Spoko

Ale tak na serio - przeładowane są te profesjonalne programy w rozmaite opcje na maksa i na początku autentycznie "można się zgubić". Do zrobienia "słynnej" symulacji obciążeń trzeba wiedzieć "gdzie, co i jak zaczepić/ ustawić". Programy są "proceduralne", źle wpiszesz obciążenie to i nawet wynik symulacji będzie zły.
Chyba nikt tu nie wyskoczy z projektem ramy w Catii ani w Inventorze, bo to za dużo zabawy żeby to potem gratis publikować (przykre ale prawdziwe).
Ja jestem zdania że o wiele więcej zdziałam Googlem z ketchupem

A precyzyjne rysunki techniczne muszą jeszcze chwilkę poczekać bo nikt nie kwapi się żeby podać oznaczenia spawalnicze... To mnie w tej chwili "trzyma". Program za mnie tego nie zrobi - ja muszę ustalić jakie parametry ma połączenie spawane. W Google z ketchupem

można wprowadzać oznaczenia tekstowe, więc nic nie stoi na przeszkodzie żeby wprowadzić te oznaczenia spawalnicze.
No to pytanie - czy ktoś ma przykład pełnych, prawdziwych oznaczeń spawalniczych np. dla blachy 1,5mm łączonej z drugą blachą 1,5mm?? Chodzi o podawanie takich parametrów jak:
- jak oznacza się kierunek spawania,
- jaka ma być "znormalizowania" grubość spoiny,
- jakie mają być liczbowe "ultra-precyzyjne" parametry np. dla dwóch blach 1,5mm byłby to np. prąd 100A, prędkość wysuwania drutu xxx, prędkość prowadzenia uchwytu yyy.
To nam dużo bardziej pomoże niż "wykręcony soft" (IMO). Po projektowaniu każdy mógłby wtedy zanieść ramę do spawania i możemy sprawnie wymieniać się projektami swoich rowerów.