Zrobiłem coś podobnego: wąż igielitowy przezroczysty fi12x2, w środek płaskownik alu 15x3 mm. Lekko nie było, krzywizna węża utrudniała znacznie wprowadzenia płaskownika, więc wstępnie poleżał sobie przyciśnięty deską z obciążeniem, by się wyprostował i jednocześnie spłaszczył. Taśma led przyklejona do profilu alu tylko za pomocą samoprzylepnej strony spodniej. Wchodziło ciężko, pomimo delikatnego zeszlifowania krawędzi płaskownika (gdyby zebrać równo na np. 13-14 mm nie byłoby problemu z prowadzaniem do igielitu) i przesmarowania WD. Pod koniec wspomagałem się narzędziem podstawowym, czyli młotkiem

Teraz zamierzam wyjąć to z węża i na drugą stronę profilu przykleić kawałek taśmy, który chwilę jeździł w mondeo jako trzecie światło stopu

Zdjęcie bez lampy:

Co do usztywnienia - igielit z profilem są jak dla mnie zbyt giętkie. Dlatego szukam plexy. Ewentualnie zamiast płaskownika można użyć dwuteownika, ale ograniczy to znacznie ilość światała emitowanego na boki. Przykładowe zdjęcie z lampki z ceownika alu i kawałka taśmy: