Autor Wątek: Szukam amortyzatora przedniego 20" ahead  (Przeczytany 11481 razy)

Antonowitch

• całkiem inny wariat
    • Sklep na odpowiednim poziomie.
Odp: Szukam amortyzatora przedniego 20" ahead
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 01, 2014, 03:13:32 pm »
A mówiłem w ubiegłym roku przy ognisku, nie róbcie na przednich 20.
A tak teraz szukaj wiatru w polu ;)
Poziomo pozdrawiam,
Anton
Głównie fotele do rowerów poziomych: http://www.czescidopozioma.pl

tomo

• całkiem inny wariat
  • SWB DIY
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 01, 2014, 03:37:44 pm »
Nie każdemu Bozia dała długie nóżki :'(

Mociumpel

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 01, 2014, 03:41:29 pm »
Mówisz o czymś takim?

http://allegro.pl/nowy-spinner-air-50mm-20-1558g-xc-mtb-junior-i4464583640.html

Za długo nie szukałem, chyba że to jeszcze coś innego :>

tak to chyba taki sam jaki ja mam tyle że ja ściągałem spoza kraju ;)

Ogólnie po drobnej uwadze pewnego znajomego z serwisu "wpaluszyłem" do komory powietrznej 9pojej rozkręceniu) jakiś rzadki smar na bazie czegoś co gumy nie uszkadza, przejechałem kilkadziesiąt razy góra-dół, napompiłem wstępnie na 130 PSI sprawdzając w czasie jazdy jak toto się zachowuje - było twardawo więc metodą spuszczeń-wpompień ustaliłem, że dla mojej masy 106 kg + ok. 18,5 kg (roweru z butelką 1,5 litra) i rozkładzie na kołach 56 kg (tył i siedzisko najbardziej pionowo)) i 65 kg (przód) wartość 120 PSI jest najlepsza (tył na 135 PSI).
Nominalnie wg naklejki na widelcu max. ciśnienie w tym widelcu to 100PSI, "wpaluszenie" smaru spowodowało że w zasadzie po 3 tygodniach ubytek powietrza jest na poziomie dla mnie niezauważalnym a tygodnie ciągłej jazdy po drogach rożnych a szczególnie po zjazdach z krawężników dość wysokich nie powodują ucieczki powietrza.
Przy 120 PSI widelec chowa się mniej więcej na 2 cm co daje jakieś 40% SAG - jedyna niedogodność to przy zjeździe z czegoś wysokiego gwałtowny wyprost widelca i czasem metaliczny stukot dobijania w pełni wyprostowanej goleni wewnętrznej na ograniczniku zewnętrznej tulei. Poza tym żadnych innych negatywnych zjawisk nie zauważyłem.
Teraz pytanie czy polecam:
- w przyszłości będę grzebał w nim bo wg pewnego forum zagramanicznego ma potencjał mieć 6,5 cm skoku a łatwość dopasowania pod własny ciężar plus BLOKADA (mniam - dwukrotnie użyta okazała się wraz blokadą na tył bardzo "sportowo" użyteczna)
- dla osób o wadze ponad 100 kg wymaga dodatkowego zabiegu aby uzyskać zadowalający zakres działania
- ponieważ jesteś z Wrocka to na upartego mogę podjechać we wskazane miejsce abyś sprawdził namacalnie czy warto
Krótko - dla mnie warto ale przy cenie z allegro uważam że trochę drogo - za swój z przesyłka dałem cos ok. 250 zł ale i czekałem m na niego prawie 2 miesiące ...

Lisciasty

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 01, 2014, 06:26:58 pm »
A mówiłem w ubiegłym roku przy ognisku, nie róbcie na przednich 20.
A tak teraz szukaj wiatru w polu ;)
No ja już takie dostałem, w dodatku ze zuoomem ;)
Jak rozumiem, wywalenie zuooma 20" i wsadzenie czegoś 26" raczej nie wchodzi w grę? Czy może jednak? :>

- dla osób o wadze ponad 100 kg wymaga dodatkowego zabiegu aby uzyskać zadowalający zakres działania
Ja już na szczęście ze stówki zjechałem na 82 ;)

- ponieważ jesteś z Wrocka to na upartego mogę podjechać we wskazane miejsce abyś sprawdził namacalnie czy warto
Krótko - dla mnie warto ale przy cenie z allegro uważam że trochę drogo - za swój z przesyłka dałem cos ok. 250 zł ale i czekałem m na niego prawie 2 miesiące ...
Ja też mogę gdzieś podjechać, zrobimy małego spota i pogadamy ;)

Mociumpel

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 01, 2014, 08:04:48 pm »
Się odezwę w przyszłym - teraz jestem na gościnnych we Wawie i wracam we wtorek.

Lisciasty

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 05, 2014, 03:50:46 pm »
Czy zmiana przedniego koła wraz z amorem z 20" na 24" może mieć sens?
Czy raczej może zaszkodzić?

Antonowitch

• całkiem inny wariat
    • Sklep na odpowiednim poziomie.
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 14, 2014, 08:44:28 pm »
Nie każdemu Bozia dała długie nóżki :'(

24x26 przy odpowiedniej konfiguracji jest jak najbardziej kompatybilny z użytkownikami krótkich nóżek
ba nawet 26x26 da się tak skonfigurować by dał radę każdy.

Amory 24 są już bardziej dostępne na rynku a sprowadzanie z zagamanicy amora wg. mnie przekracza koszt wykonania roweru metodą garażową.
Prościej jest przerobić konstrukcję i zastosować amortyzatory powszechne.
Zniknie także problem z dostępem obręczy, zaplatania, długości odpowiedniej szprych, opon....
Dlatego zachęcam do przerobienia ramy gdyż sprowadzenie amora wygeneruje dodatkową listę czynności pochłaniających czas i pieniądze a zamiast wolności przyniesie nam frustrację, rozczarowanie dostępnością pozostałych komponentów koła, jednym słowem jedno wielkie ograniczenie.

Dlatego więcej czasu warto zainwestować w dobry projekt a zwróci on nam czas i kasę ekstra kompatybilne części bo uparliśmy się na 20cali..
Poziomo pozdrawiam,
Anton
Głównie fotele do rowerów poziomych: http://www.czescidopozioma.pl