Autor Wątek: Tym razem dwa koła  (Przeczytany 13751 razy)

Jakub S.

• całkiem inny wariat
Tym razem dwa koła
« dnia: Czerwca 11, 2010, 10:14:39 pm »
Kolejna poziomka ze stajni Velogic. Co tu dużo pisać - 2 koła na piastach Novateca, hamulce szczękowe, odchylana i wysuwana kierownica, regulowany fotel. Siedzisko na wysokości 43 cm. Zdjęcia więcej powiedzą :)
Lakier jest proszkowy i robiony fajną techniką. Najpierw srebrny a na to kolor - przezroczysty czerwony.

Rurka specjalnie pod mocowanie lampki - lampka na ukończeniu

Z przodu mini v-brake (mało miejsca)

Kokpit (wchodzenie tym w zakręty jest niesamowite - pionowy się nie równa a trajk to inny świat, kokpit bo czuję się jak w myśliwcu ;) )

Wymienny hak przerzutki - standardowy

I bardzo przydatny drobiazg - w tym miejscu daje odpowiednią stabilność

Prowadzi się bardzo łatwo. Nie licząc pierwszej przejażdżki po osiedlu jak go prawie o północy skończyłem składać to dziś zrobiłem ok. 40 km po Łodzi - bez problemu. Tylko przedni hamulec na anodowanej i nie szlifowanej obręczy piszczy jak cholera (ale krótkie naciśnięcie na klamkę i nie muszę już używać dzwonka ani klaksonu na pieszych ;) ). Co do prędkości to jeszcze się nie wypowiem bo nie ustawiłem sobie jeszcze odległości suportu w 100% dobrze ale i tak - szybko :)
Jakub Sałata

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
Odp: Tym razem dwa koła
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 11, 2010, 11:00:12 pm »
Z takim przełożeniem to na każdą górkę wjedziesz.
No cóż. Pozostaje życzyć szerokiej drogi.
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 12, 2010, 09:23:43 am »
No to teraz czekamy na średnie :) Piszczenie kół 20" na nowych hamulcach to chyba norma - mam tak samo, po 250 km jest poprawa ( tzn dalej piszczy ale ciszej ;) ).
Podwójny proszek ma lepiej chronić czy chodziło o efekt wizualny (ton koloru wierzchniego zmienia się w zależności od tego pod spodem)?

Jak tam waga całości?

kapitanwasyl

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 12, 2010, 12:07:21 pm »
Na moje oko to lakier wierzchni jest na takiej zasadzie jak robi się metalik , tylko że zamiast bezbarwnego jest czerwony-transparentny.  I jest fajowo.
I tak w koło  Macieju ...

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 12, 2010, 12:48:04 pm »
Ale ten Łuczak opanował tą giętarke coo :D
Faaaajnie! Patrz na ten widelec !!
Choć oczekiwałem jakiś bardziej intensywny kolor czerwony ;)

A moje pytania dotyczące wymiarów to:
Wysokość osi suportu ?
Wysokość widelca ? (od osi koła do kunusu)

Pozzzz
Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 14, 2010, 10:49:07 am »
Oś suportu dokładnie 60 cm nad ziemią. Widelec axle-to-crown 300mm.
Yin - 1 warstwa lakieru jest srebrna. Dopiero druga to kolor (czerwony transparent).
Zmieniłem niebieskie klocki Alligator na zwykłe czarne niezłej jakości - piszczenie ustało. A było naprawdę nieziemskie (na tyle że nawet nie wiem jak hamował z tamtymi klockami bo nigdy hamulca nie użyłem w pełni :) ).
Co do wagi to nie wiem. Nie mam jak zważyć (moja łazienkowa waga jest elektroniczna i ma rozrzut 3-4 kg w zależności od tego jak na niej stanę - trochę za dużo na ważenie roweru).
Jakub Sałata

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 14, 2010, 11:05:35 am »
Yin - 1 warstwa lakieru jest srebrna. Dopiero druga to kolor (czerwony transparent).

Tak rozumiem, ciekawi mnie tylko celowość stosowania dwóch warstw. Z opisu wynika że czerwony jest półprzezroczysty i łapie nutę srebrnego - ale po fotkach tego nie widzę..

Co do wagi to nie wiem. Nie mam jak zważyć (moja łazienkowa waga jest elektroniczna i ma rozrzut 3-4 kg w zależności od tego jak na niej stanę - trochę za dużo na ważenie roweru).

Niech będzie orientacyjnie, jak byś kiedyś dorwał dokładniejszą wagę to sprecyzujesz :).

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 14, 2010, 11:08:53 am »
Tak rozumiem, ciekawi mnie tylko celowość stosowania dwóch warstw. Z opisu wynika że czerwony jest półprzezroczysty i łapie nutę srebrnego - ale po fotkach tego nie widzę..

Srebrny + czerwony przezroczysty = metaliczny czerwony
Jakub Sałata

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 14, 2010, 05:38:05 pm »
Ja swój rower ważyłem w zaprzyjaźnionym składzie węgla. :D
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 14, 2010, 05:39:41 pm »
No to od tego jeszcze ze 30% należy odjąć ;-)
Jakub Sałata

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 14, 2010, 05:43:29 pm »
Na takiej wadze do workowania węgla. Na samochodowej to obojętne, czy kupuje mokry, czy suchy zawsze masa jest taka sama.

F.O.R.E.S.T

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 15, 2010, 12:25:11 pm »
Piękna maszyna, a z tymi białymi szprychami jeszcze "smaczniej" wygląda.  Ciekawi mnie tylny widelec wygląda na to, że szersza oponka nie bardzo tam się wciśnie, jeśliby ktoś będzie chciał bardziej terenową wersję poczynić.  Widelec przedni wygląda trochę jak skracany z większego - nie wiesz jaka jest jego geneza?  A, jeszcze jedno pytanko jaka jest średnica rury głównej 50 czy 60mm?
To teraz przed wyjazdem będzie losowanie na 2 czy na 3 kołach ;D ???

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 15, 2010, 06:49:19 pm »
Jest tam 40mm, 45 wejdzie. 40mm jest bardzo uniwersalna, ładnie wybiera nierówności i po lekkim piasku daje radę. To i tak nie jest rower w teren - wtedy wybrałbym coś wyższego i z amortyzacją (np. taki rower jak ma Igor Czajkowski czyli zmodyfikowany Tour- bardzo fajnie się nim jeździło jak próbowałem na zlocie).
Przedni widelec to skrócony i podgięty widelec od roweru szosowego. Stal, stery 1" z gwintem. Nie jest podgięty na końcu bo to jeden z tych które są pochylone przy koronie. Główna rura 60mm.
A wybór zależy od tego na co się szykuję (choć obecnie wiadomo czym jeżdżę cały czas - nowym :) ). Jest wyraźnie szybszy na szosie od trójkołowca, także lżejszy więc łatwiej się rozbujać spod świateł w mieście czy podjechać pod górkę. Ale trójkołowiec ma swoje zastosowania :)
Jakub Sałata

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 16, 2010, 05:21:02 pm »
Nowy osobisty rekord prędkości po płaskim: 61,77 km/h :)
Jakub Sałata

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 16, 2010, 07:04:06 pm »
a ograniczenie do 50  :)
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject