Autor Wątek: Wysokość od ziemi-jaka optymalna?  (Przeczytany 3581 razy)

jarek_es

• Administrator
  • całkiem inny wariat
Wysokość od ziemi-jaka optymalna?
« dnia: Września 03, 2008, 08:10:13 pm »
Napisał: mmx64
2008-02-01 09:24:34
--------------
  Kończę konstrukcję,zaraz pierwsze testy.Mogę wprowadzić wiele poprawek-bo jescze go nie lakieruję. No i jak z wysokością ?jaka jest optymalna w poziomie?Mój Airbike ma siodełko na wysokości 5 cm poniżej wysokości 26' koła.

Ale Python ma 15/20 cm nad ziemią.Tylko że taka
wysokość jest do kitu- bo w kałuży można się utopić . Wysokość siedzenia Airbike pozwala na pokonywanie sporych kałuż i przeszkód leśnych-ale im niżej tym lepiej -mniejszy opór powietrza.Napiszcie jak wysokie macie siedziska.
Pozdro

jarek_es

• Administrator
  • całkiem inny wariat
Odp: Wysokość od ziemi-jaka optymalna?
« Odpowiedź #1 dnia: Września 03, 2008, 08:10:50 pm »
Napisał: bzaborow
2008-02-02 16:53:48
-----------------
  czesc

moj obecny rowerek ma wysokosc siedziska ok 42cm, jak dla mnie nie jest zle, ale mogloby byc jeszcze kilka cm nizej.
Wazne zeby nie miec wzroku ponizej dolnych krawedzi szyb samochodow - jak jezdzilem przez tydzien na eksperymentalnym flevo (29cm) to juz troche sie dziwnie czulem miedzy samochodami (sama jazda zdala od samochodow byla swietna - genialne uczucie jak sie mozna podeprzec 2-ma calymi dlonmi o asfalt i nie wypinac z noskow/zamkow). A jak smigalem przez pare dni na klonie pythona (tamten mial dla odmiany ok 25cm nad ziemia fotel) to juz sie naprawde nieswojo czulem nie wystajac zadnym elementem roweru czy ciala ponad maske osobowki...

takze jak dla mnie optimum na normalne ulice - 35-40cm, a na tor - dowolnie nisko

pozdrawiam
bart

tlen: bzaborow@tlen.pl

jarek_es

• Administrator
  • całkiem inny wariat
Odp: Wysokość od ziemi-jaka optymalna?
« Odpowiedź #2 dnia: Września 03, 2008, 08:11:26 pm »
Napisał: Czolk
2008-02-02 17:19:17
----------------
Dokładnie, tak jak pisze Bartek: jak chcesz w miarę bezstresowo jeździć po ulicy miedzy samochodami to wysokość minimalna-minimalna wydaje się ~33cm (tak ma Velokraft Vk1/Vk2 i Optima Baron). Mój IMK P6 ma wysokość 42cm i jest bardzo dobrze, poprzedni, IMK Nr5 miał fotel ~53cm nad ziemią i też było super. Jakby mnie byłoby stać na więcej rowerów, to do jeżdżenia po mieście zrobiłbym klona Optima Orca USS (2x26" i wysokość około55~60cm). Jak chcesz się ścigać po torze, to im niżej, tym lepiej. Wydaje mi się jednak, że poniżej 15cm rama będzie tak wygięta, że może nie być wystarczająco sztywna i będziesz musiał dać poprzeczkę usztywniającą nad ramieniem.

Pzdrw

--
Franc "Rowery Poziome Rule"

niczym nie wyróżniający się IMK P7
granatowa Żaba 2 z D7F i LPG, "TKP Edition"
zielona Xantia kombi, 2.0 HDI