Autor Wątek: Bezpieczeństwo na drodze  (Przeczytany 13593 razy)

jarek_es

• Administrator
  • całkiem inny wariat
Bezpieczeństwo na drodze
« dnia: Września 03, 2008, 08:16:55 pm »
Napisał: mpalternatywa
2008-02-05 23:24:28
-----------------
   Witam wszystkich forumowiczów,

potrzebuję Waszej pomocy. Chcę zakupić do swojej poziomki odblaskową chorągiewkę na długiej, giętkiej antence - tak żebym był z daleka widoczny na drodze - ale nigdzie nie mogę tego znaleźć. Wiem, że są takie np. w rowerowych przyczepkach dla dzieci, ale nie mogę tego nigdzie kupić.

Czy ktoś wie gdzie można nabyć takie "coś"? Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Jakie inne rozwiązania proponujecie aby zwiększyć swoją widoczność/bezpieczństwo na drodze?

Pozdrawiam wszystkich poziomkowców...

-------------
Szykuje się rewolucja w truskawkach!!!

jarek_es

• Administrator
  • całkiem inny wariat
Odp: Bezpieczeństwo na drodze
« Odpowiedź #1 dnia: Września 03, 2008, 08:17:32 pm »
Napisał: marczi
2008-02-06 21:12:23
----------------
   1) Jeśli chodzi o jazde po zmroku to bardzo dobrym wyborem są opony z odblaskiem na bokach, niestety niezbyt popularne w sklepach rowerowych, zwłaszcza jeśli chcesz mieć komplet 20 i 26" tego samego rodzaju

2) Kolejne rozwiązanie to taśmy odblaskowe naklejane na rame i siedzenie, najlepiej 3M - obecnie to wydatek do 30zł za metr. Poza tym szerokiej gamy innego rodzaju odblaski.

3) Jaskrawa kurtka/kamizelka oraz jakieś mocne oświetlenie, przynajmniej na tył

4) Jakimś wyjściem jest też malowanie ramy w jaskrawych kolorach.

jarek_es

• Administrator
  • całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Września 03, 2008, 08:18:06 pm »
Napisał: ~milczekkkk
2008-02-10 19:36:29
---------------
ja kupiłem sobie kamizelkę odblaskową taką jak do samochodu odprułem z niej paski odblaskowe kupiłem taśmę samoprzylepną i przyklejałem gdzie się da można też przykleić budaprenem koszt siedem zł a swiece z daleka jak latarnia

jarek_es

• Administrator
  • całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Września 03, 2008, 08:18:42 pm »
Napisał: Kuba2
2008-02-11 21:19:06
------------------
  Osobiście kupiłem sobie chorągiewkę na allegro od rowerka dziecięcego. Co do jej skuteczności to podobno coś daje. Mój kolega który często jeździł do pracy tą samą trasą co ja zwracał mi uwagę że właściwie rower poziomy ze swojej natury jest słabo widoczny ze względu na mały przekrój czołowy. Dodatkowo jest właściwie niewidoczny spoza innych samochodów. No i dzięki tej chorągiewce umieszczonej teraz na wysokości min 180cm od ziemi widać przynajmniej chorągiewkę Jeśli chodzi o odblaski i kolory jaskrawe polecam stworzenie jak największych jednolitych powierzchni, sam chcę w tym roku okleić swój bagażnik jak największą ilością żółtego.

Kuba

jarek_es

• Administrator
  • całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Września 03, 2008, 08:19:14 pm »
Napisał: Czolk
2008-02-15 18:47:47
---------------
Ja swoje 2 chorągiewki (swoją i dla żony) kupiłem w Auchan za jakieś 12pln sztuka. Choć z perspektywy czasu uważam, że chorągiewka na antence to za mało. Przydało by się mieć coś większego: coś w stylu rękawa wiatrowego jaki stawia się na lotniskach. Miałby dużo większą powierzchnię. Może nawet coś takiego sobie zrobię na przyszły sezon.
pzdrw

Pzdrw

--
Franc "Rowery Poziome Rule"

niczym nie wyróżniający się IMK P7
granatowa Żaba 2 z D7F i LPG, "TKP Edition"
zielona Xantia kombi, 2.0 HDI

gromanik

• kolarz na poziomie
    • Białołęka dla rowerów
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 06, 2011, 02:10:59 am »

koncki

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 06, 2011, 09:33:36 am »
Normalnie świecisz przykładem! Pozdrawiam brata w ciąganiu dzieci za rowerem ;D

storm

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 06, 2011, 10:58:27 am »
Ja bym do tego dorzucił jeszcze "wykrywacz padaczki" tylny... Wówczas nawet jazda po drodze krajowej nie jest niebezpieczna i staje się przyjemnością ;)

gromanik

• kolarz na poziomie
    • Białołęka dla rowerów
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 06, 2011, 11:46:36 am »
Ja bym do tego dorzucił jeszcze "wykrywacz padaczki" tylny... Wówczas nawet jazda po drodze krajowej nie jest niebezpieczna i staje się przyjemnością ;)

Nie wiem, czy  zauważyłeś, ale w tylnej klapie przyczepki są zamontowane dwie lampki Smart Super Flash, a pomiędzy nimi mocuję jeszcze lampkę Cateye TL-LD1100, z mojego roweru, żeby nie migała Ani po oczach ;-)
« Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2011, 11:01:55 pm wysłana przez gromanik »

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 07, 2011, 08:39:32 pm »
ja gdzie się da przyklejam paski które wycinam z odblaskowej kamizelki. Koszt 5 PLN

istrii

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 08, 2011, 09:58:52 am »
Zdobycie takiej flagi nie jest proste. Sam po Wrocławiu zwiedziłem kilkanaście sklepów zanim ją dostałe.
Miałem na tyczce taki pomarańczowy trójkącik, który gdzieś zgubiłem jadac przez las.
wiec kupiłem taśmę odblaskową w sklepie z włóczkami materiałami itp.
Pozszywałem sobie tą taśmę naprzemiennie i wyciąłem trójkąt. Bardzo jest ona widoczna.
A do tego mam odblaski na rowerze i na kasku.
http://bzaborow.org/galer/pg/photo/49023
pierwszy z lewej

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 09, 2011, 09:19:37 am »
Potrzebowałem kawałeczki foli odblaskowej - poszedłem do przedstawiciela 3M w Pile i powiedziałem o co mi chodzi - dostałem około metra ze wzornika gratis :)
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

Rumcajs1

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 11, 2011, 11:09:26 pm »
A może takie coś?? Majtające "frędzelki" znacząco powiększają powierzchnię, a na dodatek - powodują migotanie.. 
Jeżeli półtorej kury zniesie półtora jajka w półtora dnia, to ile jajek zniesie dziewięć kur w dziewięć dni?

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 12, 2011, 09:37:31 am »
powodują migotanie.. 

Jak i turbulencje .. może jednak choińke przymocować raz ze swiatelkami i bombkami ? :D
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 12, 2011, 12:45:02 pm »
To takie nawiązanie do husarii ;) ( choć ostatnio się mówi że te skrzydełka to mit). Zamiast takich spowalniaczy Można zastosować rurkę aluminiową z wywierconymi otworami na całej długości i neonem wewnątrz. (Neony, listwy led itp można znaleźć na allegro w działach z tuningiem samochodów / komputerów). Pozostaje kwestia zasilania. Ewentualnie na końcu rurki można umieścić latarkę z dyfuzorem, świeci to zdecydowanie mocniej niż jakikolwiek neon.
http://www.aliexpress.com/product-fm/307014047-Fenix-L-P-Lambency-mask-of-high-light-flashlight-red-for-21-mm-in-diameter-wholesalers.html
http://acmdavao.proboards.com/index.cgi?board=1adopenmarket&action=print&thread=5403
http://www.youtube.com/watch?v=zDjnr4DHZOE