Napisał: Griffon
2008-02-07 16:19:07
------------------
Przyznam, że niekoniecznie rozumiem potrzebę stosowania ruchomego mostka. Z wyjątkiem low-racera oczywiście, acz i tu profesjonalni producenci kierunkują sie już w stronę kierownic Aero.
Nie wiem jaki konkretnie układ budujesz, ale przecie na tym rowerze zasadniczo jeździć będziesz tylko Ty. Co innego w rowerze przeznaczonym do sprzedaży dla bliżej nieokreślonego wymiarowo nabywcy. Tam trzeba zapewnić dużo większą możliwość regulacji albo robić każdy rower pod indywidualne zamówienie (np. tak robi Volae)
Czy ten ruchomy element ma Ci zapewniać regulację to Twojej wygody w czasie jazdy czy tez ma być jakoś odchylany by ułatwiać wsiadanie na rower.
Ja zrobiłem regulację w sposób następujący. Wymierzyłem gdzie ma być umieszczone ucho mostka (to trzymające kierownicę) - tak trochę w powietrzu - mniej więcej. Wziąłem stary mostek Cr-Mo i wypiłowałem z niego samą obejmę na rurę sterową. Potem do tej obejmy dopiłowałem i ukośnie dospawałem TiGiem rurkę ok 25 cm długości i średnicy wewnętrznej 25,4 (Cr-Mo z górala). W to wpuściłem regulowany mostek ZOOM'a (wpuszczany, 36,- PLN na allegro, nówka nie śmigana), dając jako dodatkową blokadę zwyczajną obejmę ALU od sztycy podsiodłowej. W ten sposób dostałem całkiem spory zakres regulacji położenia kierownicy (wysuwanie moska + jego pochylanie) Kierownica Aero dokupiona wysyłkowo w Cykloturze za PLN 25,- tam jako RETRO!!!!
Potem wszystko w czarny proszek i jest!
Efekt możesz zobaczyć - linki do zdjęć do fotosik.pl są w wątku "A co tak ciiiicho"