Autor Wątek: Prądnica w piaście ???  (Przeczytany 7031 razy)

Akara96

• kolarz na poziomie
Prądnica w piaście ???
« dnia: Kwietnia 28, 2010, 01:15:29 pm »
Witam!!!
Buduje pozioma z zastanawiam się czy jest sens zakładać prądnice w piaście. Jedni mówią że jest to najlepszy sposób na oświetlenie roweru, drudzy mówią że stawia opory toczenia a jeszcze następni mówią że lepiej jest ja zastąpić akumulatorem żelowym. Może ktoś z Was używał takiej piasty i ma jakieś doświadczenia w tym temacie. Dzięki z góry Adam   

Yin

• całkiem inny wariat
Odp: Prądnica w piaście ???
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 28, 2010, 02:24:53 pm »
Właśnie 5 min temu zmieniłem koło 20" z prądnica w piaście na koło bez prądnicy. Daj mi parę dni na testy, a wrzucę opis co i jak + porównanie średnich.

kichnu

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 28, 2010, 02:39:54 pm »
Prądnicy w piaście używam w zwykłym rowerze i moim zdaniem jest to najlepsze źródło zasilania oświetlenia do codziennej jazdy. Oczywiście jeśli ktoś liczy gramy lub potrzebuję oświetlenia o mocy np. 10W, to musi szukać gdzie indziej.  Piasta jest bezobsługowa i niezawodna i to w niej cenię.
Pewien kłopot jest natomiast w kołach mniejszych niż 26",  bo wtedy będzie miała inne charakterystyki prądowo-napięciowe i pewnie trzeba trochę pokombinować. Oczywiście produkuję się wersje pod koło 20" , tyle że troszkę ;) ;D ;) więcej kosztują. W obecnej poziomce z tego powodu nie zamontowałem, ale w następnej na pewno tak.
Ładowanie akumulatorków jest jednak kłopotliwe! :(.

recutibi

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 28, 2010, 03:53:25 pm »
W moim roweru trekkingowym mam prądnicę w piaście. Założyłem w poprzednim rozwerze poziomym (AZUB4) do przodu, do 20". Niestety, opór był tak zauważalny, że po jednym sezonie wymontowałem.... Ale może Kolega Yin Cię lepiej przekona...

Akara96

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 28, 2010, 07:47:16 pm »
Dzięki za opinie. Yin będę bardzo wdzięczny za opinie, a jeśli ją wymontowałeś to może masz ją na sprzedaż???   

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 28, 2010, 08:35:15 pm »
Dzięki za opinie.  będę bardzo wdzięczny za opinie, a jeśli ją wymontowałeś to może masz ją na sprzedaż???  

To się nazywa refleks i żyłka  handlowa!  ;D   Nic tylko pogratulować!
Sławek

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 28, 2010, 09:40:14 pm »
Hehe jakie zainteresowanie na rynku :D. Nie, na razie sprzedaży nie planuję - choć nie wykluczam jeśli różnica na średnich będzie zauważanie większa  dla koła bez prądnicy. Na razie cieszę się wagą: na zmianie koła i hamulca z tarczowego na v-brake zyskałem 840g.

Akara96

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 29, 2010, 07:22:10 am »
Jest zainteresowanie bo mało jest takich piast na rynku a jak są to za odpowiednio wysoką cenę ja jeśli dało by rade kupić od kogoś za mniejszą to grzech byłoby nie zapytać.