z biegiem czasu jest zastepowane materialami wlasciwymi

wrmichal

• Turek Wielkopolska
« Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 28, 2011, 12:38:31 pm »
No tak jest mi potrzebna sama rolka żeby łańcuch od koła poleciał po nich do korby.Chyba że czegoś nie wiem to poprawcie mnie ,chce zrobic taki rower jak podawałem w temacie  i właśnmie take rolki sa mi potrzebne.
Michał

DROMADER

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #23 dnia: Lutego 01, 2011, 09:57:02 am »
Koła 20" - obręcz stożkowa, na 36 szprych można kupić w firmie ARKUS http://www.arkus.com.pl/pl/kontakt/  Dział sprzedaży części
tel. (014) 68 48 120/ 126
fax.  (014) 677 41 46
Ja właśnie zamówiłem kółko na przód do roweru syna ze zwykłą piastą za 43zł. + przesyłka
Jak ktoś by był chętny to mogą poskładać z inną piastą ( pod tarcze ), są też różne kolory obręczy.

wrmichal

• Turek Wielkopolska
« Odpowiedź #24 dnia: Lutego 01, 2011, 01:52:20 pm »
Jak by nie patrzeć w hulajnogach możemy spotkać koła plastikowe i gumowe(kałczuk).Które lepiej wybrać? :)
Michał

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #25 dnia: Lutego 01, 2011, 02:04:55 pm »
W gumowych łatwiej się toczy rowek pod łańcuch w domowych warunkach. I powinny być bardziej ciche niż plastiki.

wrmichal

• Turek Wielkopolska
« Odpowiedź #26 dnia: Lutego 01, 2011, 02:07:33 pm »
Aha ale pomyślałem że będą wytrzymalsze , bo guma łatwiej się zdziera raczej niż plastik.A co do rowku to jakie sposoby?Nożem i poprostu wyciąć?Bo rowek musi mieć szerokość troszke większą niż łancuch jak się domyslam tak więc może jakieś inne sposoby są ?
Michał

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #27 dnia: Lutego 01, 2011, 04:15:27 pm »
Aha ale pomyślałem że będą wytrzymalsze , bo guma łatwiej się zdziera raczej niż plastik.A co do rowku to jakie sposoby?Nożem i poprostu wyciąć?Bo rowek musi mieć szerokość troszke większą niż łancuch jak się domyslam tak więc może jakieś inne sposoby są ?

dłuto lub zaostrzony śrubokręt

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #28 dnia: Lutego 01, 2011, 04:51:11 pm »
A co do rowku to jakie sposoby?
Storm pisał na pierwszej stronie tematu co i jak. Robiłem tak samo z użyciem końcówki pilnika płaskiego.

DROMADER

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #29 dnia: Lutego 04, 2011, 02:08:08 pm »