Autor Wątek: [poszukuję] Wykonawcy zebatki 64T (blat)  (Przeczytany 5528 razy)

SlawekS

• sympatyk
  • *
[poszukuję] Wykonawcy zebatki 64T (blat)
« dnia: Września 06, 2010, 12:37:34 pm »
Witam
Szukam osoby mogącej wykonać na zamówienie zębatkę przednią o 64 zębach (+/- 2 zęby)
Zębatka ma być zamontowana na korbach Shimano TIAGRA a więc mocowanie na 5 otworów o rozstawie 130 mm.
Waga zębatki nie ma większego znaczenia chociaż preferowałbym aluminium :)

Przy rozsądnej cenie zamówiłbym od razu 2 szt (drugi rower dopiero w planach ).

Kontakt
gg:1018580
tel +48 692 294 270

Yin

• całkiem inny wariat
Odp: [poszukuję] Wykonawcy zebatki 64T (blat)
« Odpowiedź #1 dnia: Września 06, 2010, 03:15:32 pm »
Też jestem potencjalnie zainteresowany jedną sztuką, rozstaw taki sam.

wrona

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #2 dnia: Września 06, 2010, 03:18:58 pm »
 :)
« Ostatnia zmiana: Marca 07, 2011, 04:27:56 am wysłana przez wrona »

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Września 06, 2010, 04:45:44 pm »
Najprościej idź do pierwszego lepszego warsztatu z obrabiarką CNC. Dajesz projekt i za chwilę gotowe :)

Inna sprawa, że będziesz miał problem z przerzutką (przerzutkami?) do takiego monstrum, część jest mooocno nietypowa  (jeżeli w ogóle istnieje/ą). Bez "normalnych" koronek z przodu pod górkę to będzie baaardzo ciężko (no chyba że jesteś jak Maja W, i wcale nie myślę o urodzie :D ).

Jak dobrze pamiętam, długi wózek w przerzutce megarange może "wybrać" 45 zębów (megarange 43, ale potrafi wrzucić na potwory po 36 zębów). Przy drugiej koronce z przodu 42 daje to praktycznie jeszcze możliwość założenia dowolnej kasety (nawet 11-32).

Jednak.. Biorąc pod uwagę konstrukcję.. To i tak jest ryzykowne rozwiązanie (sprężyna nie pracuje dobrze w "krańcowych" zakresach).

SlawekS

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Września 06, 2010, 06:51:15 pm »
Najprościej idź do pierwszego lepszego warsztatu z obrabiarką CNC. Dajesz projekt i za chwilę gotowe Uśmiech

...

Tak jasne tyle że dla mnie autocad to czarna magia (jestem starej daty)

Bez "normalnych" koronek z przodu pod górkę to będzie baaardzo ciężko (no chyba że jesteś jak Maja W, i wcale nie myślę o urodzie :D ).

Jak dobrze pamiętam, długi wózek w przerzutce megarange może "wybrać" 45 zębów (megarange 43, ale potrafi wrzucić na potwory po 36 zębów). Przy drugiej koronce z przodu 42 daje to praktycznie jeszcze możliwość założenia dowolnej kasety (nawet 11-32).

Nie jestem jak Maja W za to mam silnik elektryczny w piaście :p dwu zakresowy do 25 km/h jako wspomaganie wystarczy a powyżej już nawet ja dam rade dokręcić.

sprawa nr 2 jeśli założę jako blat 64 zęby a jako "małą" 52 to mam taka samą różnice jak w przypadku standardowych korb 34-50z
więc z tyłu standardowy długi wózek
trochę kombinacji będzie z przednią przerzutką ale na to przyjdzie czas (zobaczymy jak będę miał zębatkę).

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Września 06, 2010, 10:37:57 pm »

Ja mogę zrobić projekt, rysowałem już zębatki i jedna służy w moim rowerze do prowadzenia łańcucha :)
Musicie mi tylko powiedzieć jaka jest średnica otworów pod śruby mocujące blat i średnica "wgłębienia" na korbie gdzie jest osadzony (średnica wewnętrzna zębatki, krzywizna w miejscu mocowania do ramienia).
Jakub Sałata

SlawekS

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Września 07, 2010, 09:57:27 pm »

Ja mogę zrobić projekt, rysowałem już zębatki i jedna służy w moim rowerze do prowadzenia łańcucha :)
Musicie mi tylko powiedzieć jaka jest średnica otworów pod śruby mocujące blat i średnica "wgłębienia" na korbie gdzie jest osadzony (średnica wewnętrzna zębatki, krzywizna w miejscu mocowania do ramienia).

PW wysłane :)