Autor Wątek: Rysunki opisy techniczne [komponenty, ramy]  (Przeczytany 25786 razy)

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
Odp: Rysunki opisy techniczne [komponenty, ramy]
« Odpowiedź #15 dnia: Października 03, 2010, 07:16:58 pm »
Zrobiłem szkic. Na kolanie. Albo na kartce jak kto woli.

« Ostatnia zmiana: Października 03, 2010, 07:45:25 pm wysłana przez hansglopke »
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

gemsi

• całkiem inny wariat
  • carbon matters
« Odpowiedź #16 dnia: Października 03, 2010, 09:10:51 pm »
Jak wrzucić .pdf w forum? Bo mogę udostępnić swój stary rysunek mufy.

najprosciej umiesc go na rapidhare, hotfile, lub chomikuj.pl albo jakims innym tego typu serwerze

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Października 04, 2010, 09:17:49 am »
Jak wrzucić .pdf w forum? Bo mogę udostępnić swój stary rysunek mufy.

Albo podeślij komuś .pdf-a to przerobi na .jpeg (klawiszem PrintScreen) i będzie widać rysunek na forum bez klikania.
« Ostatnia zmiana: Października 04, 2010, 09:31:41 am wysłana przez Maciej Długosz »

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
« Odpowiedź #18 dnia: Października 04, 2010, 07:21:20 pm »
https://sites.google.com/site/cyqlopproject/pliki?pli=1

tutaj znajdziecie dobry rysunek techniczny mufy suportowej

podziękujcie Bartkowi
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Października 04, 2010, 07:36:16 pm »
Ja dziękuję Hansglopke oraz Francowi za to że autentycznie pchnęli temat mufy suportu do końca. Czapki z głów. Można teraz z prawdziwym rysunkiem uderzyć do dowolnego zakładu w okolicy i odpadają nam np. koszty wysyłki gdy mamy "pod ręką" zakłady tokarskie/ tokarzy. I to jest wielki +++. Z tego co pisał Yin można również zanieść uciętą na wymiar 68 mm rurę, średnica wewnętrzna 32-33mm (średnica zewnętrzna minimum 36 mm) do serwisu rowerowego i nagwintują.

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #20 dnia: Października 04, 2010, 11:14:30 pm »
Być może nawet bliżej. Mamy na naszym forum zdolnego kolegę który wytoczył mi pięknie dwa suporty (raz jeszcze dziękuję), nie będę pisał kto to dokładnie bo nie wiem czy jest zainteresowany zamówieniami na większą skalę. Jak będzie chciał to się sam odezwie, ja tylko mogę pochwalić / potwierdzić jakość wykonania i zachęcić do szerszego działania w temacie. 

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Października 04, 2010, 11:18:39 pm »
Być może nawet bliżej. Mamy na naszym forum zdolnego kolegę który wytoczył mi pięknie dwa suporty (raz jeszcze dziękuję), nie będę pisał kto to dokładnie bo nie wiem czy jest zainteresowany zamówieniami na większą skalę. Jak będzie chciał to się sam odezwie, ja tylko mogę pochwalić / potwierdzić jakość wykonania i zachęcić do szerszego działania w temacie. 

Yin - gdy masz rysunek techniczny to idziesz do najbliższego zakładu. Tak jest prościej.

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #22 dnia: Października 04, 2010, 11:45:02 pm »
Nie jest. Zakład ma zwykle zamówienia na 3-4 miesiące do przodu, i pewne pole specjalizacji na którym zarabia. A jeśli już zdecydują się poświęcić swoje moce przerobowe to spytają się ile setek / tysięcy sztuk potrzebujesz. Przy jednym suporcie zostaniesz uznany za nieszkodliwego wariata i spławiony na świętego nigdy. Jako hobbysta wolę udać się do innego hobbysty który zrobi mi 1-2-3 sztuki w wolnym czasie, dokładnie i starannie oraz w rozsądnej cenie.

Uprzedzam Twój zwyczaj kłócenia się z praktyką: twierdzisz że jest inaczej, ok idź z rysunkiem do zakładu (w kraju nad Wisłą bo mówię o warunkach krajowych, na upartego można ściągać supporty z chin), zrób po swojemu i jak się uda napisz na forum lub nawet oferuj gotowe suporty do kupienia z prowizja.

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Października 04, 2010, 11:49:13 pm »
A przecież Rumcajs pisał że są małe zakłady... Już zlikwidowali i tylko molochy się ostały? W mojej okolicy (Trzciana koło Rzeszowa) mam co najmniej 3 tokarzy w promieniu 10 km oferujących swe (również) drobne usługi. Mając rysunek techniczny mam już z czym konkretnym iść. I jakość skontroluję już przy odbiorze a nie dopiero po rozpakowaniu paczki.
« Ostatnia zmiana: Października 04, 2010, 11:55:21 pm wysłana przez Maciej Długosz »

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #24 dnia: Października 04, 2010, 11:54:24 pm »
A przecież Rumcajs pisał że są małe zakłady... Już zlikwidowali i tylko molochy się ostały? W mojej okolicy (Trzciana koło Rzeszowa) mam co najmniej 3 tokarzy w promieniu 10 km oferujących swe (również) drobne usługi. Mając rysunek techniczny mam już z czym konkretnym iść.

A jak się pojedzie do takiego zakładziku którąś ze swoich poziomek, najlepiej za każdym razem inną, to i można jakiś upust "dla wariata" dostać. :D :D ;)
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #25 dnia: Października 04, 2010, 11:59:04 pm »
Może to specyfika mojego miasta, powiem na przykładzie kowala: kiedyś przyjmował zamówienia na drobiazgi za 20- 50 zł. Obecnie mówi wprost że nie ma czasu na takie rzeczy - robi bramy za 5000- 6000zł sztuka.
A z upustami '' na wariata" z dziwnym rowerem- potwierdzam czasem działa ;)

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Października 05, 2010, 12:15:33 am »
Palenie laserem jest np. bezproblemowe - przynosisz materiał, plik .dwg i obywa się bez łaski (Rzeszów). Co do usług tokarskich "profesjonalistów" - przydałby się ... plik do sterownika CNC typowych tokarek numerycznych. Może dojdziemy i do tego.