Autor Wątek: DECATHLON - dętki - przestroga!  (Przeczytany 2192 razy)

natalka

• wyczynowiec na poziomie
DECATHLON - dętki - przestroga!
« dnia: Maja 26, 2024, 07:52:23 pm »
NIE KUPUJCIE DĘTEK ze znanego francuskiego marketu DECATHLON
Kilka dni temu zmieniłam opony w 2x26". Dopompowałam sobie chwilowo tylko do 3 barów.
Rower przez te kilka dni stał w mieszkaniu, w ogóle nieużywany. Dzisiaj miał jechać "na spacer", podeszłam sprawdzam stan napompowania i czuję, że mają może z 1-1.5 bara.
Z kolei od zeszłej soboty, w drugim rowerze 2x20", dętki Schwalbe ciśnienie zeszło z 6 do 5 barów.
I to nie jest pierwszy raz!
Już co najmniej dwa razy w ciągu kilku ostatnich miesięcy miałam tak, że po wymianie dętki "po drodze", 2 dni później w dętce nie było tych 5 barów, ale może 2-3. Te dętki NIE TRZYMAJĄ POWIETRZA. To jest jakiś CHŁAM.

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
Odp: DECATHLON - dętki - przestroga!
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 26, 2024, 08:33:32 pm »
Sprawdzałaś czy przy zakładaniu dętka nie została przyszczypnięta, lub nie uchodzi maszynką? Jaki tam zawór masz?
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

szydziu

• całkiem inny wariat
    • Pilskie Bractwo Turystyki Rowerowej.
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 26, 2024, 09:42:00 pm »
Hans - to nie ma działać ;) Masz nie kupować :P I już! :)
Czy Decathlon sprzedaje je jako markę własną?
Ktoś potrzebuje przyczepę kempingową?

https://youtu.be/b-T87-Vb9a8

Bryxon

• Bryxon - dwa lata w roku czyli jak stałem się kiwi
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 26, 2024, 10:14:56 pm »
Hej,

Po wymianie dętki polecam palcowe sprawdzenie całego obwodu opony "od środka"
W pracy ostatnio wyjąłem rekordowe 22 wbite i tkwiące dalej w oponie kolce jeżyn.
Mamy sezon na zdrewniałe i uschnięte pnącza na poboczu szlaków - wystaczy że ktoś zjedzie by puścić szybszego - wraca już z lekką miękką oponą. Po nocy schodzi całkowicie.
W tym tygodniu wymieniłem już z 10 dętek w wypożyczalni i zawsze coś w oponie tkwiło...
Pozdrawiam

Bryxon

"na horyzont i jeszcze.."

miki11

• M5 / Speedliner 'Blue Glide'
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 26, 2024, 11:13:45 pm »
Polecam stosowanie markowych dętek, jak Michelin, Schwalbe, itd., sam naciąłem się onegdaj w sieciówce sportowej, już przy zakupie te dętki wydały mi się zbyt odchudzone. I łamały się (pękały wzdłuż bez wyraźnego powodu). Po wymianie na dętki lepszej klasy problemy zniknęły).

hansglopke

• całkiem inny wariat
  • Zduńska Wola
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 27, 2024, 07:29:12 am »
Hans - to nie ma działać ;) Masz nie kupować :P I już! :)

Tak jest!
"Tak to już jest, że najszybciej zwraca na siebie uwagę idiota." - CK Dezerterzy

"Na pionowcu boli tyłek, plecy i w ogóle wykańczająca i niewygodna pozycja jest..." - Mototramp

natalka

« Odpowiedź #6 dnia: Maja 27, 2024, 03:37:25 pm »
Sprawdzałaś czy przy zakładaniu dętka nie została przyszczypnięta, lub nie uchodzi maszynką? Jaki tam zawór masz?

No wiesz co? Serio sie pytasz? :D
Oczywiście, że każda obręcz był sprawdzana po wyjęciu starej dętki.
Również przy ostatniej wymianie po takim sprawdzeniu, po wstępnym napompowaniu weryfikowałam układanie się dętki w oponie. Czy dętka chowa się w oponie, czy nic nie wystaje, czy nic nie jest przyszczypywane. Czy na pewno po napompowaniu nie ma żadnego bicia - co również może wskazywać na niewłaściwe ułożenie się dętki.

natalka

« Odpowiedź #7 dnia: Maja 27, 2024, 03:45:57 pm »
Polecam stosowanie markowych dętek, jak Michelin, Schwalbe, itd., sam naciąłem się onegdaj w sieciówce sportowej, już przy zakupie te dętki wydały mi się zbyt odchudzone. I łamały się (pękały wzdłuż bez wyraźnego powodu). Po wymianie na dętki lepszej klasy problemy zniknęły).

A co zrobisz, jak tu nie widziałam do tej pory żadnego normalnego sklepu gdzie mieliby znacznie większy wybór? Nawet jak znalazłam, to w temacie 26" dostępne mieli tylko szerokie dętki MTB.

Te dętki z których korzystałam były podobne do tego:
https://www.decathlon.fr/p/chambre-a-air-26x1-7-2-2-valve-schrader-48mm/_/R-p-308904?mc=8549114
Zwróćcie uwagę na wygląd i kolor gumy. To jest jakaś dziwna mieszanka.

miki11

« Odpowiedź #8 dnia: Maja 27, 2024, 11:48:29 pm »
A co zrobisz, jak tu nie widziałam do tej pory żadnego normalnego sklepu gdzie mieliby znacznie większy wybór?

Wtedy sprytnie kupię przez internet :-)

natalka

« Odpowiedź #9 dnia: Maja 28, 2024, 02:04:44 pm »
Wtedy sprytnie kupię przez internet :-)

W którym sklepie, spryciarzu? ;) W którym sklepie znajdziesz odpowiedni asortyment? ;) Czy sądzisz, że dętki wąskie do 20" lub do 26" są w każdym sklepie rowerowym? ;)
Pamiętaj, że jestem poza Polską, we Francji i nie, nie znam języka żabojadów :D
[Franc mnie za to zastrzeli śmiechem, wiem...]

A tak na serio to ostatnio zamawiałam na Amazonie - niemieckim bo daje się rozczytać i ustawić inny, normalniejszy język ;)

miki11

« Odpowiedź #10 dnia: Maja 28, 2024, 08:54:03 pm »
Na przykład tutaj:

https://www.rowertour.com/czesci/detki-rowerowe/20-cali
https://www.rowertour.com/czesci/detki-rowerowe/26-cali

To nie jest sklep moich znajomych, ani rodziny :-) Po prostu jeden z tych, których już używałem. Także da się znaleźć nawet rozmiarówkę 22".

Chris

• Mój kanał na YouTube
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 29, 2024, 10:40:45 am »
natalka we Francji nie znając języka to faktycznie może być ciężko ale jak przyjedziesz do Polski to zawsze możesz zrobić zapas  ;)
Z Decathlonu mam tylko parę narzędzi i koszulek, kaski też mają dobre ale tak to unikam

Ja w swojej M5 też mam wąskie opony 1,1 cala (28mm) Schwalbe i do tych opon są dedykowane dętki

Przód to opona Schwalbe One 20x1 1/8 cala (28-451) potocznie zwana jako 22 cale i dedykowana dętka tej samej firmy to Schwalbe 7A
https://www.rowertour.com/p/185293/schwalbe-sv-7a-detka-20-cali-wentyl-presta-40mm

Tył to Schwalbe Pro One zwijana 26 cali (28-559) i dedykowana dętka to Schwalbe 12A
https://www.rowertour.com/p/17428/schwalbe-sv-12a-detka-26-cali-wentyl-presta-40mm

Pozdrawiam  8)
"Nie da, to się wejść krokiem defiladowym po schodach"