Autor Wątek: Już nie tadepole, a dwukołowy racer z kabiną oraz profesjonalnym oświetleniem  (Przeczytany 100434 razy)

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Ostatnia zmiana: Czerwca 20, 2014, 07:10:16 pm wysłana przez hansglopke »
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Antonowitch

• całkiem inny wariat
    • Sklep na odpowiednim poziomie.
Odp: Już nie tadepole, a dwukołowy racer z kabiną oraz profesjonalnym oświetleniem
« Odpowiedź #181 dnia: Czerwca 20, 2014, 05:05:56 pm »
Powyższy kształt przypomina mi dziób łodzi ;)
Co do coroplastu jest dobry na proste płaszczyzny, gdyby ktoś chciał zrobić owiewkę w stylu stealth.

Jednak owiewka warto aby miała wyprowadzone płynne linie, ostatnio znalazłem taki materiał: płyta ze spienionego PCV http://allegro.pl/plyta-spienione-pvc-pcv-pcw-biale-2-10mm-na-wymiar-i4350920439.html
Nie wiem jak się sprawdza bo nie testowałem, jednak  struktura pozwala na jednakowe wyginanie w każdej płaszczyźnie nie w wzdłuż komór jak w coroplascie .

Zawsze można kupić płytę styroduru, pociąć na paski i z nich wymodelować na wręgach pożądany kształt, wygładzić papierem, na to 2x 150 mata i żywica przesączyć.
Cienka skorupa nie będzie ciężka. Można zamiast laminatu położyć szpachlówkę poliestrową z włóknem i przeszlifować i na to lakier najlepiej chemoutwardzalny jak np. Poliuretanowy. ps. syrodur nie reaguje z poliestrami jak np styropian który się topi..
« Ostatnia zmiana: Czerwca 20, 2014, 05:12:08 pm wysłana przez Antonowitch »
Poziomo pozdrawiam,
Anton
Głównie fotele do rowerów poziomych: http://www.czescidopozioma.pl

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
Odp: Już nie tadepole, a dwukołowy racer z kabiną oraz profesjonalnym oświetleniem
« Odpowiedź #182 dnia: Czerwca 20, 2014, 08:09:59 pm »
Z tym spienionym PCV bardzo dużo do czynienia miał Toudi.
Toudi do tablicy i tłumacz co można z tego zrobić a co nie.
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

Majsterkowicz

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #183 dnia: Czerwca 22, 2014, 12:06:08 am »
Dzięki za podpowiedzi ;) a czy takie same kryteria tyczą się kuferka, jaki chcę zrobić z tyłu na bagażniku?
Miałby on spełniać dwie funkcje: aero oraz bagażową.

Antonowitch

• całkiem inny wariat
    • Sklep na odpowiednim poziomie.
« Odpowiedź #184 dnia: Czerwca 24, 2014, 10:01:45 am »
Jak tylko aero to spienione PCV wystarczy, jak jeszcze ma przenosić obciążenia ładunku to laminat.
Zawsze można zrobić tylko spód dna z laminaty oraz wzmocnienia boczne i górne dekla z laminatu.
i to obłożyć spienionym PCV, więcej pracy przy projektowaniu i wykonaniu będzie ale osiągnięty wyrób będzie lekki i wytrzymały.
Poziomo pozdrawiam,
Anton
Głównie fotele do rowerów poziomych: http://www.czescidopozioma.pl

szydziu

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #185 dnia: Czerwca 24, 2014, 10:43:02 am »
ale osiągnięty wyrób będzie lekki i wytrzymały.
I ładny ;)

Majsterkowicz

« Odpowiedź #186 dnia: Czerwca 24, 2014, 09:26:36 pm »
Rozumiem, że tu chodzi o takie płyty PCV? Mógłbym popytać w składach budowlanych czy mają coś takiego, choć na tyle co już po nich chodzę, to nie zauważyłem czegoś podobnego.
Czy możecie mi przybliżyć, do jakich wartości można wygiąć (wyprofilować) taką płytkę o grubości powiedzmy 4-5 mm? Czy do takiego kufra zalecana byłaby nieco grubsza warstwa? Aha, wybrałbym opcję z dodatkowym wzmocnieniem, aby móc w kuferku jeszcze coś przewozić. Jakiej gęstości tworzywa najlepiej szukać? W sieci znalazłem wartości od około 0,5 do 1 g/cm3.

Aha, apropos laminowania, to czy moglibyście mnie nakierować na temat na naszym forum (jeżeli takowy został założony)? Chętnie poczytam jak się przygotować oraz w co wyposażyć ;)

Pozdrawiam

szydziu

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #187 dnia: Czerwca 24, 2014, 10:23:34 pm »
Popytaj w agencjach reklamowych.

golden

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #188 dnia: Czerwca 25, 2014, 09:34:59 pm »
witam jeśli chodzi pvc to miałem styczność i mogę się wypowiedzieć,możesz wygiąć praktycznie jak chcesz ale będzie dążyło do powrotu do poprzedniego kształtu i można złamać .Po ogrzaniu miejscowym i ostudzeniu zostaje już na stałe w pożądanym kształcie.Powodzenia

Majsterkowicz

« Odpowiedź #189 dnia: Czerwca 27, 2014, 12:18:39 am »
Dzięki Golden ;) to wielka zaleta, bo robiąc kuferek czy owiewkę, będę potrzebował ładnych krzywizn.

Aha, już dzisiaj ściągnąłem tunel że strychu, zrobiłem pierwsze pomiary prędkości powietrza możliwe do uzyskania wewnątrz komory i jutro po południu zabieram się do dalszych badań. Mianowicie chce wykonać model poziomki SWB do tego rowerzysta z plasteliny oraz dodatkowy kufer oraz owiewka. Te z kolei z możliwością dołączania.
Wszystko to, ma na celu zbadanie, jaki wpływ na opór powietrza podczas jazdy mają te dodatkowe elementy. Jak znajdę przewód do dymiarki, to zrobię również filmik z wizualizacją przebiegu strugi powietrza ;)
Rezultaty umieszczę w tym, bądź oddzielnym wątku.

Pozdrawiam

Majsterkowicz

« Odpowiedź #190 dnia: Marca 29, 2017, 12:03:07 pm »
Odkopię swój zagrzebany głęboko temat...

Kwestia osłony aero została obecnie zawieszona, głównie ze względów praktycznego użytkowania roweru oraz coraz to bardziej ograniczonego miejsca w garażu do trzymania samego roweru.

Zmiany, jakie nastąpiły są widoczne w samym foteliku. Zastosowanie maty do ćwiczeń było średnim rozwiązaniem. O ile na komfort i ogólną miękkość nie mogłem narzekać, o tyle przy dużych upałach, czy dłuższych, bardziej wymagających trasach - wilgotne plecy dały o sobie znać. Dlatego też w ruch poszła wcześniej już omawiana mata kokosowa.

Do rzeczy ;)
Stary pokrowiec zdążył już nieźle wyblaknąć, a wkładki z maty do ćwiczeń odbarwiły się zarówno od potu, jak i samego materiału wierzchniego.

Przyszedł jednak czas na nowy pokrowiec. Od A do Z. Postanowiłem zatem nabyć siatkę kaletniczą oraz wspomnianą wcześniej - matę kokosową. Wszystko to udało mi się wyhaczyć na alledrogo u tego użytkownika. Uruchomiłem starą maszynę do szycia i po dobrej godzinie miałem już prawie skończony pokrowiec. Górną warstwę pokrowca wykonałem z siatki kaletniczej, natomiast spód z użytej wcześniej tkaniny. Zdobyta w pobliskim zakładzie wytwórstwa ubrań jako odpadek. Takie zestawienie znacznie ułatwiło szycie konstrukcji. Przeszywając wcześniej samą siatkę trzeba było się niemało natrudzić. Ogólnie - zabawa dla cierpliwych i wytrwałych ;)

Do pełni szczęścia potrzeba było tylko dociąć matę kokosową. Zakupiłem arkusz 120 x 60 cm o grubości 1 cm. Mata ma regularne zagęszczenie włókien, a powierzchnia jest dodatkowo pokryta czymś w rodzaju spoiwa, aby ograniczyć wystające, drobne nitki włókien kokosowych. Kroi się to to całkiem łatwo, choć nóż czy nożyce się lekko zaklejają. Dobrze idzie nożem do tapet, byle był ostry. Nożyce do blach też zdają egzamin.

Jak widać na załączonych zdjęciach, pod tyłek dałem dwie warstwy maty, natomiast pod część krzyżową i łopatki już jedną. Po wstępnych jazdach (a także w chwili obecnej po kilkuset kilometrach) jest to dobre rozwiązanie. Przynajmniej dla moich 4D.
Obok całej dużej listy zalet, jakie niesie za sobą zastosowanie maty kokosowej należy umieścić jedną, dość istotną wadę. Z zaznaczeniem na 'umieścić'. Albowiem wsunąć taki arkusz do kieszeni pokrowca nie było łatwo. Kilka wiązanek poleciało, a żeby było ciekawiej, każdy z arkuszy trzeba było włożyć ze 2-3 razy, no bo przecież nie od razu dotnie się idealny wymiar.
Na ten czas myślę, że trzeba byłoby się wyposażyć w jakąś nieco grubszą folię, a przed próbą włożenia, spróbować okręcić nią arkusz maty. Trzeba byłoby tylko pamiętać, aby po wszystkim była możliwość wyciągnięcia folii bez maty. Umieszczenie maty kokosowej jak zeszytu w okładkę - to byłoby to.

Całość w moim mniemaniu wyszła całkiem przyzwoicie i wzbudza jeszcze większe zainteresowanie, niż sam rower. Sporo ludzi się dziwi, że takie materiały tutaj właśnie zastosowałem, ale po dłuższej jeździe wszystko staje się jasne i klarowne. Jedyny malutki minusik to taki, że przy cieńszych koszulkach daje się odczuć pojedyncze wystające włoski. Nie kłuje to to za bardzo, aniżeli zmusza do zmiany pozycji kręcenia, tak od czasu do czasu.
Dla chętnych mogę zamieścić więcej zdjęć z pokrowcem ;)

Pozdrawiam poziomo
« Ostatnia zmiana: Marca 30, 2017, 12:56:26 pm wysłana przez Majsterkowicz »

oblivion

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #191 dnia: Marca 29, 2017, 12:41:19 pm »
foteczki nie hulają, przynajmniej u mnie  :-\

aligatorpoczta

« Odpowiedź #192 dnia: Marca 29, 2017, 12:50:21 pm »
foteczki nie hulają, przynajmniej u mnie  :-\
Ja tez nie widzę fotek
Czarne Swb  ful 26x26, Zielona żaba swb 20x26

adam91

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #193 dnia: Marca 29, 2017, 09:15:17 pm »
Zmień serwer na którym udostępniasz zdjęcia bo google od jakiegoś czasu nie jest zbyt praktyczne pod tym względem :/ Albo możesz powklejać linki do zdjęć (wybierasz opcję "udostępnij" i "pobierz link"). Zdjęcie będzie widoczne tylko jeśli końcówka linku kończy się na np .jpg , inaczej nie ładuje zdjęć. Ty możesz je widzieć bo jesteś zalogowany na google albo masz je jeszcze w pamięci, cała reszta świata nic nie widzi.

Majsterkowicz

« Odpowiedź #194 dnia: Marca 30, 2017, 12:59:22 pm »
Cześć Koledzy!

Dzięki za szybkie uwagi. Sam bym nie pomyślał, że google tak się zabezpiecza... Zdziwiło mnie to, że teraz nie sposób uzyskać bezpośredniego adresu do zdjęcia, a o bbcode już nie wspominając.
Sprawdziłem obrazki na przeglądarce prywatnej - już powinno śmigać ;)