Mariuschu...Jako, że należysz do bardzo, BARDZO nielicznego grona ludzi myślących,
więc chętnie co nie co podpowiem.
Większość forumowiczów pewna swej "mądrości" i "wiedzy" na temat rowerów poziomych najpierw rower kupuje,
a potem o porady pyta i na niedogodności użala się.
Najgorsze, że o porady pytając większość wzrostu swego nie podaje.
A wzrost w doborze roweru poziomego ogromną rolę odgrywa.
Znając Twój wzrost napiszę krótko.
O Lynxie Z A P O M N I J.
Jazda na nim przy Twoim wzroście to byłaby masakra, udręka i WIELKIE rozczarowanie.
Dlaczego?
Wydrukuj sobie zdjęcie tego Lynxa. Widok z boku.
Poprowadź prostopadłą linię ze szczytu siodła do podłoża.
Linia ta w przód opony tylnej uderza. Większy ciężar na przednim kole spoczywa.
Przy Twoim wzroście przesuń support do przodu o jakieś 10(lub więcej) cm.
Czyli?
Jeśli w dodatku masz stosowną (lub większą) do wzrostu wagę, to mnie na samą myśl o takiej jeździe,
łzy do oczu się cisną.
A jeśli do tego masz dobrze zbudowane nogi, to scenariusz na "Tragedię poziomą" gotowy.
Dla firmy Optima setki siodeł zrobiłem, ale oglądając ich turystyczne poziomy nie dziwię się,
że w branży poziomej sporo lat temu padła.
Jedyny udany model "Baron" nie był w stanie widocznie tego działu firmy utrzymać.
Rację ma Audax.
Szukaj pozioma na dwóch jednakowych kołach (ale nie 20 kach)
28" też na początek bym ominął.
Patrz, aby dolna część siodła poniżej górnej części opon schodziła (są takie modele) i aby ta linia pionowa
do podłoża tak w połowę przedniego promienia celowała. (czyli za przód opony tylnej)
Optima Orca czy też Condor dwa takie same koła mają, ale siodła mają cholernie wysoko umieszczone.
No i są w porównaniu do wysokości krótkie.
Szukaj roweru z możliwie jak największą odległością między osiami.
No i PAMIĘTAJ!!!
Potrzebujesz siodła XL.
W linii prostej od krawędzi szczytu do dolnej krawędzi powinno pow. 82,5 (tyle mają moje) MIEĆ.
Pilnuj tego.
Powodzenia.
p.s. Znowu zdjęcia obczaiłem i Optima Lynx super tutaj (
https://www.google.com/search?client=ubuntu&channel=fs&q=Optima+Lynx+#vhid=4kSxTSeD9nuD8M&vssid=_jkQ8Z4rgBLnixc8Pkrn_UA_41)
Ma proporcje i posadowienie siodła bardzo fajne, ale i tak nie na Two? wzrost.