Autor Wątek: Velomeeting w Cieszynie 26-27.04.2024  (Przeczytany 5087 razy)

klubowy

• całkiem inny wariat
Velomeeting w Cieszynie 26-27.04.2024
« dnia: Kwietnia 24, 2024, 04:02:00 pm »
Wszystkich zainteresowanych zapraszam na rynek dawnej stolicy Cesarstwa Austriackiego w najbliższy piątek, od około godziny 17.00 :)
Ja, nie wiem, co to jest sen.
Przeglądam forum, przez całą noc i dzień
Bo gdy admin wpadnie szał
Skasuje mi to com przeczytać bym chciał...

Jacekddd

• całkiem inny wariat
Odp: Velomeeting w Cieszynie 26-27.04.2024
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 24, 2024, 04:51:28 pm »
Jakub nie napisał, testując czytelnika, że impreza jest w Cieszynie i jest publiczna. Tzn może być tam znacznie wiecej ludzi niż 3os, przynajmniej w pobliżu.

Quest XS 20kkm; 11 Podróży 6379Km; Bieganie;
http://www.sports-tracker.com/view_profile/jacekddd

miki11

• wyczynowiec na poziomie
  • M5 / Speedliner 'Blue Glide'
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 24, 2024, 05:26:01 pm »
Ech... daleko :-)

klubowy

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 24, 2024, 06:23:31 pm »
Jakub nie napisał, testując czytelnika, że impreza jest w Cieszynie i jest publiczna. Tzn może być tam znacznie wiecej ludzi niż 3os, przynajmniej w pobliżu.

Oczywiście, zakręciłem się.
Impreza jest otwarta, zapraszamy wszystkich zainteresowanych, zwłaszcza że o 17.30 będzie można wziąć udział w Cieszyńskiej Masie Krytycznej.  8)

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 26, 2024, 10:53:24 pm »
WTR Kraków Oświęcim

W trasie.

Pokój nam wszystkim.

Dziś 150km
Cdn

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 27, 2024, 08:13:27 pm »
Drugi dzień. W sumie tylko 50km. Rundka po czeskiej stronie z szybkim przeskokiem Cieszyn - Karwina. Ten optymizm z 60km/h na pozornie równym odcinku został później urealniony gdy pod wieczór wracałem sam do hotelu też czeską stroną i było pod górę.

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 30, 2024, 12:38:00 am »
Cieszyn i runda przez Czechy. Pogodnie. Film i foto. Druga część to szybki odcinek o dobrej nawierzchni u sąsiadów.

https://youtu.be/qGyCQl93ClA?si=T3TIKAeDHYoBf_FQ

klubowy

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 30, 2024, 06:40:15 am »
Hej!
Krótka relacja z mojej strony. W piątek spotkaliśmy się w Bąkowie, skąd razem wyruszyliśmy do Cieszyna.

Na rynku załąpaliśmy się na fotkę z uczestnikami Masy Krytycznej. Na brak zainteresowania nie mogliśmy narzekać, lecz jak można było zauważyć, po czeskiej stronie Olzy, ludzie serdeczniej reagują na nasz widok.

zdjęcie od "Rowerowy Cieszyn"

Nie obyło siębez niespodzianek. Gdy chciałem wracać do domu, okazało się że powietrze w tylnym kole jest tylko u góry:

W sobotę (po wymianie opony) ruszyliśmy najpierw do Karwiny, Zebrzydowic, a na końcu wylądowaliśmy w Kaczycach.

Wieczorem odprowadziłem Jacka z powrotem na czeską stronę, skąd dobrym asfaltem udał się na zasłużony spoczynek.

1. Quest jest szybszy od Cabbika. Pięknie było to widać na czeskich płaskich asfaltach, gdzie Jacek po prostu mi uciekał. I to nie kwestia że brakowało mi mocy, bo pod górki byłem w stanie go dogonić,
ale aerodynamiki. Start tego dnia mieliśmy równy, więc to nie tak ,że ktoś był już zmęczony trasą.

2. Starałem się przyswoić jak najwięcej wiedzy przekazywanej przez Jacka, a było tego sporo. Jest szansa by cabbika trochę przyspieszyć. Czy się uda, zobaczymy.

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 30, 2024, 11:29:23 pm »
Moje obserwacje, pewnie nie kompletne:

- świetna widoczność twoich przednich świateł, to jest jeszcze dobrze nie mogłem rozróżnić sylwetki velo a światła już były najbardziej wyrazistym obiektem w okolicy,
- w porównaniu do zeszłego roku bardzo poprawiłeś podjazdy czyli pewnie ja się pogorszyłem, choć na moich jadę jak zawsze,
- to ostatnie koreluje dziwnie z prędkościami na płaskim i na zjazdach, bo mając tyle mocy na podjeździe i taką przewagę, że musiałeś kilka razy na mnie czekać a nawet raz się zgubiłem w drodze trudno wytłumaczyć większe opory, tzn. to może być i toczenie i aero bo oba ujawnią się przy większej prędkości,
- dziękuję Jakubie za Twoją gościnność,
- sorry za nie wjeżdżanie w teren, dzięki za cierpliwość.

To mój powrót z Cieszyna, dość długi film jak ktoś lubi jazdę:

https://youtu.be/nG9-FKr23ug?si=e9JmN5vtN5yG0fK1

03:41:18
    Duration
    115.2 km
    Distance
    31.2 km/h
    Avg. speed
    2036 kcal
    Energy
    75.8 km/h
    Max. speed
    470.1 / 520.8 m
    Ascent / Descent

Bardzo przyjemny odcinek dróg po czeskiej stronie. Teraz zaczynam myśleć czy by sobie jakiejś trasy specjalnie przez południe nie wyznaczyć.

Podsumowując wyszło mi 315km (150+50+115)

natalka

« Odpowiedź #9 dnia: Maja 01, 2024, 09:36:20 am »
A jak liczysz zużycie energii? Czy kalkulator wie "czym" jeździsz? ;)

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 01, 2024, 02:10:12 pm »
Ostatecznie tego nie wiem na pewno ale zużycie kalorii ...
- jest mniejsze niż na szosce przy tej samej prędkości ...
- zliczane z czasu i tętna najwyraźniej,
- wygląda, że nie wie, że to velo ale wie że pomimo prędkości jakoś tak mniej się wysilam.

Maciej K

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 01, 2024, 03:23:31 pm »
Spotkania gratuluję i zazdroszczę. Sam niestety zamiast jeździć czy tworzyć coś nowego to czwarty dzień siedzę w domu,
przy przepięknej w Kaliszu pogodzie i dogorywam. To co mnie w Andrzejki 2023 dopadło i na kilka miesięcy sponiewierało
znów się pojawiło. Choć trochę w łagodniejszej i bezgorączkowej formie.
Jest to okropne osłabienie i tym razem woda z nosa, a nie typowe dla kataru gluty.

Jedno wspólne zdjęcie pokazuje, że obaj podobny wzrost macie.
Czy to był problem, aby na kilka kilometrów pojazdami zamienić się?
Łatwiej byłoby zrozumieć te szybkości i odejścia Questa przez Kubę opisywane.
Bo mimo, że Jacek wygląda szczupło, to niewykluczone, że w tych szczupłych nogach sił ma więcej.

Choć, gdy się oba pojazdy obejrzy, jak i ich przeznaczenie porówna, to walory aerodynamiczne Questa,
szybkościom pomagające są w porównaniu z Cabem Kuby nie do podważenia.
Tak czy siak NIE  LĘKAJCIE  SIĘ!!! i przy następnym spotkaniu podmiankę zróbcie.

Mniemam też, że wersja Caba sport trochę namieszać może.

Dodam, że w 1986 w dawnej Czechosłowacji wylądowawszy w tamtejszych drogach zakochałem się
i walory moich ówczesnych  poziomów dopiero!!! (od 78go) w pełnej krasie ujrzałem i doceniłem.

« Ostatnia zmiana: Maja 01, 2024, 03:32:37 pm wysłana przez Maciej K »

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 01, 2024, 08:04:56 pm »
Łatwiej byłoby zrozumieć te szybkości i odejścia Questa przez Kubę opisywane.
Bo mimo, że Jacek wygląda szczupło, to niewykluczone, że w tych szczupłych nogach sił ma więcej.

Macieju

Przede wszystkim życzę szybkiego powrotu do zdrowia.
Cab ma większą masę własną a Jakub więcej waży i jest silniejszy.
Jakub podjeżdżał znacznie lepiej ode mnie tym razem, załóżmy, że to było tylko 20% lepiej.
Daje to razem przynajmniej 40% więcej mocy.
20% więcej masy to tyle samo więcej oporów toczenia.
Quest XS jest bezwarunkowo dla osób do 170cm wzrostu i warunkowo dla osób do ok 183-4cm (te ostatnie cm wymagają znacznych starań i określonych proporcji).
Cab jak rozumiem jest na 180cm czyli można przyjąć, że jest na 10cm większe osoby średnio. Jak się zajrzy do wnętrza Caba jest tam mnóstwo miejsca. No po prostu luksus. Z lewej i prawej za fotelem małe dziecko by się zmieściło z każdej ze stron. Za plecami obok nadkola po dużej torbie. Gigantyczna przestrzeń bagażowa. To są wielkie zbytki, taka kubatura i luksus przestrzeni zjada moc wytwarzaną przez Jakuba. Mnie przyspieszyło do zeszłego roku dokupienie HRT a Jakub dodał aerodynamiczny zagłówek i z tego co wiem ma dalsze plany. Te dwa velo mają zupełnie różne listy potrzebnych modyfikacji celem przyspieszenia bo mają różne cele przyświecające ich tworzeniu.
Quest XS wystarcza zupełnie na wyprawę wielodniową pod namiot. Wszystko się mieści bez trudności. Mnie zostaje jeszcze sporo miejsca w zapasie.
Ja na prawdę nie wiem co przyświecało twórcy kubatury pierwowzoru Caba. Zapewne mieli się tam mieścić dowolnie masywni ludzie plus masa gratów w tym nadmiar do absurdu. Generalnie jak się tak doładuje velo to zamienia go to w biorcę napędu.
Cab jest na pewno szybszy od roweru TT. Czyli porównując ze otwartym poziomym rowerem to też jest szybki. Plus nadal można go przyspieszyć i masa mieści się jeszcze w sensownych granicach.
Przekrój poprzeczny Caba jest znacznie większy. Ma więcej skokowych zmian pola przekroju poprzecznego i zmian kształtu tego przekroju. W zeszłym roku przejechaliśmy wspólnie kilkadziesiąt km i miałem wrażenie, że kiedy schowam się w środku na maksa na zjazdach to jestem w stanie troszkę podgonić a byłem w letniej konfiguracji otwartej, która generuje wyższe opory aerodynamiczne.
Tym razem nie zrobiliśmy testu toczenia, zawsze się czegoś zapomni. Co do zbieżności to musiała by być duża a wtedy przy prędkości niebezpiecznie nosi czego nie widziałem.
Na filmie widać wyraźnie jak mi Jakub odchodzi na każdym podjeździe. Kilkukrotnie tak mnie zostawiał z tyłu, że zatrzymywał się, wysiadał i wyglądał za mną żebym nie zgubił drogi a raz i tak rozjechaliśmy się w różne drogi. Ja już ustawiłem nawigację a Jakub szukał mnie po okolicy i znalazł zanim ruszyłem w dalszą drogę sam. Ujechałem się trochę w piątek i pod górkę byłem już słaby. Miałem wrażenie, że po płaskim mniej się za nim męczę natomiast z góry w pewnym momencie musiałem przestać kręcić bo nie znałem planu trasy po Czechach a Cab został gdzieś w tyle, dodatkowo droga była tak piękna, odcinkowo ponad 60km/h, że zaniosło by mnie nią pod Bogumin.

Czy to są wystarczające objaśnienia i co Twój komputerek kalkuluje z tego ?
Mnie HRT przyspiesza w trasie do 100km z 38 na 42km/h.

natalka

« Odpowiedź #13 dnia: Maja 01, 2024, 09:15:01 pm »
"HRT"?
CHodzi o tą "czapkę" nakładaną?

Jacekddd

• całkiem inny wariat
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 01, 2024, 10:10:55 pm »
"HRT"?
CHodzi o tą "czapkę" nakładaną?

Tak nakładaną na "czopek" "pastylkę" "wannę" "buta" wybierz sobie.
Wstyd się w tym pokazać no nie ?