Autor Wątek: Naukowiec ze Szczecina wynalazł daszek na rower chroniący przed deszczem  (Przeczytany 5050 razy)

DROMADER

• kolarz na poziomie
Chłopaki z forum pewnie zrobiliby to lepiej i nie w dziewięć miesięcy.
http://www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/article?aid=/20100627/szczecin/990378866

kapitanwasyl

• wyczynowiec na poziomie
Odp: Naukowiec ze Szczecina wynalazł daszek na rower chroniący przed deszczem
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 30, 2010, 10:56:32 pm »
Doktorant , he he  w dziewięć m-cy     wpierw myślał co to folia :)   a potem ciułał na rower .
I tak w koło  Macieju ...

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 30, 2010, 11:20:48 pm »
"Latem 2009 roku jechałem z kobietą w podróż rowerami. W połowie drogi zaczął padać deszcz. Moja narzeczona powiedziała, że nie będzie ze mną wybierać się na wyprawy rowerowe z powodu deszczu - mówi wynalazca. "

Babom zawsze coś przeszkadza  ::)

W temacie samego "wynalazku'' i sensu patentowania: 

Innymi słowy: zanim coś wynajdziesz sprawdź ile osób wynalazło to wcześniej ;)

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 03, 2010, 11:24:21 am »
Ciekawe tło: "Prace nad projektem daszku trwały prawie miesiąc, ale nad konstrukcją 9 miesięcy. [...] projekty, obliczenia, szkice oraz dokumentujące moją prace zdjęcia przesłałem do Urzędu Patentowego". Nie chcę być złośliwy (pomijając kosmiczny czas konstruowania - 9 miesięcy!!!). Ale już skupię się nad "naukowym podejściem" - jak spadnie śnieg, a my zostawimy rower na zewnątrz to ta cała konstrukcja się załamie pod ciężarem śniegu (folia się rozedrze albo pałąk się ugnie). Nie wiem - no chyba że ten egzemplarz na zdjęciu to dopiero "prototyp".

A tak na marginesie - ciekawe czy po opatentowaniu mamy naukowego "blokersa". Tzn. byłoby fajnie gdyby ten naukowiec skomercjalizował tę osłonę i można byłoby to kupić. A jak nie skomercjalizuje - to będzie "jatka" gdy ktoś wpadnie na podobny pomysł i zacznie sprzedawać (łamanie patentów).

« Ostatnia zmiana: Lipca 03, 2010, 11:33:06 am wysłana przez Maciej Długosz »