Autor Wątek: vmax  (Przeczytany 15199 razy)

mechanik

• kolarz na poziomie
Odp: vmax
« Odpowiedź #30 dnia: Lutego 23, 2010, 09:43:31 pm »
nikogo nie chce obrazac tylko czy tak trudno odp na proste pytanie a nadodatek mowic o rzeczach o ktorych nie ma sie pojecia?? to chyba nie jest trudne a poza tym nie interesuja mnie 'zloty' tylko predkosc i bicie rekordow...wiec jak? dowiem sie wkoncu cos o tych waszych przezyciach zwiazanych z vmax?????????????????
kazda laska ma swojego popychacza a kazdy popychacz ma swoja laske

mechanik

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #31 dnia: Lutego 23, 2010, 09:47:44 pm »
juz kiedys to powiedzialem Yin to jest koles konkret!!!! a ta 55km/h to po poziomej nawierzchnii??:) pozdro....

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #32 dnia: Lutego 23, 2010, 10:17:09 pm »
Nie, też z górki, ale o nieco mniejszym nachyleniu.

nandoz

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: Lutego 23, 2010, 10:34:55 pm »
Ok.Luz. Co do 80 km/h ,to musi byc juz owiewka i to spelniajaca swoja funkcje ,bo bez trudno przelamac 70 km/h. To tyle , życze powodzenia w przelamaniu 80 km/h ,ale tak serio.Pozdrawiam.

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #34 dnia: Lutego 23, 2010, 11:40:24 pm »
Ok.Luz. Co do 80 km/h ,to musi byc juz owiewka i to spelniajaca swoja funkcje ,bo bez trudno przelamac 70 km/h.

To jeszcze kwestia tego czy prędkość ma być na prostym, dzięki własnym mięśniom (jak w battle moutan) czy dopuszczamy grawitacyjny 'doping'. Do tego drugiego wystarczy odpowiednio stroma górka i długa prosta ;)

Taki ciekawy przykład, oba pojazdy czysto grawitacyjne:
Soapbbox, obudowa aerodynamiczna, stosunkowo duże koła.
http://www.youtube.com/watch?v=hc28nGi3sDY
45mph to jakieś 72kmh

Saneczkarstwo uliczne (bardzo fajny sport swoją droga :) ), małe koła, bez owiewki.
http://www.youtube.com/watch?v=UmcG6FW8Dv8
157.41km/h

nandoz

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: Lutego 24, 2010, 12:04:16 am »
Mysle,ze lepiej skupic sie na prostej ,bo gorka , gorce nie rowna.pozdr.

Jakub S.

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #36 dnia: Lutego 24, 2010, 12:46:15 am »
Teren płaski płaskiemu również. Znam miejsca gdzie wydaje się że jest płasko a jednak jadąc tą samą trasą w obie strony są spore różnice w osiągach ;) Na zlotowym sprincie różni rowerzyści na różnych maszynach przynajmniej mogli się zmierzyć w identycznych warunkach :)
Jakub Sałata

nandoz

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: Lutego 24, 2010, 12:56:33 am »
Teren płaski płaskiemu również. Znam miejsca gdzie wydaje się że jest płasko a jednak jadąc tą samą trasą w obie strony są spore różnice w osiągach ;) Na zlotowym sprincie różni rowerzyści na różnych maszynach przynajmniej mogli się zmierzyć w identycznych warunkach :)

To prawda.No z wiatrem i pod wiatr i tez moze sie to sporo roznic.

trajk-o-ciklista

• całkiem inny wariat
  • To recline is devine!
    • Rowerki, przyczepki, sakwy i bagażniki
« Odpowiedź #38 dnia: Lutego 24, 2010, 12:57:10 am »

Taki ciekawy przykład, oba pojazdy czysto grawitacyjne:
Soapbbox, obudowa aerodynamiczna, stosunkowo duże koła.
http://www.youtube.com/watch?v=hc28nGi3sDY
45mph to jakieś 72kmh

72 ? pfffff .. tyle ja na -5% ze zwykłym trajkiem jeździłem, choć pedałowanie skończyło się już na 45 ;)
i trajk stał się gravity racerem ;)
Ograniczenie było tam 50, i właśnie przy końcu stali policjanci z radarem,
gdy ja w tym czasie pewnie około 60-65 jeszcze trzymałem.
Trzeba było zobaczyć ich miny ! :D nic nie mówili, tylko się gapili jak przejeżdżam obok .. :D  

Z highrecerem też 72, ale pedałując z niestromej krótkiej górki. Nie miałem okazji z jakieś bardziej stromej górki (a z prostą drogą), pewnie by jeszcze trochę poleciał bo miał 52/11 na 559/28 oponach,
pewnie do 80 może.

Z lowracerem był problem że ponad 45 pedałować nie można, jak na trajku, bo te same koła i 53/11

Z fwd midracerem było 50 i coś po prostej, w sprintu, nie pamiętam dokładnie. 53? 55? jakoś tak chyba.

Pozzzz

Igor

~o
~ \-/\-
(o)^(o)

VeloMotion recumbents
Igorova Ciklo Garaża

------------------

Yin

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #39 dnia: Lutego 24, 2010, 01:52:14 am »
Ograniczenie było tam 50, i właśnie przy końcu stali policjanci z radarem,
gdy ja w tym czasie pewnie około 60-65 jeszcze trzymałem.
Trzeba było zobaczyć ich miny ! :D nic nie mówili, tylko się gapili jak przejeżdżam obok .. :D  

Miałem bardzo podobne spotkanie na Katowickiej A4 w kierunku na Kraków(wiem że tam rowerem niby nie można ale szeroki pas pobocza i dłuuugi zjazd mnie skusił ;) ). Dobrze że stali z radarem za zakrętem, dzięki czemu pojawiłem się równie szybko jak zniknąłem, pościgu nie stwierdziłem ;)

mechanik

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #40 dnia: Lutego 24, 2010, 06:54:39 am »
w weekend bd miec moze wiecej czasu to podziele sie z wami obliczeniami...a propo tych vmax to glownie chodzi o odcinki 'proste' bo na 'gorce' to ponad 100km/h mozna jechac...alle co to za frajda skoro to nie twoja zasluga...??

MaciejDlugosz

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: Lutego 24, 2010, 09:58:56 am »
w weekend bd miec moze wiecej czasu to podziele sie z wami obliczeniami...a propo tych vmax to glownie chodzi o odcinki 'proste' bo na 'gorce' to ponad 100km/h mozna jechac...alle co to za frajda skoro to nie twoja zasluga...??

Cześć!

Skoro nie masz zdjęć to możesz opisać jak chcesz osiągnąć 80 km/h? Realne to jest jak najbardziej, bo rekord świata wynosi 130 km/h. Polski rekord to coś ponad 90 km/h (konstrukcja Mieczysława Kaczmarka). Zdradzisz jaką owiewkę zamierzasz zamontować?

Ja na Flevo-Racerze wyciągnąłem po płaskim 45km/h. Zębatka z przodu 52 zęby, tył 22 zęby, piasta wielobiegowa Shimano Nexus 8  + piasta z wewnętrznym dynamem, opony najzwyklejsze 28" (żadne slicki), szerokość opon 35mm, prymitywna owiewka. Owiewka taka jak na zdjęciu (to bardziej osłona przed deszczem, bo nie chcę moknąć, choć osiągi też się poprawiły):

http://picasaweb.google.com/lh/photo/ncejPreTItBhkUZd35e6Rg?feat=directlink

Poszedłby ten rower jeszcze więcej (po płaskim) ale brakuje mu przełożenia. Na co dzień nie potrzebuję silnego przełożenia więc nie zakładam z przodu blatu 60 czy 70-zębowego.

No to jak mechanik - opiszesz jak zamierzasz osiągnąć 80 km/h na rowerze?

toft

• wyczynowiec na poziomie
« Odpowiedź #42 dnia: Lutego 24, 2010, 03:13:48 pm »
Jest taka konkurencja rowerowa jazda w dochodzeniu na czas czy jakos tak, gdzie dwuch panów goni sie w kółko po torze. Nie pamietam, wieć nie chcę mówić/strzelać ale ile oni w szczycie osiągają kmh?

tomigelo

• kolarz na poziomie
  • 20 latek od pierwszej poziomki :)
    • www.poziome.republika.pl/techno12.htm
« Odpowiedź #43 dnia: Lutego 24, 2010, 04:30:50 pm »
Co do zjazdów - górka była niezła coś koło 600 m n.p.m.  dobry asfalcik - serpentynka max 83 km/h koła 20' szwalbe 1,5 rama kompozyt > Kumpel na Vk3 z kufrem 87 km/h.

PS nie było czasu na podziwianie widoków ;)

A na płaskim 50 km/h [może trochę ponad] rama stalowa układ przód 20' opona 1 3/8  tył 26' opona 1,5 > zębatki 52 -11

Chodzi mi teraz po główce Hi Racer na 2x 26' - w trakcie swb 20' 26' 

nahtah

• całkiem inny wariat
  • Obieżyświat w poziomie
« Odpowiedź #44 dnia: Lutego 24, 2010, 04:44:36 pm »
Chopper Nahtah koła 26" dł. 2.5m ciężar 32kg na prostej 41km/h to maks, z górki z pełnym ekwipunkiem na wyprawę(namiot,śpiwór,garderoba, jedzenie, picie i wszystkie inne niepotrzebne rzeczy) 71km/h

Nubian - lowracer, nowy -  koła przód 20" tył 26" właśnie testowany na prostej 33km/h z górki 45,20km/h jest zima i niebezpiecznie ale myślę, że jest źle  rozłożony ciężar(siodełko zbyt blisko przedniego koła) i pracuję właśnie nad tym.:)

Też chciałbym zobaczyć to cudo, co na prostej 80 dych wyciąga.:)

Pewnie ma jakiś silnik wspomagający.;)
ŻYCIE jest jak jazda NA ROWERZE aby utrzymać równowagę MUSISZ się poruszać naprzód.......Albert Einstein
https://www.bikestats.pl/rowerzysta/nahtah