Autor Wątek: Węższe piasty z przodu niż standardowe 100mm-jakieś pomysły??- lub gdzie szukać?  (Przeczytany 7010 razy)

center26

• sympatyk na poziomie
  • **
Witam użytkowników, czy ktoś z Was wie gdzie można kupić węższe niż 100mm  piasty  przednie w dodatku pod montaż tarczy hamulcowej. Być może macie też jakieś pomysły jak z oryginalnej 100 mm piasty zrobić coś węższego np: 70/75 mm ale tak aby miało a ona ręce i nogi i abyśmy nie obawiali się o nasze bezpieczeństwo. Dla ciekawskich " po co" powodem pytania jest odsunięcie prawego ramienia widelca od linii po której w przestrzeni pracuje łańcuch.

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi.  :D

Jakub S.

• całkiem inny wariat
A może piasta jednostronna pod tarczę i jednostronny widelec? Niestety raczej będziesz musiał go przerobić/wykonać samemu.
Jakub Sałata

MaciejDlugosz

• Gość
Witam użytkowników, czy ktoś z Was wie gdzie można kupić węższe niż 100mm  piasty  przednie w dodatku pod montaż tarczy hamulcowej.

Zerknij tu:

http://forum.poziome.pl/index.php?topic=555.msg4986#msg4986

http://forum.poziome.pl/index.php?topic=555.msg5015#msg5015

i spytaj (np. na priva) Trajk_o_Cyklistę bo ma/miał takie:

« Ostatnia zmiana: Lipca 08, 2010, 10:36:06 pm wysłana przez Maciej Długosz »

Rumcajs

• Gość
A nie obawiasz się, że taka zwężona piasta to w efekcie utrata pewnej części sztywności koła? Na jakimś zagranicznym forum widziałem fotki takich piast, ale były one stosowane w rowerkach wyścigowych.

A może zainteresuje Cię taki patent?

« Ostatnia zmiana: Lipca 09, 2010, 10:43:36 am wysłana przez Rumcajs »

MaciejDlugosz

• Gość
A nie obawiasz się, że taka zwężona piasta to w efekcie utrata pewnej części sztywności koła? Na jakimś zagranicznym forum widziałem fotki takich piast, ale były one stosowane w rowerkach wyścigowych.

Przy ilości szprych - np. 24 to byłaby odczuwalna utrata sztywności bocznej. Jak założy 36 szprych to raczej nie poczuje mniejszej sztywności (IMO). Tutaj też są wąskie piasty - akurat nie znam jaka firma je robi, zakładają je do terenowych rowerów QBX:

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki

Przy ilości szprych - np. 24 to byłaby odczuwalna utrata sztywności bocznej. Jak założy 36 szprych to raczej nie poczuje mniejszej sztywności (IMO).

Ja miałem 16 :D na tadpole trajku! i nie odczuwałem żadnej utraty sztywności.
A na dwukołowcu to już nie ma o czym myśleć.
Rowery poziome są drogie, bo tyle tam materiału jest ;)

Center26, to jakiś lowracer ?
Jeśli widelec możesz zbudować jednostronny, z wąska jednostronna piasta to najlepsze rozwiązanie. Nawet i z hamulcem szczękowym (wtedy kolo możesz zrobić w słoneczko :D )
Ale nawet z dwustronnym się da coś zrobić, jeśli się używa wąskiej piasty i widelec wyginie porządnie,
tak żeby był wąski tak gdzie łańcuch przechodzi. 

Rower wyścigowy ? A są inny ? :D

pozzzdro
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
Właśnie ogladam strone M5 ligfietsen, i jest letnia wyprzedaz !
A tam widelec mono 1" do lowracera za 8,40 euro ! (plus podatek)
i jeszcze kupa innych rzeczy jak karbonowe smiglo za 84 euro, rama za 200 ...

http://www.m5-ligfietsen.nl/uploads/prijslijst_en.pdf
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

MaciejDlugosz

• Gość
No to chcą pogonić bardzo tanio! Same ramy rowerów poziomych M5:

- 210,08 EUR (malowane proszkowo)

Kompletne zestawy ramowe M5 (z widelcem i może fotelikiem - możliwe że z cięższego materiału):

- 210,08 EUR

PrzemO

• wyczynowiec na poziomie
  • Never talking just keeps walking...
    • Sporty alternatywne

Kompletne zestawy ramowe M5 (z widelcem i może fotelikiem - możliwe że z cięższego materiału):

- 210,08 EUR

I to jest dobry moment na biznes. Wziąć 15-20 kompletów ram, przy takiej ilości może się da jeszcze taniej. Dokupić osprzęt, uzbroić i .....próbować to sprzedać  ;D

Maciej, nie czekaj. Tanie, holenderskie, firmowe (znaczy się very good quality) - wszystko czego ci trzeba  ;)
Przerwa

MaciejDlugosz

• Gość

- 210,08 EUR

I to jest dobry moment na biznes. Wziąć 15-20 kompletów ram, przy takiej ilości może się da jeszcze taniej. Dokupić osprzęt, uzbroić i .....próbować to sprzedać  ;D

Maciej, nie czekaj. Tanie, holenderskie, firmowe (znaczy się very good quality) - wszystko czego ci trzeba  ;)

Holenderskie nie znaczy "takie jakie dokładnie planuję". Choć na pewno w tej cenie te ramy/ zestawy ramowe dwukołowych M5 to rewelacja. Trójkołowiec - to mój plan. Dwukołowcem nie przekonasz amatorów (moim zdaniem). Trójkołowce trzymają się w cenie, można je bardziej zmodernizować niż dwukołowce.

Jakub S.

• całkiem inny wariat
Właśnie ogladam strone M5 ligfietsen, i jest letnia wyprzedaz !
A tam widelec mono 1" do lowracera za 8,40 euro ! (plus podatek)
i jeszcze kupa innych rzeczy jak karbonowe smiglo za 84 euro, rama za 200 ...

http://www.m5-ligfietsen.nl/uploads/prijslijst_en.pdf

To na koło 406 czy 451? Ma mocowanie pod tarczę? Nie mogę się doszukać a nie wiem dokładnie z jakiego to modelu. Może wiesz? 406 z mocowaniem do tarczy to bym wziął...
Jakub Sałata

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
To na koło 406 czy 451? Ma mocowanie pod tarczę? Nie mogę się doszukać a nie wiem dokładnie z jakiego to modelu. Może wiesz? 406 z mocowaniem do tarczy to bym wziął...

Wszystkie jednostronne M5 to na 451 i tylko na hamulec szczękowy. Albo bez hamulca :D
Na 406 to tylko są te "duoshock", numer 39 w liście.Standardowo na V-brake,
ale robione są też na tarcze, więc trzeba się spytać.

Jeśli Ci nie przeszkadza hamulec szczękowy, to bez problemu zrobisz adapter z 451 na 406 ;)
Tylko tam oczywiście zostaje pytanie piasty jednostronnej i jej osi.
Nie wiem jaką M5 używa. Samy mają ładna piastę, ale dosyć droga o ile pamiętam.

Ja też myślę czy coś zamówić :) jednostronny sztywny i jednostronny amortyzowany,bo marzy mi się taki :D :
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

F.O.R.E.S.T

• kolarz na poziomie
Witam użytkowników, czy ktoś z Was wie gdzie można kupić węższe niż 100mm  piasty  przednie w dodatku pod montaż tarczy hamulcowej.

Samagaga robi takie piasty o szerokości 64mm bodajże.  Niestety bez łożysk bo oryginalnie są to piasty "napędowe" dla trikeów.