Autor Wątek: SPD  (Przeczytany 8203 razy)

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
SPD
« dnia: Sierpnia 09, 2010, 08:11:39 pm »
Jesli chodzi o SPD, to w pionie uzywam ich od kilku sezonów i nie wyobrażam sobie jazdy z normalnymi platformami, wiadomo ze na pionie mozna podciągnąć korbę, a jak jest w poziomie ? co daje jazda w SPD poza stabilnym "trzymaniem" korby ? czy też jest zysk mocy ?

sławek

• całkiem inny wariat
Odp: SPD
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 09, 2010, 08:33:11 pm »
a jak jest w poziomie ? co daje jazda w SPD poza stabilnym "trzymaniem" korby ? czy też jest zysk mocy ?

Jest zyska na mocy, można "ciągnąć" pedały, nogi nie spadają z pedałów  ... i można się szybciej  wy.....lić  czego nieraz doświadczyłem. >:(
  Wypinając się na pionowym stopę masz przy ziemi, a jak się wypinam na SWB to mam stopę nad przednim kołem czyli dość daleko od ziemi.
  Mimo tych niedogodności jeżdżę przeważnie wpięty.
  Jak mówił stary baca "jak się nie wywrócisz to się nie nauczysz"  więc ja się nauczyłem i wypinam się przed każdym "Ustąp pierwszeństwa", przed przejazdem kolejowym i na drogach polnych.  Aha, w mieście też się nie wpinam
                     Pozdrowienia 
Sławek

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 09, 2010, 09:25:56 pm »
a jak jest w poziomie ? co daje jazda w SPD poza stabilnym "trzymaniem" korby ? czy też jest zysk mocy ?

Jak mówił stary baca "jak się nie wywrócisz to się nie nauczysz" 

ok, no to jak przejade regulaminowe 200 km to zmieniam platformy na SPDy;)

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 09, 2010, 09:53:44 pm »
No i jeszcze przesrane mam na podjazdach (takich prawdziwych, górskich, czeskich choć asfaltowych)
 jadę wolno i mozolnie, więc pracuję kierownicą na boki- a ponieważ mam stopę blisko koła -mogę uderzyć stopą o koło lub odwrotnie  ;D
   I wtedy też się mogę wy....  No wiesz co...  ;D
  Cud Boski,  że jeszcze żyję- tyle na mnie czyha niebezpieczeństw związanych z wpinanymi pedałami. ::).
  No i wożę buty zapasowe, by w razie awarii móc dojść na banhof (po śląsku "dworzec" -  "Na banhofie pizło cwaj"--"Na dworcu wybiła druga"  czyż to nie prawdziwie poetycki zwrot?  ;D)
  Jeżdżę w "butach po Helmutach" - kupiłem takie używańce Diadora z systemem Look na giełdzie za 50 zł z pedałami i się bujam na nich... ;)
  Chodzić się w nich nie da- dlatego wożę zapasowe ::) 
Sławek

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 09, 2010, 09:58:26 pm »
No i jeszcze przesrane mam na podjazdach (takich prawdziwych, górskich, czeskich choć asfaltowych)
taaa, ja na razie sprawdzam lajtowe mazowieckie podjazdy, a tych tutaj niewiele, nie to co na południu 

No i wożę buty zapasowe, by w razie awarii móc dojść na banhof (po śląsku "dworzec" -  "Na banhofie pizło cwaj"--"Na dworcu wybiła druga"  czyż to nie prawdziwie poetycki zwrot?  ;D)

ja, synek, richtig :)

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 09, 2010, 10:03:34 pm »
taaa, ja na razie sprawdzam lajtowe mazowieckie podjazdy, a tych tutaj niewiele, nie to co na południu 
No to nudno tam jakoś macie  ;D

Prawdziwa poezja - autentyk
  Orkiestra górnicza przygotowuje instrumenty -
drygent
 "No chopoki, aj, cwaj, draj- "Jeszcze Polska nie zginęła..." 
Sławek

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 09, 2010, 10:08:18 pm »
No to nudno tam jakoś macie  ;D

Macie, macie, nie macie tylko mają, ja tu na wygnaniu, ja autentyczny gorol ze Sosnowca jestem,

Prawdziwa poezja - autentyk
  Orkiestra górnicza przygotowuje instrumenty -
drygent
 "No chopoki, aj, cwaj, draj- "Jeszcze Polska nie zginęła..." 

ładne :D

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 09, 2010, 10:17:47 pm »
Macie, macie, nie macie tylko mają, ja tu na wygnaniu, ja autentyczny gorol ze Sosnowca jestem,
  Skoro tak...
  No to jeszcze jeden autentyk- idę sobie przez Katowice i podśpiewuję (po polsku) Pijany koleś woła do pieska kręcącego się po ulicy "Odź tu, odź bo cie auto rozjedzie"   
Spojrzał na mnie...
 "Albo cie gorol rozdepto..." ;D
Sławek

Rumcajs

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 09, 2010, 10:41:54 pm »
sławek - 50 zł za buty z pedałami??!! Jakoś tak Ci się trafiło, czy to u Was codzienna cena?..

W antryju na byfyju stoła szolka pełno tyju :) - czy jakoś tak..

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 10, 2010, 07:37:44 am »
sławek - 50 zł za buty z pedałami??!! Jakoś tak Ci się trafiło, czy to u Was codzienna cena?..
W antryju na byfyju stoła szolka pełno tyju :) - czy jakoś tak..

Wpięcia były już mocno zużyte i za pół roku je wymieniałem- ale przynajmniej bezstresowo sprawdziłem jak się jeździ ze wpięciami (spróbowałem, i tak mi już zostało)
  Dużo rzeczy przywożą z Niemiec prawdopodobnie w różnych "wystawek" czyli "szpermilów", i jak się trafi to sprzedadzą za grosze
 Przykłady korzystnych cenowo zakupów
walizka lotnicza mała(tak koło 80 litrów pojemności)  strasznie wytrzymała (przerobiłem na kufer do roweru)  40 zł
kask rowerowy za 12 zł (stargowałem z 15  ;)
Walizka lotnicza duża - może przerobię na kufer do przyczepki rowerowej  50zł
Przyczepka rowerowa używana to przewożenia dzieci 140zł  (to do niej tą walizkę będę chciał przyczepić)
Przyczepka dla dziecka typu "zrób tandem" 150 zł
Bagażnik na dach duży typu "trumna" - 230zł

Ale jakbyś czegoś szukał, to na pewno nie znajdziesz za korzystną cenę...
   Gdybym tam jeździł specjalnie i czegoś szukał to bym stwierdził szybko że się to nie opłaca.
  A tak wstanę sobie w niedziele rano, skoczę na rowerze do kolegi na szachy, a w drodze powrotnej wstępuję na giełdę, bo lubię taką atmosferą targowiska różności...
Sławek

Rumcajs

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 10, 2010, 09:05:07 am »
Towaru z wystawek (czy wręcz śmietników) to i u nas troszkę jest, ale najczęściej ceny są kosmiczne (jak na wystawkowe) - bo to, panie, niemieckie !!

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 10, 2010, 12:33:13 pm »
I Polak się cieszy jak kupi coś, co Niemiec wyrzucił. ;)
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 10, 2010, 08:31:52 pm »
I Polak się cieszy jak kupi coś, co Niemiec wyrzucił. ;)

"A i tym się chlubi, że co Francuz wymyśli to Polak polubi" (Pan Tadeusz)

Biegnę w butach po Helmutach
   Swetr troszeczkę używany
   ale made in Germany  (Jacek Ziobro kabareciarz)

"Tym to by się jeszcze 5 Murzynów ucieszyło"  (Mój Szwagier)

Nie ma powodów do narzekań - z naszych "wystawek" nieraz korzystają Ukraińcy i inni Rusini. Dla kogoś my też jesteśmy "Zachodem" ;D 
Sławek

Rumcajs

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 10, 2010, 08:40:50 pm »
Patrząc geograficznie - faktycznie jesteśmy ;)

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 10, 2010, 08:45:56 pm »
Swój LWB kupiłem przez internet, przywieziony był z Niemiec przez handlarza. I tak się zaczęło. A jak sobie pomyślę, że kolarkę miałem kupić. ;D.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp