Autor Wątek: piasta jednostronna - zwykła piasta + oś pedału  (Przeczytany 18432 razy)

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
piasta jednostronna - zwykła piasta + oś pedału
« dnia: Sierpnia 26, 2010, 07:00:01 pm »
Podchodzę do tematu budowy taniej piasty jednostronnej. Plan jest prosty. Bierzemy piastę przednią i zamieniamy jej oś na tą od pedałów. Widziałem gdzieś zdjęcia takiej przeróbki. Banalnie proste, ale nie jest tak pięknie. Po zgrubnym zmierzeniu piasta przednia ma odległość między miskami 70 ( pomiędzy widełkami długość 100). Natomiast oś pedałów (pomiędzy konusami) wynosi 50 - 65. Pedały mają różne szerokości. Zbadałem to na 3 parach, każda ma inną długość. Jest problem. Może na 2 zwoje gwintu da się to skręcić... Generalnie ośki są za krótkie. Jak to spasować?  piasty do rowerów dziecinnych są węższe? szukać pedałów dla słoni? Macie jakieś pomysły?
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!

MaciejDlugosz

• Gość
Odp: piasta jednostronna - zwykła piasta + oś pedału
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 26, 2010, 07:07:23 pm »
Podchodzę do tematu budowy taniej piasty jednostronnej. Plan jest prosty. Bierzemy piastę przednią i zamieniamy jej oś na tą od pedałów. [...] Jest problem. Może na 2 zwoje gwintu da się to skręcić... Generalnie ośki są za krótkie. Jak to spasować?  piasty do rowerów dziecinnych są węższe? szukać pedałów dla słoni? Macie jakieś pomysły?

Tu jest "Hamerykanin" który zrobił piastę jednostronną z osi pedałów, pokazane jest wszystko od początku do końca:

http://www.youtube.com/watch?v=ZUzxohVQ-78     ----> przewiń na 03:19

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 26, 2010, 08:21:59 pm »
oglądałem ten film te pedały starego typu kiedyś były takie w "ukrainach" i innych starych rowerach  trzeba szukać na złomowiskach

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 26, 2010, 09:26:18 pm »
tego mi było trzeba. Są to pedały metalowo gumowe, klasyczne. Kosztują 10zł/para, 5zł/oś - taniej niż oś do przedniej piasty. Jak widać są dostępne 2 modele . Ciekawe które są lepsze w tym zastosowaniu, trwałości. Dla potomności:

Przykładowe opisy z aukcji : UNIWERSALNE PEDAŁY ROWEROWE STALOWO-GUMOWE; Tradycyjne pedały rowerowe do rowerów miejskich, holenderskich, zabytkowych; Pedały retro gumowo-stalowe

Jak jeszcze znajdzie się korba stalowa w cenie biedronkowej, to taka nowa piasta (z gniazdem do montażu) może wyjść naprawdę tanio (ceny z aledrogo):
piasta 10zł
oś (pedał) 5zł
gniazdo koła(lewa korba stalowa) 8zł
-----------------------------------
23zł :P

EDIT:
wszystko nowe :-*

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 26, 2010, 09:28:23 pm wysłana przez Neverhood »

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 26, 2010, 09:27:33 pm »
za nowe

edit:
jak to usunąć?

zgłoś do moderatora:"Wystąpił błąd!
Nie możesz zgłosić swojej wiadomości, to nie ma żadnego sensu! " Ja w tym widzę sens ::)
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 26, 2010, 09:30:42 pm wysłana przez Neverhood »

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 26, 2010, 10:03:49 pm »
Przycisk ''Modyfikuj'' po prawej stronie nad postem.

W kwestii częsci, problem z nimi jest taki że są bardzo ciężkie (korba) i niektóre np. korba używają dosyć archaicznych rozwiązań mocowania (klin). Kojarzy mi się też że gwint w pedałach starego typu może być inny niż w nowych ale nie jestem na 100% tego pewien.

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 26, 2010, 10:36:29 pm »
W kwestii częsci, problem z nimi jest taki że są bardzo ciężkie (korba) i niektóre np. korba używają dosyć archaicznych rozwiązań mocowania (klin). Kojarzy mi się też że gwint w pedałach starego typu może być inny niż w nowych ale nie jestem na 100% tego pewien.

Hm, ale jakie znaczenie ma standard mocowania na osi suportu jeśli potrzebna jest tylko część z gwintem?
A gwint pedałów jest na szczęście taki sam - 9/16" x 24 TPI.
Jakub Sałata

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 26, 2010, 10:49:36 pm »
Jak jeszcze znajdzie się korba stalowa w cenie biedronkowej, to taka nowa piasta (z gniazdem do montażu) może wyjść naprawdę tanio (ceny z aledrogo):
piasta 10zł
oś (pedał) 5zł
gniazdo koła(lewa korba stalowa) 8zł
-----------------------------------
23zł :P

EDIT:
wszystko nowe :-*

Jak masz czas to na wszelki wypadek sprawdź sobie też ceny piast BMX (najlepiej żeby były na 36 otworów - są takie, przeważnie jednak BMX piasty są na 48 otwory). Ich osie są banalne do adaptacji na "jednostronną piastę". W przypadku pełnej osi BMX 14mm można by ją wydrążyć bo sporo (pełna 14mm oś) waży. Są tez osie o mniejszej średnicy i spokojnie "dadzą radę". Ale faktycznie ta metoda z zastosowaniem osi z pedałów będzie pewnie najtańsza.

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 13, 2011, 11:27:16 am »
Z racji tego ze mnie wzielo na jednostronne mocowanie koła, a ze samo koło to nie wszystko, konieczny tez jest hamulec wiec mam pytanie : czy przednia piasta pod vbrake ma taka sama długość osi jak piasta pod tarcze? A dokładniej czy oś z pedału będzie wystarczJaco długa do osi pod tarcze ?

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 13, 2011, 04:28:31 pm »
Gemsi: piasta pod v-ki ma taką samą szerokość jak piasta pod tarcze. Ja osobiście używam piasty bitex pod oś 12mm, ale można zmienić w niej łożyska na takie pod oś 15mm. Ośkę zrobi ci każdy tokarz. Łożyska kosztują parę zł. Piaste kupiłem u Kamila z Velokraftu.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 13, 2011, 07:58:55 pm »
Wytoczy ale nie utwardzi. Wszystkie ośki piast są utwardzane.
Jakub Sałata

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 13, 2011, 08:49:29 pm »
no ale w razie jakby co to chyba da rade lekko podtoczyc oś korbowodu ? bo sa dwie szkoly na piaste jednostronną, na osi korbowodu i na osi pedała,
bede testował jedno i drugie, poki co na jakiejs taniej piascie

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 13, 2011, 09:31:32 pm »
no ale w razie jakby co to chyba da rade lekko podtoczyc oś korbowodu ? bo sa dwie szkoly na piaste jednostronną, na osi korbowodu i na osi pedała,
bede testował jedno i drugie, poki co na jakiejs taniej piascie
Akurat stoczysz to utwardzone i zostanie miękkie. To miękkie można nawęglić  i zahartować. W garażu też się uda, ale jak Twoje zdrowie i bezpieczeństwo innych ma być uzależnione od "uda się, albo nie".....
Są gotowe piasty jednostronne.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 13, 2011, 10:18:52 pm »
oj, od razu utwardzane ośki, wystarczy wziąć lepszą stal np. 41Cr4 (dawne 40H) i już, można lekko ulepszyć. Z tego jest ośka D12mm w moim IMK P7 i trzyma się.
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

PrzemO

• wyczynowiec na poziomie
  • Never talking just keeps walking...
    • Sporty alternatywne
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 03, 2011, 01:54:34 pm »
Nie wiedziałem gdzie to wrzucić, więc padło na ten temat.

Fiński rower - jednobelkowiec z piastą jednostronną na tył: KLIK
Przerwa