Autor Wątek: Chytry sposób na trike'a  (Przeczytany 25713 razy)

sławek

• całkiem inny wariat
Odp: Chytry sposób na trike'a
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 12, 2010, 09:10:09 pm »
Maciej napisał
 "pokazuję na trajce swoją żoną"

No to Maciej nic tylko pogratulować!
 Zdjęcie wywarło na mnie takie wrażenie, że dopiero po 5 min wpatrywania się zauważyłem na zdjęciu rower! ;D

Kawał mi się przypomniał
 W supermarkecie "Przepraszam,pana zgubiłem gdzieś żonę"
 "Ja też zgubiłem żonę- a jak Pańska wygląda?
 Blondynka, zgrabna, biust odpowiedni... a Pana?
 Nieważne, szukajmy Pańskiej!
Sławek

kapitanwasyl

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 12, 2010, 10:04:51 pm »
Maciek napisał :"ale pokazuje na tej trajce swoją żonę" --ale nie Maciek pokazuje tylko gość co na  e-bay'u  działa ,dobra koniec złośliwości, popatrzcie lepiej na te piastki w przednich kółkach :) made in china (tu chodzi mi o nośność ,wytrzymałość --dla rasy dalekowschodnioazjatyckiej )
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 12, 2010, 10:15:46 pm wysłana przez kapitanwasyl »
I tak w koło  Macieju ...

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 12, 2010, 10:18:36 pm »
No właśnie moja żona (czyli nie ta kobieta na zdjęciu) jeszcze nie chce wsiadać na poziomy i dać się fotografować. Bo ... ekhmmm... nie wsiada na byle jaki rower. Flevo-Racer (jedyny rower poziomy jaki mam obecnie) jest podrdzewiały i za Boga Ojca nie namówię mojej żony żeby dała się fotografować na takim brzydkim rowerze ;) W Ameryce to co innego. W imię sprzedaży ludzie zrobią tam (w USA) prawie wszystko. Business is business!

No i kobiety - tak jak zauważyłeś Sławek - mają magiczną zdolność odwracania uwagi. To warto wykorzystać. Np. żaden rasowy show motocyklowy czy samochodowy bez kobiet się nie obejdzie!

kapitanwasyl

« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 12, 2010, 10:23:06 pm »
Moja druga połowa na pozłacany nawet by nie wlazła --bo to coś pedały nie tu ma gdzie powinno  ;D ;D ;D

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 12, 2010, 11:01:27 pm »
Ja już wiem że moja żona lubi komfort więc szykuję trajkę z pełnym zawieszeniem i silnikiem elektrycznym. Myślę że wtedy da się namówić. Tyko kurde muszę jeszcze sprawić żeby ładnie to wyglądało. Hmmmmm. No to świeżutka farba + dobry lakier (samochodowy, z ziarnem metalicznym) i na pewno się zgodzi!

kapitanwasyl

« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 12, 2010, 11:11:53 pm »
Jeżeli farba to z ziarnem metalicznym a lakier to bezbarwny i wtedy to = metalik ;D
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 12, 2010, 11:15:32 pm wysłana przez kapitanwasyl »

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 12, 2010, 11:38:54 pm »
Jeżeli farba to z ziarnem metalicznym a lakier to bezbarwny i wtedy to = metalik ;D

Yyyyyyy. No to wyszło wreszcie na jaw że jestem lamerem gdy chodzi o farby i lakiery samochodowe :( Powtarzam jak papuga to co usłyszałem o lakierach samochodowych - a się nie znam i przekręciłem. Kapitanie Wasyl - dzięki za zwrócenie uwagi! Szacunek!

technolog1

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 13, 2010, 07:37:36 am »
Witam
Z dwojga rzeczy wybieram Blondynę {całkiem apetyczna}
A tak swoją drogą zauważyliście jak się pochyliły przednie koła do środka.
A na poprzednich zdjęciach były w pionie.
Konstrukcja siada...
 Pozdrawiam T1

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 13, 2010, 11:17:40 am »
A tak swoją drogą zauważyliście jak się pochyliły przednie koła do środka.
A na poprzednich zdjęciach były w pionie.
Konstrukcja siada...
 Pozdrawiam T1

Większość rowerów górskich ma niewystarczająco sztywne bocznie tylne widełki i mną się w zakręcie. Każdy doświadczony biker MTB może o tym mówić i pisać. Tylko tego na zdjęciach nie widać na pierszy rzut oka. Podobnie ramy MTB z zawieszeniem jednoosiowym tylnego widelca. Mną się i rower się nie prowadzi jak po sznurku. Ale tego też nie widać. Niemieckie czasopismo "Bike" robiło testy i pokazywali to w liczbach (i chyba do tej pory to robią). Niektóre firmowe ramy np. "Rocky Mountain" potrafiły pęknąc w trakcie testów na maszynach (była seria obciążeń około 200 000  powtórzeń i np. rama pękała po 90 000 obciążeniach). Różne firmy. Nie tylko Rocky Mountain. A jak ktoś chce zobaczyć jak się gnie rama górala to proszę zacisnąć hamulce i naciskać z boku na korby (opierając się na pedałach). 99% ram będzie się widocznie uginać i zobaczycie to gołym okiem.

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 13, 2010, 09:58:01 pm »
Moja dłużyca to ma. Ostatnio stwierdziłem jak koło ocierało o hamulce przy ruszaniu ;(
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Kwietnia 18, 2010, 10:00:09 pm »
Kolejny chytry sposób na trike'a:

http://www.youtube.com/watch?v=_w93J0Hy2X8     ----> tu jest wideo jak to fajnie jeździ

« Ostatnia zmiana: Lipca 27, 2010, 02:20:55 am wysłana przez Maciej Długosz »

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Lipca 03, 2010, 09:11:17 pm »
Wprawia mnie to w zdumienie - przerobiony rower w typie Flevo-Racer (High-Racer, MBB, FWD, FWS). Może jeszcze da mi się "poprawić" mojego Flevo-Racera (problematyczny przy niskich prędkościach i przy powolnych manewrach). Dociążone przednie koło piastą z silnikiem elektrycznym - musi być bardziej "spokojny" w sterowaniu. Hmmmm...

http://velorizontal.bbfr.net/le-coin-du-constructeur-amateur-f10/trike-traction-directe-inclinable-electrifie-t9882.htm

http://www.youtube.com/watch?v=gOXPBfISbK8    ---> tu jest wideo jak to jeździ

http://www.youtube.com/watch?v=vKkG8S_Jawk    ---> a tu jest wideo jak się przewraca :( Wiem z autopsji że Flevo-Racer "nie lubi" gdy zatrzymuje się go w skręcie (trzeba zawsze o tym pamiętać)

« Ostatnia zmiana: Lipca 03, 2010, 11:04:50 pm wysłana przez Maciej Długosz »

Rumcajs

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Lipca 04, 2010, 08:17:26 am »
Większość rowerów górskich ma niewystarczająco sztywne bocznie tylne widełki i mną się w zakręcie. Każdy doświadczony biker MTB może o tym mówić i pisać. Tylko tego na zdjęciach nie widać na pierszy rzut oka. Podobnie ramy MTB z zawieszeniem jednoosiowym tylnego widelca. Mną się i rower się nie prowadzi jak po sznurku. Ale tego też nie widać. Niemieckie czasopismo "Bike" robiło testy i pokazywali to w liczbach (i chyba do tej pory to robią). Niektóre firmowe ramy np. "Rocky Mountain" potrafiły pęknąc w trakcie testów na maszynach (była seria obciążeń około 200 000  powtórzeń i np. rama pękała po 90 000 obciążeniach). Różne firmy. Nie tylko Rocky Mountain. A jak ktoś chce zobaczyć jak się gnie rama górala to proszę zacisnąć hamulce i naciskać z boku na korby (opierając się na pedałach). 99% ram będzie się widocznie uginać i zobaczycie to gołym okiem.

Wyginanie się ramy na boki jest jak najbardziej pożądane (oczywiście - w pewnym zakresie). Pożądane o tyle, że gięcie takie pochłania część energii, i sama rama jest mniej obciążana. Zwróćcie uwagę na ramy np. z tytanu czy carbonu - właśnie dlatego pękają, że materiał jest zbyt sztywny i nie pracuje!! Pękanie to co innego - to efekt źle zaprojektowanej geometrii, i najczęściej nie uwzględnienie zmian w materiale, jakie powstają podczas spawania. Innym przykładam niech będzie zwykłe koło - za miękko naprężone szprychy spowodują złamanie się obręczy (to samo nastąpi, gdy szprychy będą zbyt napięte).

Pytanie z innej beczki - jak zrobić, aby umieścić cytat na szarym tle?
« Ostatnia zmiana: Lipca 04, 2010, 08:19:27 am wysłana przez Rumcajs »

cyqlop

• całkiem inny wariat
  • Czułów
« Odpowiedź #28 dnia: Lipca 04, 2010, 10:11:11 am »
użyć:
[quote] tu wpisujemy tekst [/quote]
tu wpisujemy tekst
Moja mała firemka
https://cnc-warsztat.pl (frezuje aluminium, drewno, tworzywa sztuczne)  ZAPRASZAM, DOBRE CENY

Druga strona
https://sites.google.com/site/cyqlopproject

Rumcajs

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Lipca 04, 2010, 03:03:42 pm »
Dzięki :)
Dopiero po Twojej wypowiedzi znalazłem "umieść cytat" wśród piktogramów (przedostatni, w drugim rzędzie)..