Tu widać historie alternatywną. Zdaje się, że dotąd źródła mówiły o początku poziomek w 30 latach. A tu były już 30 lat wcześniej.
Widać że kolega nie był na zlocie w Poznaniu(Rogalinku) Anno Domini 2009. Igor z Lucyną postarali się o wyprodukowanie koszulek pamiątkowych - na klacie mamy rysunek z wniosku patentowego z 1902 roku...
---
Byłem w szoku jak się dowiedziałem że rzecz będąca jeszcze niedawno wielką nowością - płyta kartonowo-gipsowa została opatentowana w USA pod koniec XIX wieku (a Czesi piszą tak "19 wieku" - nie bawią się w cyfry rzymskie)
---
Jak dziecko oglądałem super-hit naszej kinematografii -"Czterech pancernych i pies". W jednym odcinku nasi bohaterowie przejeżdżali w Berlinie czołgiem przez zalany tunel metra. Nie mogłem się nadziwić głupocie scenarzysty/reżysera "Ale bzdurę wymyślili -wtedy metro, przecież to były czasy wojny!"
---
Wiele wynalazków ma rodowód starszy niż się nam wydaje. "Nic nowego pod słońcem" jak mawiali starożytni.
---
Nie zdziwię się jak w Chinach jeszcze trochę pogrzebią w grobowcach cesarzy i wygrzebią i zwykły rower,

i pozioma