Autor Wątek: Rama mi pękła :/  (Przeczytany 35413 razy)

AGA

• całkiem inny wariat
  • PRODUCENT TRAJEK
    • matixbike
Odp: Rama mi pękła :/
« Odpowiedź #60 dnia: Października 24, 2015, 08:10:30 am »
bo poziomi jak już zaczną temat, to muszą zgłębić do końca
żeby było pewne ,że jest pewne   :D
https://www.facebook.com/matixbike/timeline         - MATIX TRÓJKOŁOWIEC POZIOMY fat 1000W,48v, ,LIPO4 18AH przebieg- 2014-4860km sezon2015 -3740km,sezon2016-4456 przejechane

Tef

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #61 dnia: Października 28, 2015, 05:37:51 pm »
Liściasty cóżeś Ty rozpoczął - zwykła rama, zwykłe pęknięcie a tu niemal doktoraty tworzymy ;)

He, he tak już bywa, że z pierdółki wyrasta nowa gałąź nauki  :D.

... żeby było pewne ,że jest pewne   :D

Tak jest, ma być pewne i już (!) aby mi za dwa lata konstruowania-jeżdżenia nie wyszło że coś nie jest pewne...   ;)
« Ostatnia zmiana: Października 28, 2015, 05:40:53 pm wysłana przez Tef »
Z cyklu przysłowia i powiedzonka ludowe. Oczywiście o poziomkach :) : Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

DrewnianaTrajka
Pierwsze ujeżdżenie SWB 'Mroczny Żuraw'

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #62 dnia: Października 28, 2015, 11:30:27 pm »
Nic nie daje tutaj grzanie w piecu przy malowaniu proszkowym, a wręcz może pogorszyć sytuację.
Taka moja teoria z tego co się orientuje. Jeśli na forum jest zawodowy spawacz to albo potwierdzi moją teorię albo ją obali.
Zawodowym spawaczem nie jestem, ale jedną ramę z alu zrobiłem od podstaw, kilka innych naprawiałem, wszystkie wygrzewane w piecu po malowaniu proszkowym. Każda z nich z tego co wiem jeździ do dziś bez problemów.

comandor77

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #63 dnia: Października 29, 2015, 08:56:43 am »
Nic nie daje tutaj grzanie w piecu przy malowaniu proszkowym, a wręcz może pogorszyć sytuację.
Taka moja teoria z tego co się orientuje. Jeśli na forum jest zawodowy spawacz to albo potwierdzi moją teorię albo ją obali.
Zawodowym spawaczem nie jestem, ale jedną ramę z alu zrobiłem od podstaw, kilka innych naprawiałem, wszystkie wygrzewane w piecu po malowaniu proszkowym. Każda z nich z tego co wiem jeździ do dziś bez problemów.

Przecież napisałem, że grzanie w piecu przy malowaniu (czyt. w trakcie malowania), bo niektórzy mogą sobie pomyśleć, przecież podgrzewam jak maluje proszkowo no to będzie ok.
O to chodziło.

Yin czyli potwierdzasz już "oczywistą oczywistość"
wszystkie wygrzewane w piecu po malowaniu proszkowym. Każda z nich z tego co wiem jeździ do dziś bez problemów.
bo sam pisałeś w temacie " Koncepcja ramy alu - wytrzyma?"
Czyli jednak wygrzanie będzie konieczne. Zresztą nie jest to jakiś straszny problem bo rama idzie do malowania proszkowego - kwestia wynajęcia pieca na trochę dłuższy czas i odpowiednio wyższej temperatury.

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #64 dnia: Października 29, 2015, 10:23:33 am »
Przecież napisałem, że grzanie w piecu przy malowaniu (czyt. w trakcie malowania), bo niektórzy mogą sobie pomyśleć, przecież podgrzewam jak maluje proszkowo no to będzie ok.
O to chodziło.
Ok, z takim rozwinięciem się zgadzam. No może z wyjątkiem ewentualnego pogorszenia - imho nawet za krótkie odpuszczanie przy standardowym czasie polimeryzacji proszku jest jednak lepsze niż brak odpuszczania.

Lisciasty

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #65 dnia: Listopada 05, 2015, 08:47:13 pm »
No i dobrze że doktoraty. Trzeba robić doktoraty, wtedy człek mniej chamowaty ;)

Rama ma się dobrze, ale ta nakładka na pęknięcie jest gruba jak cholera, więc nie ma prawa puścić :>

live_evil

• Administrator
  • całkiem inny wariat
  • ...i stąd wiemy, że Ziemia ma kształt banana
« Odpowiedź #66 dnia: Listopada 05, 2015, 09:27:50 pm »
No i dobrze że doktoraty. Trzeba robić doktoraty, wtedy człek mniej chamowaty ;)

Rama ma się dobrze, ale ta nakładka na pęknięcie jest gruba jak cholera, więc nie ma prawa puścić :>
Nie kuś losu, zawsze może pęknąć obok wzmocnienia :P
BTW moja rama też już jeździ.

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #67 dnia: Marca 16, 2016, 01:11:51 pm »
« Ostatnia zmiana: Marca 16, 2016, 01:14:11 pm wysłana przez kaczor1 »

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #68 dnia: Marca 16, 2016, 10:59:56 pm »
A dośrodka też coś wsadzone?
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

kaczor1

• całkiem inny wariat
  • www.kaczor2.blogspot.com
    • HPV Poland & Recumbent Bike
« Odpowiedź #69 dnia: Marca 17, 2016, 01:02:27 pm »
Nie. To starszy wahacz, na którym zaczęły się pojawiać drobne ślady pęknięcia 2lata temu - bez otwartego złamania.
W środku przechodzą też linki. Ten był w lepszym stanie i dlatego ten wybrałem do naprawy.
Zespawane pęknięcia i wzmocnienia z grubszej blachy - jeśli to pęknie, to będę robił cały nowy wahacz ze stali.

Antonowitch

• całkiem inny wariat
    • Sklep na odpowiednim poziomie.
« Odpowiedź #70 dnia: Marca 18, 2016, 11:57:26 am »
Stal tak szybko nie pęka.
Odnośnie spękań w alu sądzę że gatunek alu miał tutaj spore znaczenie.
Zgłoszę temat do konstruktora może podryluje temat.
Poziomo pozdrawiam,
Anton
Głównie fotele do rowerów poziomych: http://www.czescidopozioma.pl

klubowy

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #71 dnia: Marca 18, 2016, 03:25:40 pm »
Aluminiowe ramy mają tendencję do pękania jeśli nie zrobiono odpuszczania (wygrzewania w wysokiej temperaturze). Podczas spawania powstają liczne naprężenia, tylko że stal jest bardziej elastyczna niż alu i dlatego nie pęka tak często. Oczywiście odsyłam do bardziej fachowych źródeł, moje doświadczenia w spawaniu aluminium ograniczają się tylko do teori 8)
Ja, nie wiem, co to jest sen.
Przeglądam forum, przez całą noc i dzień
Bo gdy admin wpadnie szał
Skasuje mi to com przeczytać bym chciał...

andrej

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #72 dnia: Marca 20, 2016, 09:05:16 pm »
To jest moje skromne zdanie, ale przekrój owalny byłby lepszy na wahacz"jednobelkowy".