Autor Wątek: Siemanko z Gostynia Wielkopolskiego  (Przeczytany 5456 razy)

Zadyma

• kolarz na poziomie
Siemanko z Gostynia Wielkopolskiego
« dnia: Stycznia 05, 2011, 10:18:26 pm »
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów , sympatyków i sprzymierzeńców oraz osoby , którym nie jest obca tematyka "leżaków".

Pomysł na swój rower poziomy zrodził się w mojej głowie jakiś czas temu po przeczytaniu serii artykułów w miesięczniku "Świat młodych" (do dzisiaj mam te egzemplarze). Niestety , w tamtym czasie oprócz zapału nie posiadałem ani narzędzi , ani kasy , ani też surowców czy części. W związku z powyższym zostałem użytkownikiem "normalnych" rowerów - począwszy od "małej kolarzówki" , poprzez czeską "Faworitkę" (swoją drogą piękna maszynka na tamte czasy) i inne rowery z minionego wieku , a skończywszy na rowerze turystycznym z sakwami i przyczepką , oraz góralu Kross Level A6. I to bo było na tyle w zakresie "normalnych" rowerów.

Co się natomiast tyczy poziomki , no to miałem niezły młyn w głowie.
Tak naprawdę , to na początku wiedziałem tylko tyle , że będzie to rower dwukołowy a konkretnie jaki , to nie miałem zielonego , żółtego ani też fioletowego pojęcia. Jakieś skróty SWB LWB CLWB ASS i inne były dla mnie tak samo niezrozumiałe jak chińska poezja. No ale od czego jest internet i brat "Google"?..... Swoje poszukiwania , naukę , przymiarki i pogłębianie wiedzy na temat poziomek zacząłem od przewalenia wielu (mniej czy więcej interesujących) stron. Jedną z tych stron była właśnie Wasza. Zahaczyłem o nią i przeglądałem ją zawsze jako gość - BŁĄD !!! , trzeba było od razu się zarejestrować i byłoby o połowę mniej  pytań. No ale , jak to mówią - mądry polak .... itd. Po przeczytaniu trzech milionów stron , zdecydowałem się na SWB. Zależało mi w zasadzie na krótkiej bazie i możliwości zastosowania dwóch bagażników do sakw. Pierwotnie chciałem sam wszystko powyginać , pospawać , wytoczyć i pofrezować. Problem w tym , że nie chciałem ramy ze stali , lecz z aluminium. No i zonk... Wszyscy spawacze aluminium oczywiście podjęli by się spawania , ale rur giąć nie będą. No to dupa - se myślę. Jednakże przeglądając po raz 550-ty Waszą stronę mnie olśniło - przecież ramę może mi zrobić ktoś , kto się na tym zna. Wybór (jak najbardziej słuszny) padł na Mariusz Łuczaka z Oławy. Po długich naszych rozmowach telefonicznych i ustaleniach odebrałem ramę roweru plus dwa bagażniki. Najciekawsze jest to , że tylny bagażnik , Mariusz projektował chyba 3 razy aż do osiągnięcia zamierzonego celu. Polecam go Również jako osobę , która przystosowuje standardowe bagażniki do indywidualnych potrzeb.

W chwili obecnej powolutku i z rozmysłem składam sobie swojego SWB z dwoma bagażnikami. Kierownica na razie będzie łamana , fotel z pokrowcem (od Jarka Snocha) , osprzęt standardowy SHIMANO z indeksowaniem , hamulce na razie V-breaki , ale ramę mam przystosowaną do tarczówek (dzięki Mariuszowi). Ponadto planuję zamontować dwie diody CREE zasilane z akumulatora żelowego , ukrytego za oparciem. No ale czymżesz byłby taki rower bez zestawu AUDIO...? Otóż planuję zamiast słuchawek , zamontować dwa głośniczki SonyEricsson MP-70 zasilane z USB i podłączone do MP3. Zobaczymy co z tego wyjdzie...
Zdjęcia gotowego rowerka i szczegółów technicznych prześlę po złożeniu.
Planuję także jeździć rowerem po mieście , ciągnąc za sobą reklamę na przyczepce "Extrawheel" (w końcu pierwszy rower poziomy w Gostyniu) - myśleliście o tym - w końcu rower jakby z przyszłości?

Pozdrawiam - Krzysztof Piotrowiak
Oczekiwanie na przyjemność to większa przyjemność niż sama przyjemność.

Yin

• całkiem inny wariat
Odp: Siemanko z Gostynia Wielkopolskiego
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 05, 2011, 10:43:12 pm »
Witaj :)

Swoje poszukiwania , naukę , przymiarki i pogłębianie wiedzy na temat poziomek zacząłem od przewalenia wielu (mniej czy więcej interesujących) stron. Jedną z tych stron była właśnie Wasza. Zahaczyłem o nią i przeglądałem ją zawsze jako gość - BŁĄD !!! , trzeba było od razu się zarejestrować i byłoby o połowę mniej  pytań. No ale , jak to mówią - mądry polak ....
Kto czyta nie błądzi ;)

hamulce na razie V-breaki , ale ramę mam przystosowaną do tarczówek (dzięki Mariuszowi).
V-ki z dobrymi klockami i nic więcej nie potrzeba, tarcze są ciężkie, klocki znikają w oczach a jak się przypadkowo czymś upaćkają to siła hamowania spada drastycznie.

Ponadto planuję zamontować dwie diody CREE zasilane z akumulatora żelowego , ukrytego za oparciem.
Jedna SCC p7, sterownik z dwa trybami (med -hi) i 4x18650 równolegle w koszyczku = ściana światła na 4-8h jazdy przy 1/4 wagi aku żelowego.

No ale czymżesz byłby taki rower bez zestawu AUDIO...? Otóż planuję zamiast słuchawek , zamontować dwa głośniczki SonyEricsson MP-70 zasilane z USB i podłączone do MP3.
Są dedykowane rozwiązania na rower - głośniczki zintegrowane z mp3 i baterią. Gabarytowo podobne do latarki na 2xD - w sam raz do zmieszczenia za zagłówkiem.

Zdjęcia gotowego rowerka i szczegółów technicznych prześlę po złożeniu.
Samo składanie też warto uwiecznić i wrzucić na forum ;) A i zważyć częsci przy okazji :)

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 05, 2011, 10:51:17 pm »
Witam.
Gdzieś mi się obiło, na forum, że już jest ktoś z Gostynia.
Znalazłem: Nandoz jest Gostynia.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 05, 2011, 10:58:58 pm wysłana przez hansglopke »
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Zadyma

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 06, 2011, 07:29:59 pm »
Witam.

Yin - dzięki za porady. V-breaki na razie zostawię. Co do akumulatora żelowego , to mam go już (12V  2,2Ah) i chcę go wykorzystać. Ponadto będę zasilał z niego nawigację. Co do głośniczków - widziałem takie o jakich wspominałeś , ale mam małe głośniczki i mp3 , a poza tym lubię kombinować. Jeśli efekt końcowy będzie mizerny wymienię je na coś fabrycznego.
Co zaś tyczy się zdjęć - na pewno się nimi podzielę.

Hansglopke - też wyczaiłem , że "Nandoz" jest z Gostynia , ale ostatni raz na forum widziano go 30 kwietnia 2010. Napiszę do niego na e-maila i zobaczymy co z tego wyniknie.
Oczekiwanie na przyjemność to większa przyjemność niż sama przyjemność.

wrmichal

• wyczynowiec na poziomie
  • Turek Wielkopolska
    • http://picasaweb.google.com/wrmichal
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 15, 2011, 10:24:04 pm »
Witaj jestem z Turku jakies 100 km od Gostynia. :) Trochę jest ale kto wie może ty kiedyś przejazdem może ja.Pozdrawiam :)
Ebenen ist eine Maschine.
Michał

cruzbike

• Solec Wielkopolski
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 15, 2011, 10:39:03 pm »
Witam, ja jestem z Solca Wlkp. jakieś  50 km od Gostynia ;)
GG: 13949582

wrmichal

• Turek Wielkopolska
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 15, 2011, 10:48:21 pm »
Tak sobie "biegam" po mapie Solec? niedaleko Wrześni?

No Środy Wielkopolskiej ta miejscowośc dużo bliżej Solca  :) tylko którego?
« Ostatnia zmiana: Stycznia 15, 2011, 10:52:35 pm wysłana przez wrmichal »
Michał

cruzbike

• Solec Wielkopolski
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 15, 2011, 10:56:01 pm »
Solec Wielkopolski, 15 km na południe od Środy wielkopolskiej, 25 km na północ od Jarocina i ok 30 km na południowy zachód od Wrześni :)

wrmichal

• Turek Wielkopolska
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 15, 2011, 10:58:52 pm »
No to do siebie też daleko nie mamy :) ze 3 i pół godziny jazdy. :) Pozdrawiam
Michał

cruzbike

• Solec Wielkopolski
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 15, 2011, 11:01:26 pm »
No, zależy jak szybko pojedziesz  ;D dużo kilometrów niema
EDIT:

80 km to faktycznie blisko
« Ostatnia zmiana: Stycznia 15, 2011, 11:03:51 pm wysłana przez cruzbike »

wrmichal

• Turek Wielkopolska
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 15, 2011, 11:04:27 pm »
No niema ,ale spać mi się troche chce :) .Będę musiał porozmawiać z wujem.Założył jakiś zespoł w mieście ich celem jest organizowanie imprez różnych.Spróbuje namówić go na zlot podejrzewam że nie był by to problem dla poziomkowiczów, każdy by miał porówno, i podejrzewam że zlot ten nie był by dużo płatny. :)
Michał

cruzbike

• Solec Wielkopolski
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 15, 2011, 11:12:10 pm »
No to dobranoc mistrzu, ja też idę lulu  ;)

wrmichal

• Turek Wielkopolska
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 15, 2011, 11:15:09 pm »
Narazie :)
Michał