Autor Wątek: Kupię blat 80T lub większy  (Przeczytany 4322 razy)

Chris

• wyczynowiec na poziomie
    • Mój kanał na YouTube
Kupię blat 80T lub większy
« dnia: Września 04, 2024, 08:23:14 am »
Siemanko

Jak w tytule kupię blat do korby 80T najlepiej z rozstawem śrub BCD 130 ale inny rozstaw też mogę przygarnąć, najwyżej korbę zmienię  :D

Znalazłem oczywiście takie blaty na aliexpress ale może komuś wala się coś po szopie to by mi trochę taniej wyszło  ;)
"Nie da, to się wejść krokiem defiladowym po schodach"

natalka

Odp: Kupię blat 80T lub większy
« Odpowiedź #1 dnia: Września 04, 2024, 02:41:19 pm »
Mam w garażu 70T bodaj, ale wygląda to dosyć szkaradnie. Zdjęć nie mam, a sprzęt odległy o 1.200 km...
Jak poczekasz do końca września (pewnie nie) to mogę podesłać foty i podrzucić ;)

P.S. Zamierzasz pieszych mielić na ściezkach rowerowych czy jak? ;)

Chris

• Mój kanał na YouTube
« Odpowiedź #2 dnia: Września 05, 2024, 08:14:35 am »
Biorę  ;D

Odezwę się na koniec września.

To do mojego cudnego projektu Rekordu Polski.

Niestety blat 64T raczej nie napędzi kółek o obwodzie 770mm tak bardzo jakbym chciał ale zobaczę jak to wygląda w praktyce bo na razie z wzorów wynika, że będzie słabo.

MyIden

• sympatyk na poziomie
  • **
  • Płock
« Odpowiedź #3 dnia: Września 07, 2024, 01:47:10 pm »
Ostatecznie można wypalić na laserze .. jak będziesz chciał to Ci wygeneruję dxf ... niestety po wypaleniu potrzebna obróbka a to może być pracochłonne.
Mam wypalony nowy do swojego flevo ... ale jeszcze go nie założyłem.
Phoenix - MBB flevobike ;)

Chris

• Mój kanał na YouTube
« Odpowiedź #4 dnia: Września 07, 2024, 04:58:35 pm »
Mam prośbę MyIden
Czy mógłbyś mi podać średnicę tego blatu mierząc tuż poniżej linii łańcucha?

natalka

« Odpowiedź #5 dnia: Września 08, 2024, 10:04:58 am »
To do mojego cudnego projektu Rekordu Polski.
Niestety blat 64T raczej nie napędzi kółek o obwodzie 770mm tak bardzo jakbym chciał ale zobaczę jak to wygląda w praktyce bo na razie z wzorów wynika, że będzie słabo.

Może popracuj nad kadencją? ;)
Jaką kadencję masz obecnie? 60? 70? ;)

Chris

• Mój kanał na YouTube
« Odpowiedź #6 dnia: Września 08, 2024, 02:32:52 pm »
No na Kaszebe miałem coś chyba koło tego  ;)

Na sesjach treningowych mój max wyniósł 144 ale to liczone było bez czujnika w systemie dziesięciosekundowym.

Potem miałem stan przedzawałowy  ;D

A właśnie rekord będzie typowym sprintem na ostatnich metrach jak w kolarstwie torowym.

natalka

« Odpowiedź #7 dnia: Września 09, 2024, 09:43:23 am »
Jeśli naprawdę zależy Ci na prędkościach to nie-stety ale kadencja i kadencja i kadencja.
Ja ograniczając się do strefy 2 musiałam nauczyć się krecić szybciej i dzieki temu mimo korzystania "ze starych" biegów obecnie mam wyższe prędkości :)
Masz jakiś pomiar HR? Mocy?

klubowy

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Września 09, 2024, 10:16:35 am »
No niestety natalko, ale nie mogę się z tobą zgodzić. 90 % ludzi ma największą skuteczność przy 90rpm. Owszem, można podciągnąć pod 110-120, ale to już idzie para w gwizdek. Jedynym rozwiązaniem są odpowiednio zestopniowane przełożenia o zakresie dobranym do planowanej prędkości.
Chris, a może przekładnia pośrednia? Będziesz miał większą ilość przełożeń.
Ja, nie wiem, co to jest sen.
Przeglądam forum, przez całą noc i dzień
Bo gdy admin wpadnie szał
Skasuje mi to com przeczytać bym chciał...

babba

• sympatyk na poziomie
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: Września 09, 2024, 02:13:00 pm »
80T to już kawał blatu! Jeśli szukasz czegoś używanego, warto przejrzeć fora rowerowe, grupy na Facebooku, OLX, czy Allegro, bo czasami można trafić na fajne okazje od osób, które zmieniają konfigurację roweru. Warto też rzucić okiem na grupy kolarskie czy szosowe ? tam często ktoś ma części, które już mu nie są potrzebne.

Jeśli chodzi o AliExpress, to rzeczywiście są tam takie blaty, ale jeśli zależy Ci na szybszej dostawie lub lepszej jakości, możesz poszukać na stronach takich jak Chain Reaction Cycles, Wiggle, czy Ebay ? czasami da się trafić na przeceny lub oferty outletowe.

natalka

« Odpowiedź #10 dnia: Września 09, 2024, 03:38:29 pm »
No niestety natalko, ale nie mogę się z tobą zgodzić. 90 % ludzi ma największą skuteczność przy 90rpm.

No niestety klubowy, ale nie czytasz ze zrozumieniem.
Nigdzie nie pisałam, że kadencja ma być rzędu 100 czy 200 albo 500 RPM :D
Zobacz ile napisał Chris :D

Co do przełożenia pośredniego - Chris ma popełnić REKORD PRĘDKOŚCI więc musi mieć napęd działający ze 100% skutecznością.
Wszelkiej maści przęłożenia pośrednie to strata energii. A tu będzie się liczył prawie każdy Watt.
Najlepiej wręcz by było, aby Chris miał rower z 1 łańcuchem przenoszącym moc z blatu na koło. Bez rurek prowadzących łańcuch czy nawet rolek jak w cruzbike czy innym FWD.

Babba: sprawdzałam jakiś czas temu na Amazonie i na Ali i ceny są albo kosmiczne, albo części dobrych nie ma.

klubowy

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #11 dnia: Września 09, 2024, 04:26:00 pm »
natalko stety stety. Chris post przed tobą pisał o osiąganej kadencji 144, czyli kręcić umie, a ty mu piszesz o kadencji... a tymczasem musi dobrać przełożenia. Niestety nic więcej nie napisał o sposobie bicia tego rekordu, czy start jest z miejsca, czy może ktoś go wspomóc przy rozpędzaniu, jak długa jest część rozbiegowa, jaka pomiarowa itp. Więc nie wydaje mi się że samą kadencją i z ostrym kołem będzie ten rekord. A jeśli będzie miał ograniczony  dystans rozbiegu, to właśnie duża ilość przełożeń pozwoli w pełni wykorzystać moc Chrisa.
Ja, nie wiem, co to jest sen.
Przeglądam forum, przez całą noc i dzień
Bo gdy admin wpadnie szał
Skasuje mi to com przeczytać bym chciał...

Chris

• Mój kanał na YouTube
« Odpowiedź #12 dnia: Września 09, 2024, 04:46:02 pm »
natalka nie mam żadnego pomiaru mocy i na starość nie będę się tym chyba zajmował.

Co do sugestii napędu to jest on bezpośredni tak jak napisałaś, napęd jest na przód jak w cruzbike tylko tutaj nie trzeba skręcać  ;)

klubowy dziękuję za radę ale biegi tutaj mi nie pomogą, start będzie z postoju a sam odcinek przejazdu to koło 300 m.
Celem jest uzyskanie prędkości maksymalnej tak jak się to robi w typowych rekordach kolejowych.
Szczegóły muszę jeszcze ustalić z Biurem Rekordów ale to dopiero po testach na torach i oficjalnym przyłączeniu się Muzeum do akcji.

babba dzięki, sprawdzałem już różne portale. Ten blat co mam teraz (64T) przyjechał do mnie z Litwy.

Niedługo relacja z budowy roweru

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #13 dnia: Września 10, 2024, 12:09:33 am »

Celem jest uzyskanie prędkości maksymalnej tak jak się to robi w typowych rekordach kolejowych.
Szczegóły muszę jeszcze ustalić z Biurem Rekordów ale to dopiero po testach na torach i oficjalnym przyłączeniu się Muzeum do akcji.

Niedługo relacja z budowy roweru

Tadam. Żarcik oczywiście.

Quest XS 20kkm; 11 Podróży 6379Km; Bieganie;
http://www.sports-tracker.com/view_profile/jacekddd

MyIden

• sympatyk na poziomie
  • **
  • Płock
« Odpowiedź #14 dnia: Września 19, 2024, 06:47:53 pm »
Sorry że dopiero teraz, ot delegacja ... 65Z ale jeśli będzie za mała można narysować większą .. inny montaż etc.
Udostępniam na jakiś czas .. jeśli ktoś chce na przyszłość proszę sobie pobrać ...

https://myiden.noip.pl/index.php/s/89fKmwPSp8Peyop

Phoenix - MBB flevobike ;)