Autor Wątek: Wpływ jakość ogumienia na osiągane wyniki  (Przeczytany 8504 razy)

Jakub S.

• całkiem inny wariat
Odp: Wpływ jakość ogumienia na osiągane wyniki
« Odpowiedź #15 dnia: Września 16, 2010, 11:54:17 pm »
Zaciski zaciskami ale w tarcze i klocki inne niż fabryczne warto zainwestować. Nie lubię tarcz ale kombinuję w kierunku widelca jednostronnego więc może będzie trzeba.
Co do klocków to się zgadzam. A jak w końcu z przedniej obręczy czarna anoda wytarła mi się do gołego alu to mogłem założyć lepszej jakości klocki (aktualnie niebieskie Alligator), wcześniej na czarnej obręczy tylko najtańsze nie piszczały przeraźliwie.
Jakub Sałata

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #16 dnia: Września 17, 2010, 08:54:05 am »
Nie lubię tarcz ale kombinuję w kierunku widelca jednostronnego więc może będzie trzeba.

Przy jednostronnym powinno dać się wykorzystać szczęki szosowe.

wcześniej na czarnej obręczy tylko najtańsze nie piszczały przeraźliwie.

Będę zgadywał - piszczały na kole 20"? Widzę że nie tylko ja mam z tym problem - już drugi komplet klocków testuje i dalej piszczy, choć ma to i dobre strony jako alternatywa dla dzwonka ;).

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #17 dnia: Września 19, 2010, 07:23:02 pm »

jako że lenistwo jest motorem napędowym wynalazczości na równi myślę z brakiem funduszy ja się też dorzuce,
 mając skłonności do wydziwiania i kombinowania na różne sposoby wymyśliłem sposób regeneracji klocków hamulcowych na tyle dobry co i skuteczny w przypadku piszczenia

na czym to polega bierzemy zużyte klocki za pomocą szlifierki nie kątowej! tylko takiej z kamieniem! ściągamy warstwę gumy do równego musi być równo robimy to przykładając klocek delikatnie do boku kamienia

kiedy klocki mamy wyrównane bierzemy gumę najlepsza guma to czarna guma z takich szpachli do kładzenia gładzi na ściany wycinamy trochę większe kawałki niz obrys klocka smarujemy następnie klocek i gumę klejem superglu lub kropelka delikatnie składamy i potem ściskamy w imadle

po sklejeniu około minuta w imadle obrabiamy nadlewki gumy na tejże szlifierce
jeżdżę na takich klockach już kilka lat nie piszczą nie zdarzyło mi się również żeby guma się oderwała czy odkleił trochę
jak skombinuje aparat to umieszcze fotkę takiego kocka
« Ostatnia zmiana: Września 19, 2010, 07:24:54 pm wysłana przez tomek70 »

okon140

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: Września 19, 2010, 09:51:05 pm »
Ciekawi mnie tylko jedna rzecz, jak jest z ścieralnością tej gumy?
Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale wydaje mi się że ta guma jest miękka, jeżeli to dobre założenie to chyba powinna się wycierać, a może dojść do sytuacji że będziemy hamować metalem, co zbyt dobrze obręczy nie służy. Rozumiem że musi to jakoś funkcjonować, wydajniej i taniej niż nowe klocki. Pytanie jak?

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #19 dnia: Września 19, 2010, 10:16:11 pm »
nie jest wcale miękka  ta na klockach jest bardziej miękka dlatego piszczy w klockach jest metal dlatego nie można klocka wygiąć to nie właściwości gumy sprawiają ze klocek jest taki twardy tylko zatopiony w gumie metal

nie zdarzyło mi się ze klocek metalem tarł o felgę :) jak dobrze pójdzie to dam zdjęcie klocków które założyłem na początku sezonu będzie widać o ile są starte daleko im do metalu co najmniej jeszcze jeden sezon na nich pojeżdżę