Hm ze sprzętem teraz jest easy kilka lat temu to była masarka żeby kupić migomat o zjadanych parametrach to trzeba było mieć sporo kasy.
Hm kasę na sprzęt dostałem z dofinansowania z PUP-u - wybrałem fińską markę Kemppi sprzęt dobrej klasy ale ceny ma wysokie - migomat o max 250 A to koszt ponad 7 tyś
Może tak z praktyki blacharza samochodowego - wymagania sprzętowe przy spawach blach występujących w samochodach optymalny migomat to ok 160-180 A i taki bym polecał co do marki strasznie jest dużo produktów made in China ale z drugiej strony jeżeli nie będziemy z niego korzystać codziennie i wg zaleceń >
Przykładowo podam na modelu który mam Kempact MIG 2530
40% ED 250 A / 26.5 V
60% ED 207 A / 24 V
100% ED 160 A / 22 V
o co chodzi w tych procentach i Amperach tj procentowy czas pracy o danym natężeniu > jeżeli się w tym mieścimy nie przegrzewamy sprzętu i pochodzi tyle ile powinien

Ale bywają wynalazki które mają np 140 A max i przy tym max obciążeniu nie możemy przez cały czas spawać bo sprzęt za długo nie pociągnie.
Niedawno kupowałem znajomemu na Allegro migomat nie ważna firma max 160 A na szpulę 5 kg w zestawie z reduktorem 12 mieś gwarancji - działa a [już kolejna szpula wymieniona

] cena ok 1100 zł
Co do gazów korzystam na razie z BOC [czy jak to sie teraz nazywa] gazy ale zamierzam zmienić na tańszą firmę > cena tutaj za 40l mix Argon+CO2 174 zł ostatnio
Firma Gazella - przykładowo butla 40l mix Argon+CO2 150 zł dowóz gratis butla 8l CO2 -25 zł Argon- 30 zł