Autor Wątek: Sposób na wytrzymałe koła  (Przeczytany 36108 razy)

MaciejDlugosz

• Gość
Odp: Sposób na wytrzymałe koła
« Odpowiedź #45 dnia: Października 01, 2010, 08:10:50 pm »
Widelec można uznać sztywną konstrukcją i rozkład sił jest zupełnie nie trafnym argumentem. Więcej traci się na znoszeniu opony. Sakwa z ciężarem jest wydumką w zupełnie innej skali.

PS. Macieju, tak jak na kurs spawania, zapisz się na kurs fizyki.

Tzn. 1 kg z jednej strony nie robi różnicy? Nie bardzo - zwłaszcza na rowerze poziomym czuć to szczególnie wyraźnie jak dobry balans trzeba mieć (czuć najbardziej na początku - potem już robimy "automatycznie"). To skoro wszystko takie niby sztywne to po kiego grzyba turyści rozkładają równomiernie masę w sakwach. Dla idei? Jeździłem na Cannondale Lefty - i wiem co ma wspólnego sztywność widelca z nierównym rozkładem mas + możliwość skrętu. Lefty jest bardzo sztywnym bocznie widelcem. Widelec może być ultra sztywny ale nierówny rozkład masy skręca nim. Przecież masz łożysko na którym się obraca/ skręca. Można powiedzieć że JEDNOSTRONNIE PODWIESZONA masa 1 kg działa z siłą 10N na OBROTOWY widelec powodując jego DELIKATNY ale jednak skręt. Trzymając obydwie ręce na kierownicy "zniwelujesz ten efekt". A teraz puść ręce. Przy dużej prędkości efekt żyroskopowy może dostatecznie prostować koło - ale ja jeździłem tym Cannondale do prędkości około 20-25 km/h.
« Ostatnia zmiana: Października 01, 2010, 08:22:30 pm wysłana przez Maciej Długosz »

Franc

• całkiem inny wariat
  • Ponad 30 lat na poziomie
    • Moje zdjęcia rowerów
« Odpowiedź #46 dnia: Października 01, 2010, 08:23:07 pm »
W IMK P7 (SWB, ASS, RWD) mam monosztućca z head-shock'iem (nie lefty, bo lefty ma amortyzajcę w goleni, a mój ma sztywny goleń i amortyzację w główce ramy) i przy większych prędkościach mogę jeździć bez trzymania.
Muszę też przyznać, że przy pchaniu roweru bez trzymania kierownicy, rower ma samoczynną tendencję do skręcania na stronę golenia czyli w lewo. Ale to może wynikać też z masy golenia, będącego pod kątem do ziemi i dającego moment skręcający na koło, tak jak przesadzanie załogi na Wielkim Trenerze powodowało samoczynne skręcanie płetwy sterowej przy pływaniu bez trzymania rumpla.
Pzdrw
Franc "Rowery Poziome Rule"

IMK P14-001 (SWB ASS)
Thyss 222
IMK P12 (SWB, USS, B2B tandem)
Twister 800

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #47 dnia: Października 01, 2010, 08:27:49 pm »
Uuuuu dochodzimy do problemu typu:

-Pan Wilk miał 5 marchewek. Pani Wilkowa dała Panu Wilkowi 4 marchewki. Drogie dzieci. Ile Marchewek ma Pan Wilk ?
-9

-Bardzo dobrze. Ślimaczek miła 5 jabłuszek. W spadku dostał jeszcze 4 jabłuszka. Drogie dzieci, ile jabłuszek ma ślimak?
konsternacja
płacz
- chórem , prze Pana. Beeee ,ale my nie umiemy liczyć jabłuszek. My umiemy liczyć tylko marchewki, beee chlup chlip ... płacz
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Października 01, 2010, 08:29:15 pm »
Uuuuu dochodzimy do problemu typu:

-Pan Wilk miał 5 marchewek. Pani Wilkowa dała Panu Wilkowi 4 marchewki. Drogie dzieci. Ile Marchewek ma Pan Wilk ?
-9

-Bardzo dobrze. Ślimaczek miła 5 jabłuszek. W spadku dostał jeszcze 4 jabłuszka. Drogie dzieci, ile jabłuszek ma ślimak?
konsternacja
płacz
- chórem , prze Pana. Beeee ,ale my nie umiemy liczyć jabłuszek. My umiemy liczyć tylko marchewki, beee chlup chlip ... płacz

Może wpierw przetestuj jednostronne widelce i potem dopiero opowiadaj dowcipy.

Neverhood

• całkiem inny wariat
  • Erotoman-gawędziarz
« Odpowiedź #49 dnia: Października 01, 2010, 08:32:29 pm »
To są autentyczne historie.
E tam poziome, rower transportowy - to jest to!

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: Października 01, 2010, 08:40:40 pm »
To są autentyczne historie.
Wiem - ja autentycznie jeździłem "Lefty". Franc też autentycznie jeździ "monosztućcem".

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #51 dnia: Października 02, 2010, 11:08:55 am »
A wracając do tematu..
Powoli zbieram materiały na rower i szykuje "technologię".
Zauważyłem (przy konieczności centrowania), że w holenderskiej "krowie" Gazelle w tylnym kole są szprychy 2.34mm, koło jakoś dziwnie zaplecione (niby 3 krzyże, ale jakoś tak inaczej: jest wysoka piasta nexusa).
Czy ktoś ma doświadczenia z takimi "pancernymi" szprychami (~1.50), czy warto zainwestować w "cieniowane" 2.34/2.0 (1.90), o "płaskich" ~10zł/szt to raczej nie myślę..
Czy zmiana zaplotu na 4 krzyże nie jest równoważna z grubszymi szprychami?

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #52 dnia: Października 02, 2010, 11:17:59 am »
Typowe szprychy to 2.3 mm mają tylko na gwincie, reszta jest prosta i ma średnicę 2.0. Takich grubych jak w tych rowerach i tych niestandardowo dużych nypli nie udało mi się znaleźć.
Zaplot nie ma nic wspólnego z grubością szprych.  Nie polecam 4 krzyży w ogóle bo są zbędne, 4 krzyże przy Nexusie potrafią dać problemy typu szprychy pod dużym kątem nachodzące na siebie przy kołnierzu lub nawet na kołnierz (bo kołnierz ma bardzo dużą średnicę). Cieniowane stosuje się raczej w innym celu, dla wyrównania naprężeń w kołach z piastą pod kasetę a więc mocno niesymetrycznych. Np. szprychy 20/1.8/2.0 z lewej a 2.0/2.0/2.0 od strony kasety.
Jakub Sałata

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #53 dnia: Października 02, 2010, 08:41:46 pm »
czy warto zainwestować w "cieniowane"

Mam dwa komplety kół na szprychach 2.0 - 1.5. -2.0 w układach 2x 32 i 2x 36, obydwa komplety mają przejechane po kilkanaście tysięcy kilometrów i nic złego się nie dzieje.
A przypomniałem sobie - w swb też z tyłu mam 2.0-1.5-2.0 - 0 problemów.

pajak_gdynia

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #54 dnia: Października 02, 2010, 11:06:11 pm »
Bardziej myślałem o Neverhoodzie albo o sakwiarstwie (znaczy ja).

Co do szprych, proszę bardzo: http://www.rowerystylowe.pl/akcesoria-czesci-szprychy-c-24_177.html
Przez jakiś czas będzie to mój sklep :(

Na nexusie jest (chyba) na trzy krzyże i wygląda "dziwnie": już wtedy szprychy są mocno skoszone, "główny" krzyż tak w połowie promienia koła. Czyli na wysokich piastach na pewno się nie stosuje 4 krzyży. Ale na zwykłych niskich?? Grube szprychy (albo te cieniowane) + 4 krzyże to może być niezły killer (wyjazd na Nordkap w końcu możliwy z własnym żarciem :) )

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: Października 03, 2010, 02:02:47 pm »
czy warto zainwestować w "cieniowane"

Mam dwa komplety kół na szprychach 2.0 - 1.5. -2.0 w układach 2x 32 i 2x 36, obydwa komplety mają przejechane po kilkanaście tysięcy kilometrów i nic złego się nie dzieje.
A przypomniałem sobie - w swb też z tyłu mam 2.0-1.5-2.0 - 0 problemów.

Przeciążona szprycha pęka albo na gwincie albo na główce. Więc można "sekcję środkową" szprychy spokojnie wycieniować. Moim zdaniem beznadziejnie miękka obręcz nie zostanie "uratowana" żadną grubością szprych -  lecz... ilością szprych (będzie więcej punktów podparcia):

Typowe szprychy to 2.3 mm mają tylko na gwincie, reszta jest prosta i ma średnicę 2.0. Takich grubych jak w tych rowerach i tych niestandardowo dużych nypli nie udało mi się znaleźć.

DT Swiss Alpine III (cieniowane):
- 2 mm (grubość szprychy od strony gwintu, ale już sam gwint jest 2,3),
- 1,8 mm ("sekcja środkowa"),
- 2,34 mm (główka szprychy)

DT Champion (nie-cieniowane) w najgrubszej wersji:
- 2,34 mm (grubość szprychy od strony gwintu, ale już sam gwint jest 2,6),
- 2,34 mm ("sekcja środkowa"),
- 2,34 mm (główka szprychy)

http://www.dtswiss.com/getdoc/71f384b2-a638-401e-bd66-accbc9c64124/TechnicalDatasheet.aspx      ----> tu jest specyfikacja szprych DT Swiss
« Ostatnia zmiana: Października 03, 2010, 05:03:28 pm wysłana przez Maciej Długosz »