Autor Wątek: Optima Lynx regulacje  (Przeczytany 1613 razy)

Mariusch

• sympatyk
  • *
Optima Lynx regulacje
« dnia: Listopada 18, 2024, 09:01:00 pm »
Witam.
Planuję zakup pierwszej poziomki i Optima Lynx wizualnie wpadła mi w oko.
Chciałem was podpytać, bo nigdzie w internecie nie mogłem znaleźć tych informacji, jakie są możliwości regulacji w tym rowerze? Do jakiego wzrostu max można go dopasować?
Czy przy moich 193 cm nie będzie zbyt mały?
Jakie rowery poziome są odpowiednie lub mają taki zakres regulacji dla osób powyżej 190 cm?
Pozdrawiam.

Audax

• kolarz na poziomie
Odp: Optima Lynx regulacje
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 18, 2024, 09:46:29 pm »
O Optima Lynx nie wypowiem się.
Z produkowanych to np. Azub robi duże rowery. Model max 700 jest na dużą osobę - mierzyłem i rower jest bardzo duży.
Zmierz sobie jaki masz x-seam - znajdziesz na YouTube jak to zrobić i sprawdź ze specyfikacją roweru. Producenci podają wprost na jaki wzrost jest dany rower - ale podają zakres x-seam.

Tutaj przykład z Azub:
https://azub.eu/recumbent-bikes-and-trikes/recumbents/max-700-highracer/
Nie karmie troli.

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 18, 2024, 11:38:41 pm »
Z mojej strony w temacie co kupić.

Od strony velo to wygląda tak że w stanie super trzeba dać od ok 5k E.
W modelach starszych od ok 2.2k E już się coś znajdzie.

Przez starsze modele mam na myśli tylko to co spokojnie zejdzie poniżej 200Wat przy 50km/h.
Z tych tańszych to są używane Quest, Strada, Waw.
Z tych cenowo nieco wyżej DF, Milan-sztywny tył.
Potem sprzęty robią się już znacznie droższe.
Starego Milana i DF'a można zrobić na poniżej 150Wat/50km/h tak więc jest potencjał.
Questa też można jak ktoś lubi sobie majsterkować.

W każdym wygoda i przestrzeń na wyprawy jest zapewniona, ochrona w tym w zimie, niesamowite wrażenia z jazdy.
Na naszym rynku są Caby jeden Mini na sprzedaż ale obawiam się, że ten wzrost tam raczej nie wejdzie, trzeba by rozmawiać z właścicielem co się da zrobić.
Jest też jeden prototyp za niższą kasę też co do wzrostu mam wątpliwości.

Ja nie sprzedaję, mój jest do maks ok 180cm.
Chyba jest w Polsce producent Caba:
https://cabbike.pl/product/cab-bike-hawk-classic-or-hybrid/
nie wiem czy oferta na kit jest jeszcze ważna.

Producenci zachodni:
https://www.velomobiel.nl/
https://www.velomobileworld.com/velomobiles/
https://www.katanga.eu/waw/

Jest wiele producentów rowerów otwartych 3 i 2 kołowych ale nie mam serca przy tej pogodzie iść w ten temat.
Przejeździłem kilka zim i to był fun ale z naciskiem na był.
Wszystkie poziome rowery zapewniają to wspaniałe uczucie z jazdy w wygodnej pozycji.

Z retrospekcji.
Dziś pojechałem do mechanika. Odstawiłem velo. Poszedłem do pracy. W serwisie wyjęto tylne koło i zapleciono nowe. Trochę zeszło ale po 16.00 w korkach, ciemności i deszczu wracałem do domu. Nie spadła na mnie ani kropla deszczu. W czasie jazdy po 3-4km musiałem rozpiąć bluzę i jechałem praktycznie w jednym podkoszulku. W korku jechałem co chwilę zwalniając ok 32km/h. Na długim odcinku pofałdowanym ok 40km/h pomiędzy przyhamowaniami, a na bardzo dobrym fragmencie pustej drogi 43-46km/h.
Wczoraj biegałem w terenie 17km w tym 7km musiałem cisnąć, żeby żony nie wkurzyć i być na czas więc nic mi na/w rowerze dziś noga nie podawała. Deszcz pogarsza opływ velo i zwiększa opory aerodynamicznie. W naszych testach zarejestrowaliśmy przypadek Kolegi Klubowego gdzie w kałużach opory wzrosły o 50%.
Tu wątek na temat (są tam też wyniki testów wydajności dwóch otwartych 2o  rowerów poziomych):
http://forum.poziome.pl/index.php?topic=4564.0

Rozglądając się za rowerem poziomym takie sprawy wziąłbym pod rozwagę.

PS. Zapomniałem - oczywiście powodzenia życzę na poziomie.
« Ostatnia zmiana: Listopada 18, 2024, 11:41:27 pm wysłana przez Jacekddd »

Quest XS 16kkm; 6 Podróży 4169Km; Bieganie; Kross Level A6;
http://www.sports-tracker.com/view_profile/jacekddd

Mariusch

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 19, 2024, 08:13:02 am »
Dzięki bardzo za porady.
Na początek rozglądam się za używanym rowerem aby zobaczyć czy taki się u mnie sprawdzi. Nowe są dosyć drogie a z drugiej ręki też koło 2-3 k zł trzeba przyszykować.
Optima Lynx z tego co widzę, to rower chyba już nie produkowany  , wizualnie spodobał mi się ai nigdzie nie mogę znaleźć danych technicznych.
Może ktoś użytkuje taki rower i może doradzić do jakiego wzrostu max można go dopasować?
Wiem , na zlocie mógłbym się przymierzyć ale do zlotu jeszcze trochę czasu a i taką krótką przejażdżką dużo doświadczenia nie zdobędę.
Dlatego wolałbym kupić do nauki niższy rower ewentualnie później przesiąść się na coś większego.

Audax

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 19, 2024, 08:59:53 am »
Na pewno ktoś tutaj miał do czynienia z tym modelem. Ja niestety nie pomogę.
Jest na olx akurat: https://www.olx.pl/d/oferta/rower-poziomy-optima-CID767-ID10hvGf.html
Duża szansa, że właściciel jest użytkownikiem/obserwatorem forum.

Cytat: Jacekddd
Od strony velo to wygląda tak że w stanie super trzeba dać od ok 5k E.
W modelach starszych od ok 2.2k E już się coś znajdzie...
Mariusch pyta o 2 kołowy rower poziomy  a ty mu z piszesz opowiadanie o velomobilach i o watach, lol ... :o
« Ostatnia zmiana: Listopada 19, 2024, 09:02:52 am wysłana przez Audax »
Nie karmie troli.

Maciej K

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 19, 2024, 09:52:09 am »
Mariuschu...Jako, że należysz do bardzo, BARDZO nielicznego grona ludzi myślących,
więc chętnie co nie co podpowiem.
Większość forumowiczów pewna swej "mądrości" i "wiedzy" na temat rowerów poziomych najpierw rower kupuje,
a potem o porady pyta i na niedogodności użala się.
Najgorsze, że o porady pytając większość wzrostu swego nie podaje.
A wzrost w doborze roweru poziomego ogromną rolę odgrywa.
Znając Twój wzrost napiszę krótko.
O Lynxie  Z  A  P  O  M  N  I  J.
Jazda na nim przy Twoim wzroście to byłaby masakra, udręka i WIELKIE  rozczarowanie.
Dlaczego?
Wydrukuj sobie zdjęcie tego Lynxa. Widok z boku.
Poprowadź prostopadłą linię ze szczytu siodła do podłoża.
Linia ta w przód opony tylnej uderza. Większy ciężar na przednim kole spoczywa.
Przy Twoim wzroście przesuń support do przodu o jakieś 10(lub więcej) cm.
Czyli?
Jeśli w dodatku masz stosowną (lub większą) do wzrostu wagę, to mnie na samą myśl o takiej jeździe,
łzy do oczu się cisną.
A jeśli do tego masz dobrze zbudowane nogi, to scenariusz na "Tragedię poziomą" gotowy.
Dla firmy Optima setki siodeł zrobiłem, ale oglądając ich turystyczne poziomy nie dziwię się,
że w branży poziomej sporo lat temu padła.
Jedyny udany model "Baron" nie był w stanie widocznie tego działu firmy utrzymać.
Rację ma Audax.
Szukaj pozioma na dwóch jednakowych kołach (ale nie 20 kach)
28" też na początek bym ominął.
Patrz, aby dolna część siodła poniżej górnej części opon schodziła (są takie modele) i aby ta linia pionowa
do podłoża tak w połowę przedniego promienia celowała. (czyli za przód opony tylnej)
Optima Orca czy też Condor dwa takie same koła mają, ale siodła mają cholernie wysoko umieszczone.
No i są w porównaniu do wysokości krótkie.
Szukaj roweru z możliwie jak największą odległością między osiami.
No i PAMIĘTAJ!!!
Potrzebujesz siodła  XL.
W linii prostej od krawędzi szczytu do dolnej krawędzi powinno pow. 82,5 (tyle mają moje) MIEĆ.
Pilnuj tego.
Powodzenia.

p.s. Znowu zdjęcia obczaiłem i Optima Lynx super tutaj (https://www.google.com/search?client=ubuntu&channel=fs&q=Optima+Lynx+#vhid=4kSxTSeD9nuD8M&vssid=_jkQ8Z4rgBLnixc8Pkrn_UA_41)
Ma proporcje i posadowienie siodła  bardzo fajne, ale i tak nie na Two? wzrost.
« Ostatnia zmiana: Listopada 19, 2024, 10:03:39 am wysłana przez Maciej K »

Tehen

• wyczynowiec na poziomie
  • Kolejarz forumowy
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 19, 2024, 11:18:14 am »

Mariusch pyta o 2 kołowy rower poziomy  a ty mu z piszesz opowiadanie o velomobilach i o watach, lol ... :o

Po czym poznać studenta prawa?
Sam Ci o tym powie.
Albo poziom i wygoda albo wydasz w cholerę kasy na różne kierownice i siodełka tylko po to żeby w końcu i tak kupić sobie rower poziomy.

Mariusch

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 19, 2024, 12:15:42 pm »
Dzięki jeszcze raz za wszystkie porady, będę miał je na uwadze przy wyborze roweru.
Niestety realia są takie, że na rynku wtórnym jest co jest i ciężko tu kaprysić.
Brzuchaty nie jestem, także waga w normie.
Pytam o Lynxa bo wizualnie atrakcyjnie wygląda i myślę, że nie byłoby problemu. z odsprzedażą. Kluczowe jest dla mnie dopasowanie tego wzrostu. Na jaki max można tu przód wydłużyć.
Większość rowerów poziomych jak się przyglądałem ma podobną linię.
Tak się zastanawiam jeśli w takim dużym rowerze na kołach 26 siedzisko nisko umieścimy, to czy przód nie będzie zbyt wysoko?
Czy pozycja jazdy nie będzie zbyt nie naturalna z nogami wysoko uniesionymi?
Można jakiś przykład takiego roweru dla porównania z Lynxem?
Pozdrawiam.

Maciej K

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 19, 2024, 12:21:15 pm »
Dzięki jeszcze raz za wszystkie porady, będę miał je na uwadze przy wyborze roweru.
Niestety realia są takie, że na rynku wtórnym jest co jest i ciężko tu kaprysić.
Brzuchaty nie jestem, także waga w normie.
Pytam o Lynxa bo wizualnie atrakcyjnie wygląda i myślę, że nie byłoby problemu. z odsprzedażą. Kluczowe jest dla mnie dopasowanie tego wzrostu. Na jaki max można tu przód wydłużyć.
Większość rowerów poziomych jak się przyglądałem ma podobną linię.
Tak się zastanawiam jeśli w takim dużym rowerze na kołach 26 siedzisko nisko umieścimy, to czy przód nie będzie zbyt wysoko?
Czy pozycja jazdy nie będzie zbyt nie naturalna z nogami wysoko uniesionymi?
Można jakiś przykład takiego roweru dla porównania z Lynxem

Oto znakomity moim zdaniem przykład. Rower wygląda świetnie i ma doskonałe proporcje.
Choć to Optima.
http://forum.poziome.pl/index.php?topic=4194.0
A rowerom radzę przyglądać się uważniej.
Wtedy i różnice pojawiać się zaczną.

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 19, 2024, 03:01:09 pm »
Dużo bardziej mi się podobają 2o poziome otwarte niż zamknięte i 2o niż 3o. Kiedyś dokładnie tą samą drogę myślowo przechodziłem. Na szczęście nie popełniłem tych błedów, przed którymi ostrzega Maciej. Wszystko razem zajęło jednak sporo lat. Szkoda tej straty czasu.
Dziś nie patrzę na to co mi się podoba tylko na to co będzie dla mnie najlepsze. Ale skąd można o tym wiedzieć jak się nie jeździło. Dlatego imho należy jak najszerzej zapoznać się z poziomymi i gruntownie wyrobić sobie opinię. Obejrzeć filmy, nawet wypisać i naczytać się na forum. Kupić byle co jest łatwo.
Z innej perspektywy ja bym pytał ile ktoś km zrobił rowerem, który przedstawia. W drugiej kolejności jak ktoś konstruuje to pytanie jakie modele.
Ja moim rowerem dobijam powoli do 14 tys km. Nie jest to wiele. Rower miał ok 45tys km jak go wziąłem. Jeśli rower nie robi km to wszystko w nim jest teoretyczne.

Ps. Na tym forum są ludzie którzy 2o poziomymi robią potężne km i co sezon jadą wyprawy. Najlepiej gdyby oni zechcieli się podzielić doświadczeniem.
« Ostatnia zmiana: Listopada 19, 2024, 03:06:11 pm wysłana przez Jacekddd »

Quest XS 16kkm; 6 Podróży 4169Km; Bieganie; Kross Level A6;
http://www.sports-tracker.com/view_profile/jacekddd

Mariusch

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 19, 2024, 04:49:21 pm »
Obkukałem zdjęcia i właśnie to jest to czego się obawiam
Nisko siedzenie i wysoko korba, nie wiem czy taki rower byłby łatwy do nauki. Na zdjęciach widać, że to Optima Stinger z tego co wyszukałem to rower na kołach 20, tu ktoś przerobił na koła 26. Dalej możemy przeczytać, że jest nerwowy i trudno się nim rusza. Dla kogoś kto już jeździł takim rowerem, może to nie problem ale u mnie zapala już czerwoną lampkę.
Szukam roweru łatwego do nauki, który będzie stabilnie i przewidywalnie się zachowywał.
Drugie kryterium to jak już nauczę się dobrze jeździć to późniejszą łatwa odsprzedaż i zakup tego docelowego roweru lub pozostanie przy Lynx lub coś w tym stylu, jeśli by się sprawdził.
Dlatego dobrze by było jeśli doradziłby jeszcze ktoś, kto użytkuje taki rower, najlepiej ktoś wysoki lub propozycje rowerów dla wyższy osób , dostępnych na rynku wtórnym.
Pośpiechu nie ma, do wiosny sporo czasu.

Mariusch

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 19, 2024, 05:10:23 pm »
Tak popatrzyłem jeszcze na te zdjęcia , porównałem z orginałem i zastanawiam się jak on tam zmieścił tylne koło 26 do tego wahacza.
https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Optima_Stinger.jpg

Piotrek333

• kolarz na poziomie
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 19, 2024, 05:49:59 pm »
Lynx to fajny rower zarówno dla początkujących jak i dla zaawansowanych. Jak na moje, to najlepiej się sprawdzi w użytku miejskim, turystyce i rekreacji. Do tych zastosowań przednie koło 20 jest zaletą a nie wadą. Na wyścigi takiego roweru raczej nikt nie zabiera.
Wyjeżdżając z fabryki z zapasem wystarczał dla osób twojego wzrostu, kwestia tylko, czy jakiś niski użytkownik nie skrócił mu za mocno bomu. Skracanie przez krótkonogich to normalna praktyka, warto się upewnić.

W stingerze normalnie wchodzą 20", żeby wstawić 26 trzeba by konkretnie wahacz modyfikować.

Chris

• wyczynowiec na poziomie
    • Mój kanał na YouTube
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 19, 2024, 06:11:19 pm »
Witam.
Planuję zakup pierwszej poziomki i Optima Lynx wizualnie wpadła mi w oko.
Chciałem was podpytać, bo nigdzie w internecie nie mogłem znaleźć tych informacji, jakie są możliwości regulacji w tym rowerze? Do jakiego wzrostu max można go dopasować?
Czy przy moich 193 cm nie będzie zbyt mały?
Jakie rowery poziome są odpowiednie lub mają taki zakres regulacji dla osób powyżej 190 cm?
Pozdrawiam.

Tutaj masz manual do rowerów Optima w tym Lynxa
Może znajdziesz coś co Ci pomoże.

Tłumacz google daje radę sobie z tą instrukcją i można ją sobie nawet wydrukować

https://www.manualslib.com/products/Optima-Lynx-10580139.html

Niestety dopóki nie pojedziesz i nie wyciągniesz boomu na odpowiednią długość to się nie dowiesz czy go nie skrócono jak napisał Piotrek333

Powodzenia w nauce  :)
"Nie da, to się wejść krokiem defiladowym po schodach"

Mariusch

• sympatyk
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 19, 2024, 06:37:38 pm »
O dzięki chłopaki, to już fajne konkretne odpowiedzi.
Manuala poczytam w wolnej chwili.
Jak napisałem szukam oryginalnego roweru łatwego w jeździe.
Nie szczepa z powymienianymi kołami czy roweru na zamówienie , bo później zapewne trudniej to odsprzedać, mimo, że mogą być dobre.
Mogą być też propozycje na większych kołach.