Autor Wątek: [S] Rower poziomy LWB  (Przeczytany 10869 razy)

afish

• kolarz na poziomie
[S] Rower poziomy LWB
« dnia: Kwietnia 28, 2010, 06:23:27 am »
Witam
Sprzedaje swoja poziomke, rower jest 100% sprawny, zrobiłem nim niewiele ponad 100 km tak ze czesci sa jak nowe.
KOsztował mnie ponad 1000 zł, ale ze wzgledu na to ze potrzebuje szybko gotówki sprzedam okazyjnie za mała sume.
link do aukcji
http://allegro.pl/item1018856043_rower_poziomy_okazja.html

Zapraszam do licytacji,

sławek

• całkiem inny wariat
Odp: [S] Rower poziomy LWB
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 28, 2010, 08:47:40 am »
 Z całym szacunkiem dla kolegi konstruktora afish - uważam że takie zachowania psują rynek, dodatkowo zniechęcając ludzi do poziomów.
Sprzedaje swoja poziomke, rower jest 100% sprawny, zrobiłem nim niewiele ponad 100 km tak ze czesci sa jak nowe.
Co to znaczy że "zrobiłem na nim niewiele ponad 100 km"?  - chyba tylko to że rower nie nadaje się do jazdy, bo poziomem 100 km to się robi w jeden dzień (kiedyś miałem dzień że i w pół dnia 100 zrobiłem a w drugie pół dnia 90)
  Z historii wiadomości afish możemy się dowiedzieć że rower powstał około  stycznia 2009. Gdyby właściciel zrobił nim choć 1 (słownie jeden ::)) kilometr dziennie to rower "miałby na liczniku" koło 400km
  Stary zwyczaj nakazywał głównemu inżynierowi stawać pod mostem w trakcie przeprowadzanie prób wytrzymałościowych. Przyzwoitość nakazuje konstruktorowi sprawdzać swój produkt!
  Sto kilometrów! Mój Boże! Toż to cudo nie wyszło jeszcze z początku wstępnej fazy testowej! >:(
  Znajdziesz na allegro naiwnego który to od Ciebie kupi i co? Z równym zapałem będziesz robił równie udanego trajka? A potem ...ciśnie mi się na usta, przepraszam jeżeli za mocne określenie, OSZUKANI nabywcy będą mówić wszystkim że poziomem się nie da jeździć, i wszystko się w takim rowerze rozlatuje.
  Widziałem już takie cudo- blachy się gięły pod ciężarem (lekkiego) kolarza, a żeby pedałować trzeba się było rozkraczać- kierownica nie pozwalała na normalną pracę nóg.
  Albo trajkę którą właściciel jeździł tylko po podwórku, bo bał się że na ulicy się rozleci.
  Psujesz kolego rynek- już się spotkałem ze zdaniami "Co dwa tysiące za poziomy rower"? Na allegro można kupić poniżej tysiąca!
  Jak widać są rowery i wyroby roweropodobne.
  Stare powiedzenie "Pierwszy dom buduje się dla wroga, drugi dla przyjaciela, a trzeci dla siebie"
  Podejrzewam, że pierwszy swój rower zrobiłeś "jak dla wroga"
  Moje zdanie jest takie - robi ktoś pierwszy rower - niech zerżnie żywcem "Tour Easy" albo "Puzona"
 i w oparciu o zdobyte doświadczenie produkuje swoje wynalazki. ("Tour Easy" Marek Utkin rozpisał łącznie z długościami, średnicami i grubościami ścianek poszczególnych elementów, i zgodnie z zasadami ergonomii - masz pewność, że zrobisz, usiądziesz i będziesz siedział jak człowiek) 
Sławek

afish

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 28, 2010, 11:07:07 am »
Drogi Sławku.....
Nie wiem czemu oceniasz moja konstrukcje nawet jej nie ogladajac ale zapewniam ze rower sie nie rozwali pod zadnym ciezarem i uzytkuje sie go bardzo dobrze....
Przyznaje ze nie jeździłem zbyt długo bo mieszkam w bloku a rower stoi w garazu pare km dalej. Dlatego wiekszosc jeźdze na normalnym rowerze. Rower faze testów mial zanim go pomalowalem i dokonczylem a te nawinietew km liczyłem juz na gotowym sprzecie z nowymi czesciami..
Cene ustala sprzedajacy a dawajac tak niska sugerowałem sie tym, ze w tym momecie rower zajmuje niepotrzebnie miejsce które mogłoby sie przydac na co innego.
W mojej okolicy nie ma rowerów poziomych a czekajac na zwykłe rowery które nie mogly mnie dogonic zbytnio mi sie niechcialo.. Poza tym jak wiesz poziomka nie da sie za bardzo jeździc w terenie a taka jazde preferuje bardziej.
Podsumowujac:
Uwazam ze nie powinienes oceniac nikogo nie znajac go, poziomka nie jest moja pierwszą konstrukcja i kazdy kupujacy poprzednie "wynalazki" był zadowolony.

Pozdrawiam i zycze gumowych krawężników..

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 28, 2010, 08:03:49 pm »

W mojej okolicy nie ma rowerów poziomych

Są 3 w zduńskiej.
Pozdrawiam
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 28, 2010, 08:29:26 pm »
 "Prawdziwa cnota krytyk się nie boi" a trzeba przyznać, że krytykę przyjąłeś po męsku. Za to masz dużego plusa!
  Ale powiedz tak z ręką na sercu ile w sumie na nim kilometrów zrobiłeś?  ::)
  Ile najwięcej w ciągu jednego dnia?  ::)
  Błędy i niedoróby nie wyjdą na 5 czy 15 kilometrze.
  No i skąd wytrzasnąłeś ten projekt? Na czym się wzorowałeś?  Czy brałeś wszystko, jak to mówią "z głowy czyli z niczego"?  Nikt z nas nie jest tak genialny, żeby "z marszu" zaprojektować i wykonać dobry rower.
  I jak widać na zdjęciach od razu szarpnąłeś się nie rzadkie rozwiązania- kierownicę podsiodłową , co wiąże się ze skrętem widełek za pośrednictwem drążka. Jest to rozwiązanie rzadkie, i (jak już zapewne sam zauważyłeś po zainteresowaniu na allegro) nie budzące zaufania potencjalnego nabywcy.
   W każdym razie, jeszcze raz powtórzę- masz wielkiego plusa za mężne podejście do krytyki!
                                     Pozdrawiam 
                                                  Sławek
Sławek

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 28, 2010, 09:46:29 pm »
spokojnie Sławek na tej konstrukcji z tego co widzę to i trzy worki z cementem można pod spodem podczepić i nic jej się nie stanie. Zrobiłem już w życiu kilka poziomek a ta jak widzę jest naprwdę pancerna inna sprwa że mi sie  nie podoba, ale o gustach się nie dyskutuje ,,,,do wytrzymalości nie można się przyczepić

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 28, 2010, 09:50:55 pm »
  No i skąd wytrzasnąłeś ten projekt? Na czym się wzorowałeś?  Czy brałeś wszystko, jak to mówią "z głowy czyli z niczego"? 

Archiwalne ten teges posty... ;)

afish

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 29, 2010, 05:11:50 am »
sławku na rowerze jeździłem jak to ująłeś w fazie testów dosyc sporo ale niestety bez licznika.
Najwiecej jednego dnia nie jestem w stanie powiedziec ile zrobilem ale okolo 20 km bo nikt na zwykłym rowerze nie chcial dalej jechac a samemu to troche nudno.
Tomek70 dobrze stwierdził ze  i z trzema workami cementu pojedzie, najbardziej sie bałem zeby konstrukcja sie nie wyginała na naszych "pieknych polskich" drogach (czyt. dziurach) i dlatego moze toszke za bardzo zrobiłem pancerna poziomke ale mam przynajmniej pewnosc ze przy nawet dziurawej drodze nic sie zlego nie stanie.

Wracając do Sławka pprojekt oczywiście z głowy i przyznam bez bicia ze rower nie jest idealny bo nastepna konstrukcja o ile kiedys by miala powstac ( w co narazie watpie) była by troche lżejsza i na pewno na amortyzatorach bo jak juz wczesniej wspomnialem na bezdrozach troche sie moga przydac.
 Co do konstrukcji USS czyli kierownicy podsiodłowej to mi to sie rozwiazanie bardziej podobalo wizualnie i okazało sie ze bardzo wygodnie sie z tym jeździ, jest mozliwosc regulowania skretu kierownicy do skretu widełek bo troche inna sie przydaje w miescie, a przy wiekszych predkosciach mozna przestawic na uklad bardziej precyzyjny.
W razie pytan badz wątpliwosci chetnie odpowiem i podziele sie doswiadczeniem w sprawach budowy i projektów innych.
Teraz czas pracowac .
POzdrawiam

sławek

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 29, 2010, 06:13:52 am »
 Cześć Afish!
 Dotknął Cię pewien problem. Nie bierze się go zwykle pod uwagę, gdy bierzemy się za konstruowanie pierwszego roweru- że rower będzie się chciało sprzedać (bo się nie mieści, bo wyjeżdżam za granicę, bo robię nowy).
  Im szersza grupa potencjalnych odbiorców tym sprzedać łatwiej. Im coś bardziej odbiega od wyobrażenia przeciętnego człowieka o rowerze tym sprzedać trudniej.
  Wezmę za przykład "Tour Easy" albo "Puzona"  - mówi się klientowi - "Rama jest prawidłowo zrobiona, a wszystkie części są standardowe"  Standaryzacja części jest ważna z uwagi na potencjalne naprawy
  Nabywca chce wiedzieć, że w razie draki kupi daną część bez problemu. (Stąd też uważam im mniej rolek do łańcucha tym lepiej - one też nie wzbudzają zaufania)
  Ile osób w Polsce wie co to jest sterowanie podsiodłowe?  A Ci co wiedzą, to przeważnie sami mają swoje poziomy i nie są zainteresowani zakupem Twojego.
  Sterowanie roweru "jakimś drążkiem" jest dla 99,999% Polaków dziwactwem, i to jeszcze w ich wyobrażeniu niebezpiecznym - no bo chłopskie podejście podpowiada "Jak kierownicę trzymam to wiem że trzymam, a tam mi coś puści w tym drążku i się zabiję"
   Jak już sprzedasz swój rower to poinformuj!
   Życzę powodzenia
                 Sławek

Sławek

tomek70

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 05, 2010, 07:58:57 pm »
kierownica podsiodłowa piekna sprawa w swoim tylnionapendowcu kiedyś taką miałem teraz też wszystko zmierza do tego że sobie taką zalożę. Pełen  luzik :) ludziska kiedyś mnie pytały :"czym sie tym steruje" bo były w takim szoku że kierownicy wogóle nie widzieli hociaż była całkiem spora bo z aluminiowego łóżka polowego,  odpowiadałem że steruje się wyłacznie siłą woli :) a to wymaga wieloletnich cwiczeń :)