Autor Wątek: Części  (Przeczytany 12158 razy)

storm

• Gość
Części
« dnia: Stycznia 17, 2011, 10:28:24 pm »
Proponuję nowy temat - gdzie co zdobyć, a czego czesto potrzebujemy, czego w zwyczajnych sklepach rowerowych nie mają - czyli "magiczne części" ;)

Akurat dzisiaj na gwałt potrzebowałem przedniego oświetlenia, więc wybrałem się do super markowego sklepu marki Decathlon i... znalazłem długą rurę sterową z mostkiem - jakby ktoś potrzebował. A jaki wybór dętek... :) (swego czasu w 2007 roku budując pierwszego pozioma przeszukałem z 5 sklepów i dopiero w 6 znalazłem długą rurę sterową z chwytem na keirę starego typu).

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
Odp: Części
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 17, 2011, 10:48:25 pm »
zaślepki do rur sterowych -> LeroyMerlin, kompet zaślepek do regałow rurowych , 4 sztuki cena cos okolo 2,00 PLN idelanie pasuje do 1"

DROMADER

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 18, 2011, 12:44:07 pm »
Rurki do osłony łańcucha można kupić:
- na Allegro - http://allegro.onet.pl/gdansk-waz-przewod-pneumatyczny-tekalan-15-12-i1404301507.html
- w firmie  TUBES, mają dużo oddziałów - http://www.tubes.com.pl/

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 18, 2011, 06:36:03 pm »
Są jeszcze sklepy z akcesoriami do ciężarówek. Tam możemy też się zaopatrzyć i niekoniecznie płacić więcej za przesyłkę, niż za sam towar. :)
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

storm

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 18, 2011, 08:45:57 pm »
A co tam można kupić dobrego?

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 18, 2011, 09:29:01 pm »
A co tam można kupić dobrego?

Nawet borygo smakowe ;).
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

wrmichal

• wyczynowiec na poziomie
  • Turek Wielkopolska
    • http://picasaweb.google.com/wrmichal
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 27, 2011, 04:09:26 pm »
A gdzie kupie takie rolki jak często sa montowane w SWB czy Low Racerach do łańcucha?

EDIT Kiedyś ktoś gdzieś pisał że w sklepach z ciężarówkami moge to znaleźć ale nie bardzo pamiętam.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 27, 2011, 04:17:06 pm wysłana przez wrmichal »
Ebenen ist eine Maschine.
Michał

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 27, 2011, 04:17:16 pm »
A gdzie kupie takie rolki jak często sa montowane w SWB czy Low Racerach do łańcucha?

odezwij sie do tego goscia
http://allegro.pl/show_user.php?uid=514688

teraz nie ma wystawionych zadnych aukcji, ale generalnie gosc robi takie rolki, w zasadzie jest w stanie zrobic kazda rolke o dowolnych parametrach, mam od niego male rolki , zamawialem tez rolkę o srednicy 11cm z łozyskiem pod oś 10 mm

wrmichal

• Turek Wielkopolska
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 27, 2011, 04:18:37 pm »
A do LOW Racera jak będe robił ,to jakie będą potrzebne?
Michał

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 27, 2011, 04:28:28 pm »
A do LOW Racera jak będe robił ,to jakie będą potrzebne?

gosciu to nazywał Rolka do Napinacza, Rockring 'MEXICANA'

wrmichal

• Turek Wielkopolska
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 27, 2011, 04:34:11 pm »
Kiedyś jeszcze nawet Ty gemsi pisałeś że koła od hulajnogi mogą się nadać.Tak sobie pomyślałem, że jak od hulajnogi to i od rolek ,ale czy ,to zda role jako rolka do łańcucha w Low Racerze.? :)
Michał

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 27, 2011, 04:48:32 pm »
Ja zastosowałem kółka od łyżworolek. Trzeba je przetoczyć  (:D). Łożyska są do dokupienia w tym samym sklepie.

storm

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 27, 2011, 05:46:09 pm »
Ja też brałem rolki od łyżworolek. Następnie obsadzałem je na ośce w wiertarce, t wsadzałem w imadło i... przysuwałem dłuto ;-)
Jest tylko jeden problem przy własnoręcznym wyrabianiu rolki - TA GUMA STRASZNIE PYLI!!!
A poza tym to rolki takie wytrzymują i ponad 10k km :D (oczywiście przy prawie prostym przebiegu łańcucha - nie wiem jak w FWD jest :] )

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 27, 2011, 08:22:53 pm »
Kiedyś jeszcze nawet Ty gemsi pisałeś że koła od hulajnogi mogą się nadać.Tak sobie pomyślałem, że jak od hulajnogi to i od rolek ,ale czy ,to zda role jako rolka do łańcucha w Low Racerze.? :)

a pewnie, pewnie, tak jak napisal storm, wkladasz w miejce oski srube, skrecasz tak zeby kolko byl polaczone na sztywno ze sruba, srube wkladasz do wiertarki, wiertarke w imadlo, wlczasz wiertarke i rzezbisz dlutem w rolce :)

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 27, 2011, 09:45:10 pm »
Przy małych kątach opasania na nieobciążonej nitce łańcucha powinna wystarczyć oś 5mm, 6mm jest całkowicie pewne (tyle dają producenci rowerów - żeby nie wyważać otwartych drzwi).
Przy małych kątach opasania na obciążonej nitce łańcucha całkowitą pewność daje oś 8mm i tyle dają do rowerów firmowych. W moim P1 była ośka 6mm i działało, ale nie wiem jak długo by działało, w Nr5 było 10mm ale to było przewymiarowane, w P6 i P7 są ośki 8mm i działa.
Przy dużych kątach opasania (czyli w rowerach FWD, z nieruchomy wysięgnikiem pedałów i skrętnym łańcuchem) na obciążonej nitce łańcucha zdrowy rozsądek podpowiada dać ośkę 10mm (również na podstawie obserwacji producentów).

Co do kółek od łyżworolek /hulajnogi - im rolka ma większą średnicę, tym lepiej dla łańcucha - mniejsze jednostkowe zgięcie. Czyli jako, że rolki od hulajnogi są z reguły większe niż największe kółka do łyżworolek to lepiej brać te z hulajnogi. Poza tym mogą być twardsze.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800