Autor Wątek: Odległość supportu od mocowania fotelika - pomoc  (Przeczytany 3342 razy)

staskiewicz

• kolarz na poziomie
Odległość supportu od mocowania fotelika - pomoc
« dnia: Września 22, 2010, 08:33:07 pm »
Wiem, że to już było na forum, ale chcę mieć pewność, że nie walnąłem się w rachubach. Bądźcie Koledzy tak łaskawi sprawdzić czy nie ma błędu:

Mój xseam wynosi  111 cm. Pomniejszam to o 17,5 cm na korby i 4 cm na ugięcie kolan. To jest 89,5 cm.
Teraz tak - fotelik (od Kaczmarka,  taki jak w sklepiku do SWB) - jego mocowanie ma być pośrodku "poddupka" z możliwością przesunięcia przód i tył. W ramę będzie wspawana rurka jak w Slyway'u. Właśnie o odległość tej rurki  chodzi czy te 89,5cm pomniejszyć o 5- 6 cm? Czyli mniej więcej odległość od oparcia do środka "poddupka".  Zaznaczam, że support nie będzie regulowany.

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
Odp: Odległość supportu od mocowania fotelika - pomoc
« Odpowiedź #1 dnia: Września 22, 2010, 08:58:43 pm »
hm... wydaje mi sie, ze ciezko to bedzie dokładnie okresic, jesli nie bedziesz robil regulacji suportu, to musisz, zeby miec pewnosc sprobowac umocowac fotelik i dopasowac go wstepnie, nie zapominaj ze na odlegosc fotela od suportu ma wplyw również kąt pochylenia fotela.

storm

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Września 22, 2010, 09:18:16 pm »
A ja dodam od siebie, że warto zrobić kilka jazd z różną odległością x-seam przed zamontowaniem fotelika "na stałe". osobiście się nie skurczyłem w ciągu ostatniego roku, ale w tym roku zmniejszyłem odleglość supportu od fotelika i osiągi mam większe* niż przy starej odległości, chociaż przy poprzednich ustawieniach zrobiłem dobre kilka tysięcy kilometrów.

* co widac było na ZLOCIE - mimo problemów z hamulcem robiłem rzeczy, których na starej odległości bym nie zrobił - np jazda na '6' biegu na niewielkiem podjeździe czy przy niewielkich prędkościach. Żeby było mało, to obecnie potrafię "dać kopa w pedał" co przy starym ustawieniu było bardzo trudne (spory ciężar roweru i kufra).

staskiewicz

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Września 22, 2010, 09:30:37 pm »
to musisz, zeby miec pewnosc sprobowac umocowac fotelik i dopasowac go wstepnie

Niestety nie będę miał takiej możliwości -muszę wszystko dokładnie pomierzyć....  dlatego chcę mieć zapas regulacji po kilka cm na foteliku.