Autor Wątek: hamulec szczękowy, widelec 24" i koło 26"  (Przeczytany 8841 razy)

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
hamulec szczękowy, widelec 24" i koło 26"
« dnia: Stycznia 09, 2011, 06:14:49 pm »
Śnieg popłynął, wiec z powodu niemożności slizgania się na białym postanowiłem zamontować do roweru widelec 24" w miejsce 26".
Teoretycznie po pierwszych przymiarkach które były jakiś czas temu wszystko było git, praktyka jak zwykle pokazała coś innego

hamulec zakladalem testowo do widelca ktory nie byl jeszcze zamocowany w ramie, wiec wszystko pasowalo, po zamocowaniu widelca do ramy okazalo sie ze gorna czesc hamulca ta w ktora wchodzi linka, koliduje z ramą uniemozliwiajac skrecanie

w zasadzie juz zacząłem myśleć o hamulcach tarczowych, przerabianiu widelca, zmianie kola, adapterach i innych cudach, ale wpadł mi pomysł do głowy żeby odwrócić przebieg linki i wyszło tak :

a cała historyjka obrazkowa tu :

http://picasaweb.google.com/trobakowski/HamulecSzczekowy#
« Ostatnia zmiana: Stycznia 09, 2011, 06:30:01 pm wysłana przez gemsi »

Rumcajs1

• kolarz na poziomie
Odp: hamulec szczękowy, widelec 24" i koło 26"
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 12, 2011, 09:59:12 am »
Przed przeróbką mocowania linki do ramion miały taką samą odległość do osi obrotu - obawiam się, że po przeróbce (jedno z ramion zostało skrócone) hamulec będzie pracował niesymetrycznie :( ..
Jeżeli półtorej kury zniesie półtora jajka w półtora dnia, to ile jajek zniesie dziewięć kur w dziewięć dni?

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 12, 2011, 10:11:52 am »
Przed przeróbką mocowania linki do ramion miały taką samą odległość do osi obrotu - obawiam się, że po przeróbce (jedno z ramion zostało skrócone) hamulec będzie pracował niesymetrycznie :( ..

chyba niesłuszne twe obawy są, działa jak najbardziej poprawie, klocki są symetrycznie, jedyny minus tej operacji ( skracania ramienia ) to że hamulec zrobił się "twardszy" ( zmieniła się dzwignia ), no i twoje uwagi są czysto teoretyczne, ja sprawdziłem w praktyce, okazało sie, że działa więc nie analizowałem tego aż tak dokładnie :)

Rumcajs1

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 12, 2011, 10:23:58 am »
Podczas hamowania - obydwa klocki zaczynają dotykać obręczy w tym samym momencie??
Jeżeli półtorej kury zniesie półtora jajka w półtora dnia, to ile jajek zniesie dziewięć kur w dziewięć dni?

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 12, 2011, 11:14:29 am »
Podczas hamowania - obydwa klocki zaczynają dotykać obręczy w tym samym momencie??

tak

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 12, 2011, 12:58:57 pm »
.. bo oba ramiona są "blokowane" przez sprężyny a nie ciągnięte przez dwie oddzielne linki (tak jak w cantileverach). Operacja jedynie zmieniła skok (co jest jednoznaczne z siła konieczną do zaciśnięcia hamulca)

Rumcajs1

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 12, 2011, 02:26:24 pm »
Masz dwie dźwignie - jedna ma ramiona równe, w drugiej - jedno z ramion zostało skrócone.. Różnica w działaniu musiała powstać!! Jeśli to bez znaczenia - przedłuż jedno z ramion o 5cm, a drugie - pozostaw bez zmian, i wtedy wykonaj próbę ;)

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 12, 2011, 02:32:50 pm »
Masz dwie dźwignie - jedna ma ramiona równe, w drugiej - jedno z ramion zostało skrócone.. Różnica w działaniu musiała powstać!! Jeśli to bez znaczenia - przedłuż jedno z ramion o 5cm, a drugie - pozostaw bez zmian, i wtedy wykonaj próbę ;)

Hamulec byl przykrecany do widelca w takim polozeniu ze oba klocki byly zacisniete na obreczy, poniewaz hamulec jest mocowany na jednej srubie, wiec istnieje mozliwosc takiego ustawienia szczek zeby byly symteryczne wzgledem obreczy, w tym przypadku jedyna roznica wzgledem hamulca sprzed przerobki jest w sile potrzebnej do zahamowania, reszta to akademickie dywagacje, ktore nie maja sensu poniewaz badany uklad działa poprawnie i co najwazniejsze jestem zadowolony z efektów.

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 12, 2011, 09:06:35 pm »
Ale deja vu  :D Mialem to samo z Velokraftem. Poskladalem ramę, zalozyłem przedni hamulec no i .. nie przejdzie.
Vk Hi zostal projektowany na przedni widelec Velokrafta(w dodatku na koło 26"), a nie na zwykly szosowy widelec, gdzie mocowanie hamulca jest na koronie, a u VK troche nizej i z tyły (wlaśnie z tego powodu)
No i rozwiązałem sprawe w podobny sposób - kupiłem drugi hamulec który nei ma aż tak długich ramion jak Shimano i jemu podobne.

Co do dyskusji "zmnieniło się czy nie" powiem że oboje macie racje, ale się chyba nie zrozumieliścię się do końca.
Powiedział bym że tak, zmienilo się, długość jednej dżwigni,
ale ponieważ i jedna i druga jest ruchoma podczas naciągania linki,i jedna o druga się "opiera", jedyny efekt jest ten że jedna strona, ta skrócona, hamuje slabiej tą dzwignią i stąd odczuwalna "twardość".
Rumcajs, wyobraż sobie znowu hamulec szczękowy i tą "nakrętke" która sie reguluje naciąg linki(oddalaniem pancerza naciągasz linkę).
Jak odkręcasz, oddalasz pancerz od ciala dżwigni, i tym właśnie wydłuzasz tą dzwignie,
ale przy hamowaniu obia z ramion ruszaja się równo, ale tak naprawde ta wydłużona hamuje trochę mocniej, ale to nie przeskadza w niczym i jest niezauważalne.
Gemsi skrócił dużo, więc odczuwa.

Ale Gemis, gdzie teraz zdjęcie całego roweru z widelcem 24" ? :-p

Pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: Stycznia 13, 2011, 08:05:16 am wysłana przez trajk-o-ciklista »
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 12, 2011, 11:48:05 pm »

Ale Gemis, gdzie teraz zdjęcie całego roweru z widelcem 24" ? :-p

będzie bedzie, chce jeszcze doprowadzić pare duperelek do porządku, wprowadzić małą poprawkę w tym hamulcu, pozbyc się prowizorek, mocowania taśmą i trytkami, założyć hamulce z tyłu ( trajk-o-ciklista : to się przez samo H pisze, przez CH jest inny źródłosłów :) ) i poczekać na słońce, nie lubie zdjęć przy sztucznym oświetleniu.

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 13, 2011, 08:02:44 am »
trajk-o-ciklista : to się przez samo H pisze, przez CH jest inny źródłosłów :) )

No właśnie - znowu tego zrobiłem, damn it :/ Ale nie wszędzie widzę ;) Ach, ten język Polski .. ;)

To czekamy na słońce i poprawki :)

Pozdrawiam
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 13, 2011, 09:21:45 am »
Nie przejmuj się, z tym słowem wiele osób ma problem

storm

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 13, 2011, 10:02:08 am »
A skoro już mowa o słownictwie... Czy trytki to "trututki" a może po prostu zipstripy? ;)

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 13, 2011, 10:16:32 am »
A skoro już mowa o słownictwie... Czy trytki to "trututki" a może po prostu zipstripy? ;)
staaary, ja nie znam slowa zipstrip i nie znam slowa trututka, tylko zgodnie z nomenklaturą wrocławskich elektryków trytka, ale najzapewniej to to samo, w sklepach z materialami budowlanymi nazywaja to "opaska zaciskowa" :)

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 13, 2011, 05:33:36 pm »
Jeszcze mogą występować jako "zipy", lub "strapy".
Jak pracowałem w W-wie, to mówiliśmy "krawatki". :D
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp